MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια τρόφιμα ευνοούν την ανάπτυξη φλεγμονών;

Ας δούμε πρώτα τι είναι η φλεγμονή. Πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθισμό, τραυματισμό ή λοίμωξη. Όταν δημιουργείται φλεγμονή στο σώμα μας, τα συμπτώματα είναι ερυθρότητα στη περιοχή, πρήξιμο, πόνο και αυξημένη θερμότητα.

Monopoli Team

Είναι ένα από τα μέσα που επιστρατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ανεπιθύμιτους εισβολείς. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν τελειώσει η «αναχαίτιση του εχθρού» ή γίνει η επούλωση ενός τραυματισμένου μέρους, ο μηχανισμός αυτός απενεργοποιείται και η φλεγμονή σταματά.

Οι παράγοντες που ευνοούν τη φλεγμονή

Υπάρχουν όμως παράγοντες που διατηρούν την ύπαρξη φλεγμονής ακόμα  κι όταν η «δουλειά» της έχει τελειώσει. Αυτό είναι πρόβλημα για την υγεία μας. Όταν η φλεγμονή επιμένει ή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, βλάπτει το σώμα και προκαλεί ασθένειες. Σε έναν υγιή οργανισμό, ο νούμερο 1 παράγοντας που προκαλεί φλεγμoνή είναι η κακή διατροφή, η οποία αποτελείται από πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν απορρύθμιση της φυσιολογικής λειτουργίας της φλεγμονής είναι το άγχος, η έλλειψη άσκησης, η γενετική προδιάθεση και η έκθεση σε τοξίνες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα επηρεάζουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, γιατί έτσι μπορούμε να την διατηρούμε σε ισορροπία μέσω της διατροφής μας. Ιδιαίτερως την περίοδο που διανύουμε τώρα, όπου κυκλοφορούν κρυολογήματα και ιώσεις με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φλεγμονές στον οργανισμό μας, είναι σημαντικό να κάνουμε τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.

Ποια είναι τα «ναι» και ποια τα «όχι» της αντιφλεγμονώδους διατροφής;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b