MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΊΚΑΙΡΑ

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στους πολιτιστικούς χώρους σε Ελλάδα και Ευρώπη

Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ο πολιτισμός στην Γηραιά Ήπειρο βιώνει τη δική του κρίση.

Τουρίστες με μάσκα έξω από το μουσείο του Λούβρου
Monopoli Team

Κλειστά μουσεία και χώροι πολιτισμού, ακυρώσεις και αναβολές Φεστιβάλ, εκθέσεων και Μπιενάλε, φόβοι για κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων. Έτσι έχει κάνει αισθητή την παρουσία του ο ιός Covid-19 (γνωστός σε εμάς ως κορονοϊός) στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού.

Μετά από τα μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη, πολλοί πολιτισμικοί φορείς έχουν αναγκαστεί να πάρουν προφυλάξεις και να αναστείλουν την λειτουργία διάφορων χώρων πολιτισμού -ιδιαίτερα όσων προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Παράλληλα, με πανω απο 100 χιλιάδες κρούσματα παγκοσμίως μέχρι στιγμής ειναι προφανες οτι ο φοβος εχει καταβαλλει και το κοινό, που διστάζει να επισκεφτεί τόσο πολυσύχναστα μέρη. Ιδιαίτερα στην Ιταλία το πλήγμα τόσο για τον πολιτισμό, όσο και για τον τουρισμό της ήταν τεράστιο, καθώς έχουν κλείσει περίπου 500 μουσεία και μνημεία, μεταξύ αυτών και το Βατικανό!

Ο κορονοϊός σπέρνει τον φόβο: Τουρίστες με μάσκα στο Λούβρο

Γαλλία: Προσωρινό κλείσιμο και αλλαγή λειτουργίας για το Λούβρο

Στη Γαλλία αυτή τη στιγμή τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.100 και η γαλλική κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις για να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η έξαρση του κορονοϊού στη χώρα του θα μπορούσε να κρατήσει από πολλές εβδομάδες μέχρι και μήνες. Έτσι, έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις άνω των 5.000 ατόμων. Αυτό φυσικά δεν απευθύνεται άμεσα στα μουσεία.

Παρ’ όλ’ αυτά, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, το διάσημο Λούβρο, είχε κλείσει προσωρινά, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι του μουσείου να συζητήσουν την τύχη του μουσείου ενόψει των εξελίξεων στο μέτωπο του κορονοϊού. Βέβαια, από τις 4 Μαρτίου το Λούβρο έχει ξανανοίξει, αλλά με κάποιες αλλαγές. Πλέον το μουσείο δεν δέχεται μετρητά, έτσι ώστε τουλάχιστον να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού ανάμεσα στους υπαλλήλους του μουσείου.

Τουρίστες στο Βατικανό φορούν μάσκα για να προστατευθούν από τον κορονοϊό, φωτογραφία: CNS/Paul Haring

Ιταλία: Πάνω από 500 μουσεία και μνημεία κλειστά!

Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα ο κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 450 ανθρώπους. Έτσι, με επίσημη απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, πάνω από 500 μουσεία και μνημεία, καθώς και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι της χώρας θα παραμείνουν κλειστά. Μεταξύ των κλειστών μουσείων είναι και το διάσημο μουσείο του Βατικανο. Πρόσφατα είχε επιβεβαιωθεί και κρούσμα στο μικρό κρατίδιο, που βρίσκεται στην Ρώμη. Μάλιστα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εξεταστεί για τον ιό και ως αποτέλεσμα έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Κάθε χρόνο πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται το Βατικανό.

Τουρίστες με μάσκα στο Κολοσσαίο τον Φεβρουάριο λίγο πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός στην Ιταλία

Εκτός από το μουσείο του Βατικανού, άλλα διάσημα αξιοθέατα της Ιταλίας που θα παραμείνουν κλειστά είναι το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα -που βρίσκεται επίσης στο Βατικανό, το διάσημο Κολοσσαίο, καθώς και η αρχαία πόλη της Πομπηίας. Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια είναι η πολυαναμενόμενη έκθεση του Ραφαήλ στο μουσείο Scuderie del Quirinale. Η έκθεση του διάσημου αναγεννησιακού καλλιτέχνη περιλαμβάνει 120 αριστουργήματα και είχε πρόσφατα εγκαινιαστεί. Βρισκόταν πολλά χρόνια στα σκαριά, ώστε να πραγματοποιηθεί φέτος στην επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη. Παράλληλα, αναβλήθηκε η Μπιενάλλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Περιορισμένα μέτρα στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι στην Γαλλία και την Ιταλία. Η χώρα προς το παρόν μετράει 320 κρούσματα και 3 θανάτους μέχρι τώρα. Παρ’ όλ’ αυτά, η σημαντικότερη έκθεση τέχνης της χώρας, το TEFAF (η Ευρωπαϊκή Έκθεση Καλών Τεχνών στο Μάαστριχτ) έχει ήδη συναντήσει προβλήματα. Τρείς εκθέτες -οι Wildenstein and Co.και ο Fergus McCaffrey από την Νέα Υόρκη και η Γκαλερί Monbrison από το Παρίσι- έχουν ακυρώσει την συμμετοχή τους στην έκθεση. Βέβαια, σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης θα αυξήσουν απλά τα υγειονομικά μέτρα. Η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου του Μάαστριχτ.

Ποιες είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα τώρα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνεται και η αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων σε χώρους άνω των 1.000 θεατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Πάππισα Ιωάννα θύμα του κορονοϊού12.09.2018

Έτσι, μέχρι τώρα, έχουν αναβληθεί όλες οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (χωρητικότητας 1.400 θέσεων) μέχρι νεοτέρας. Συγκεκριμένα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για την προσεχή εβδομάδα αναστέλλεται η Πάπισσα Ιωάννα της 15ης Μαρτίου 2020. Για την κατάσταση που επικρατεί στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή λόγω του κορονοϊού (και όχι μόνο), μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Παράλληλα, στο ΚΠΙΣΝ ακυρώνεται επίσης η συναυλία του Philip Glass Ensemble που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.

Όσον αφορά την μουσική σκηνή της πρωτεύουσας (αλλά και της συμπρωτεύουσας) ο κορονοϊός έκανε κι εκεί αισθητή την παρουσία του. Μέχρι τώρα (10 Μαρτίου) έχει αναβληθεί η πολυαναμενόμενη συναυλία του Λατίνου σταρ Maluma σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η συναυλία του Βρετανού -αγαπημένο του ελληνικού κοινού- Jack Savoretti στην Αθήνα, καθώς και η εμφάνιση της Ματούλας Ζαμάνη στο Piraeus Academy -που θα γίνει στις 9 Μαϊου. Παράλληλα, η προγραμματισμένη για τις 14 Μαρτίου παρουσίαση του έργου «No Man’s Land» του Γιάννη Ψαθά επίσης αναβάλλεται.

Να αναφερθεί ότι έχει ήδη αναβληθεί το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ύστερα από  ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αναβάθμισε την εκτίμησή του για την εξάπλωση του κορονοϊού, και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εξετάζεται βέβαια η προοπτική διεξαγωγής του για το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b