MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
CHEF'S TIPS

Κέικ με λάιμ και τζίντζερ από την food blogger Κατερίνα Θεολόγου

Ένα λεμονάτο κέικ με τα υπέροχα αρώματα που μας προσφέρει το λάιμ και την ξεχωριστή λεμονοπιπεράτη γεύση του τζίντζερ (πιπερόριζα)

Monopoli Team

Ιδανικό για το πρωινό σας, το κυριακάτικό σας brunch ή ένα τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας.

Υλικά:
  • 200 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • 120 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 3 λάιμ
  • 2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 60 γρ. φρέσκο τζίντζερ
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα λάιμ. Τρίβουμε την φλούδα τους στον τρίφτη.
  2. Ξεφλουδίζουμε το τζίντζερ με τη βοήθεια ενός κουταλιού και το τρίβουμε στον τρίφτη.
  3. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τις ζάχαρες, το ξύσμα από τα λάιμ, το τζίντζερ και το αλάτι μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, χτυπάμε ελάχιστο χρόνο ακόμα και στη συνέχεια με τη χρήση μιας σπάτουλας διπλώνουμε με κυκλικές κινήσεις με φορά από κάτω προς τα πάνω μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα (εσωτερικού μήκους 25 εκ.) και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170°C (ή 180°C αναλόγως την ένταση του φούρνου) για 60-70 λεπτά περίπου.
  7. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και τ’ αφήνουμε να κρυώσει για λίγο μέσα στη φόρμα.
  8. Στίβουμε τα τρία λάιμ και ζεσταίνουμε πολύ καλά (μέχρι να πάρει βράση) το χυμό τους σε ένα μπρίκι ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
  9. Κάνουμε μερικές τρύπες στο κέικ με ένα καλαμάκι από σουβλάκι και περιχύνουμε με το ζεστό χυμό των λάιμ. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Tip: Εάν θέλουμε να γλασάρουμε το κέικ μας ανακατεύουμε άχνη ζάχαρη με μερικές κουταλιές χυμό λάιμ μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηχτό αλλά ρευστό και λείο γλάσο.

Λίγα λόγια για την Κατερίνα Θεολόγου

H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.

Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς.

Κατερίνα Θεολόγου

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b