MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Θεοχαράκη: Πλούσιο online πολιτιστικό πρόγραμμα & δράσεις

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη εμπλουτίζει το δωρεάν online πρόγραμμά του, με αφηγήσεις παραμυθιών, διαλέξεις, εκθέσεις και ένα κάλεσμα στα social media για δικές μας φωτογραφίες τοπίου.

Θεοχαράκη
Αφηγήσεις παραμυθιών από τη Σάσα Βούλγαρη
Monopoli Team

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη στηρίζει την πρωτοβουλία «μένουμε σπίτι» και μας φέρνει όλους κοντά, με ένα ανανεωμένο πολιτιστικό, ψηφιακό πρόγραμμα, εντελώς δωρεάν, και ένα διαδικτυακό κάλεσμα να εκφραστούμε, καλλιτεχνικά, μέσα από τις φωτογραφίες τοπίου.

Ψηφιακό πολιτιστικό πρόγραμμα Ιδρύματος Θεοχαράκη

«Η ιστορία της Όπερας»

Μια σειρά τηλεδιαλέξεων για την Ιστορία της Όπερας από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτη Παπαθανασίου.

*Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα δύο βίντεο των διαλέξεων πατώντας εδώ & εδώ.

Αφηγήσεις Παραμυθιών από τη Σάσα Βούλγαρη

Τώρα που #μένουμε_σπίτι η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη μας κρατά συντροφιά με παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο.

Παρακολουθείστε «Το χρυσό κλειδάκι» και θα μάθετε πως καμιά φορά η μαγεία και η τύχη κρύβονται εκεί που δεν το περιμένουμε αρκεί να έχουμε ανοιχτή καρδία και ορθάνοιχτα μάτια..

«Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια όμορφη κοπέλα… μα σαν ήτανε μικρή ήτανε άτυχη πολύ…» Η Σάσα Βούλγαρη μας αφηγείται την «Δεκαοχτούρα», μια ιστορία για την καλοσύνη, την ελπίδα και την δικαίωση.

*Συντονιστείτε στο facebook του Ιδρύματος Θεοχαράκη για νέα παραμύθια από τη Σάσα Βούλγαρη.

Έκθεση: «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική 20ος αι.»

Η συντήρηση των έργων του Σπύρου Παπαλουκά

Μυηθείτε στα μυστικά της συντήρησης των έργων του Σπύρου Παπαλουκά, από την Συντηρήτρια-Μουσειολόγο, Ελίζα Πολυχρονιάδου. Ένα γοητευτικό ταξίδι που μας δείχνει τη συντήρηση ενός έργου με μολύβι σε χαρτί κραφτ του σπουδαίου ζωγράφου.

*Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο εδώ.

Η τέχνη του #μένουμε_σπίτι: Τοπία μέσα και έξω από το σπίτι

Τώρα, που μένουμε σπίτι και υπάρχει όσο ποτέ η ανάγκη επαφής, ας χρησιμοποιήσουμε την τέχνη της φωτογραφίας για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και ας αποτυπώσουμε το τοπίο, μετατρέποντας το στο εκφραστικό μας μέσο και τα social media στο παράθυρο επικοινωνίας μας. Αναρτήστε, μικροί και μεγάλοι, τις φωτογραφίες σας κάνοντάς μας tag στο instagram (@theocharakis_foundation) ή στο facebook (@thf.gr) έως τις 30 Απριλίου και ας μιλήσουμε μέσω της τέχνης. Οι φωτογραφίες σας θα γίνουν stories στα κοινωνικά μας δίκτυα.

Το τοπίο είναι χώρος, έκταση, ένα πεδίο, μια ανάμνηση, μια νοσταλγία, ένα βλέμμα, ένας τοίχος. Το τοπίο δε χωρά σε αυστηρά όρια, δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μια ανοιχτή εννοιολογική και υποκειμενική αντίληψη και δεν έχει όρια, σύνορα ή αποκλειστικότητα. Η ματιά του καθενός, η παρατηρητικότητα του, ο χωροχρόνος στον οποίο έγκειται, σε τι θα περάσει τον χρόνο του, όλα αυτά δημιουργούν ένα τοπίο, μια διάσταση. Οι δημιουργοί ορίζουν την αρχή και το τέλος.

Αν περιγράψουμε την «απερίγραπτη» έννοια του τοπίου, κάπως έτσι ανοίγουμε ένα πορτάκι στη φαντασία μας να παρατηρήσει «τοπία» της επιλογής της μέσα στο σπίτι, σε μια γωνία, σε ένα δωμάτιο, σε ένα τραπέζι, αλλά και έξω στο μπαλκόνι, στη ρωγμή του πατώματος του μπαλκονιού, στο δέντρο απέναντι, στο φωταγωγό, στο πάρκο, που θα πάμε βόλτα το σκύλο μας. Το τοπίο είναι ένα milieu της υποκειμενικής μας αντίληψης.

Η τέχνη του #μένουμε_σπίτι: Τοπία μέσα και έξω από το σπίτι. | Φωτογραφία: Βασίλης Γεροντάκος

Συνεχίζονται:

«Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική 20ος αι.»

Περιηγηθείτε ψηφιακά στην τρέχουσα έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με τίτλο «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική 20ός αι.», η οποία περιλαμβάνει έργα σπουδαίων καλλιτεχνών από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη. Εβδομήντα τρεις μοναδικοί πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό να προβάλουν την περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής στην ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα. 

Για να επισκεφτείτε την έκθεση ψηφιακά πατήστε εδώ (ελληνική γλώσσα) και εδώ (αγγλική γλώσσα).

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση διαβάστε εδώ.

Η συλλογή έργων του Σπύρου Παπαλουκά

Γνωρίστε τη μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με έργα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, Σπύρου Παπαλουκά, μέσα από την πλατφόρμα Greek Art & Culture. Περισσότεροι από 150 πίνακες σε υψηλή ανάλυση, αρχειακό υλικό και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του είναι διαθέσιμα online για να τα εξερευνήσουμε.

Ξενάγηση στις περιοδικές εκθέσεις

Παρακολουθήστε online βίντεο μικρής διάρκειας στο Youtube, με ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις του ιδρύματος.

Δραστηριότητες & παιχνίδια

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς του φίλους να αναζητήσουν πληροφορίες και να μάθουν παίζοντας μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του, πατώντας εδώ.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b