MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΟΠΕΡΑ & ΜΠΑΛΕΤΟ

10 παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής που θ’ απολαύσουμε online τον Απρίλιο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά έναν νέο κύκλο δωρεάν μεταδόσεων μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και μουσικού θεάτρου.

Ναμπούκκο Ηρώδειο - Δ. Πλατανιάς - φωτό Δ. Σακαλάκης
Monopoli Team

Οπερέτα: Η νυχτερίδα – Γιόχαν Στράους ο νεότερος

Η νυχτερίδα (φωτο Χ. Ακριβιάδης)

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/)

Μαγνητοσκοπήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Ζιάβρας / Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, Μονωδούς και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

H Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου είναι το έργο με το οποίο εορτάστηκε στις 5 Μαρτίου 2020 η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο στις 5 Μαρτίου 1940.

Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: μετά από αποκριάτικο χορό ο Δρ Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Άφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Για διαφορετικούς λόγους όλοι καταλήγουν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι η Νυχτερίδα θεωρείται η αντιπροσωπευτικότερη και διασημότερη βιεννέζικη οπερέτα, υπερβαίνει τα στερεότυπα του είδους, δηλαδή δεν αποτελεί ακόμα μια συρραφή από βαλς, μαζούρκες και πόλκες –τις οποίες μάλιστα ο Στράους έγραφε με χαρακτηριστική άνεση–, αλλά κατόρθωσε να αναπτύξει δομές ικανές να στηρίξουν μια κωμική όπερα. Στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη παραγωγή, η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ’60.

Τη Νυχτερίδα διευθύνει ο ανερχόμενος μαέστρος Γιώργος Ζιάβρας, ενώ στους βασικούς ρόλους θα απολαύσουμε τους Δημήτρη Πακσόγλου, Ελένη Καλένος, Άρτεμη Μπόγρη, Βασιλική Καραγιάννη, Βασίλη Καβάγια, Γιάννη Σελητσανιώτη κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_Die_Fledermaus

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b