MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λυρική Σκηνή: Με Ολιβιέ Πυ, Αμπράμοβιτς, Λάνθιμο γιορτάζει τα 80 χρόνια της

Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και καινοτομία, η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζεται να υποδεχτεί την επετειακή χρονιά 2019/2020, ανανεώνοντας σταθερά και μεθοδικά το προφίλ της

author-image Σπύρος Κακουριώτης

O αριθμός «80» φιγουράριζε παιχνιδιάρικα στο ενημερωτικό υλικό για το πρόγραμμα της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου που προμήθευαν, υποδεχόμενοι τους δημοσιογράφους, οι αρμόδιοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο φουαγιέ της, στο ΚΠΙΣΝ.

Στις 5 Μαρτίου 1940, πριν από 80 χρόνια, η Λυρική Σκηνή, ως τμήμα του Βασιλικού Θεάτρου τότε, έδινε τη «γενέθλια» πρεμιέρα της, παρουσιάζοντας τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους. Η επέτειος αυτή δίνει τον τόνο σε ολόκληρο το πρόγραμμα της νέας σεζόν, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η αναβίωση της παράστασης της Νυχτερίδας του 2014, στην απολαυστική σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Μάλιστα, ανήμερα των γενεθλίων, στην παράσταση θα συμμετάσχουν και καλεσμένοι-έκπληξη…

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΣ Βασίλης Καραμητσάνης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης, και ο διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής Κωνστνατίνος Ρήγος. (φωτό Α. Σιμόπουλος)

Οι καλεσμένοι της Λυρικής

Αλλά «καλεσμένοι-έκπληξη» πρωταγωνιστούν σε ολόκληρο το πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής για την επετειακή αυτή χρονιά, ανάμεσά τους «βαριά» ονόματα από το χώρο των παραστατικών τεχνών, όπως αυτά της Μαρίνας Αμπράμοβιτς, του διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πυ, του διεθνούς έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, αλλά και των σημαντικών ελλήνων σκηνοθετών Δημήτρη Καραντζά και Νίκου Καραθάνου.

Γιώργος Κουμεντάκης (φωτο: Ελίνα Γιουνανλή)

«Καλεσμένοι», που μαζί με τους μόνιμους συνεργάτες της ΕΛΣ πρωταγωνιστούν σε ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται ισορροπημένο, καθώς ικανοποιεί τόσο τις απαιτήσεις ενός «παραδοσιακού» κοινού για σταθερότητα, αλλά και τις ανάγκες ενός όλο και διευρυνόμενου νέου (και νεανικού) κοινού για καινοτομία και πειραματισμό, ανάγκες που μεθοδικά, αλλά και αποφασιστικά, επιδιώκει να ικανοποιήσει ο Γιώργος Κουμεντάκης και οι συνεργάτες του.

Ο επετειακός χαρακτήρας του νέου προγράμματος προσέλκυσε πάντως, κατά την παρουσίασή του, όχι μονάχα τους δημοσιογράφους αλλά και πλήθος κόσμου, συνεργάτες, καλλιτέχνες κ.ά. Καθώς μάλιστα συνδυάστηκε με την πρώτη δημόσια παρουσία της νέας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αλλά και της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη –η εταιρεία της οποίας, Zeus & Dione, θα φιλοτεχνήσει τις νέες στολές της Παιδικής Χορωδίας και των ταξιθετών της ΕΛΣ– η όλη εκδήλωση είχε και μια περισσότερο κοσμική πτυχή. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στη νέα υπουργό…

Γιώργος Λάνθιμος (φωτο: Emma Stone)

Μισό εκατομμύριο θεατές σε δυο χρόνια

Παρά την ανασφάλεια που θα ανέμενε κανείς από τους επικεφαλής ενός εποπτευόμενου οργανισμού μπροστά στην πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης αναφέρθηκε με ικανοποίηση στο έργο που έχει επιτευχθεί από τη στιγμή που η Λυρική Σκηνή μετακόμισε στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ: 400.000 θεατές σε 207 παραστάσεις, 35 παραγωγές όπερας, 7 μπαλέτου, 347 παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή σε 17 παραγωγές μουσικού θεάτρου, 80.000 θεατές στο Ηρώδειο, φεστιβάλ, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά. μέσα σε δύο μόλις χρόνια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΣ Βασίλης Καραμητσάνης επισήμανε και αυτός τον εξορθολογισμό των οικονομικών και διοικητικών λειτουργιών του οργανισμού που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Από τη μεριά της, η υπουργός Πολιτισμού, αφού υπογράμμισε πως πρόκειται για την πρώτη της επίσημη δημόσια παρουσία, περιορίστηκε να συντονιστεί με το επετειακό κλίμα, διανθίζοντας την ομιλία της με στίχους από τα καβαφικά «Κεριά» («Του μέλλοντος η μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας / σα μια σειρά κεράκια αναμένα»), και βέβαια να επαινέσει τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του προέδρου του Ανδρέα Δρακόπουλου στο έργο της ΕΛΣ. Τέλος, επισήμανε ότι το νέο πρόγραμμα «σηματοδοτεί την είσοδο στην περίοδο της καλλιτεχνικής ωρίμανσης του οργανισμού». Το εορταστικό κλίμα δεν «σήκωνε» συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, όπως η εκτίναξη των εξόδων λειτουργίας που είχε ως αποτέλεσμα η μετακόμισή του στο ΚΠΙΣΝ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕθνική Λυρική Σκηνή: το πρόγραμμα για τη σεζόν 2019/2012.09.2018

Το νέο πρόγραμμα με μια ματιά

Ο Γιώργος Κουμεντάκης παρουσίασε στη συνέχεια το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου της ΕΛΣ:

  • Εναρκτήρια παραγωγή της θα είναι η Υπνοβάτις του Μπελίνι, στη σκηνοθεσία του Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι, μια ιστορική παραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την ΕΛΣ (Οκτώβριος 2019).
  • Ο βρετανός σκηνοθέτης Γκρέιαμ Βικ υπογράφει τη νέα παραγωγή της πεντάπρακτης βερσιόν του Ντον Κάρλο του Βέρντι (Δεκέμβριος 2019),
  • Αμέσως μετά ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πυ σκηνοθετεί το αριστούργημα του 20ού αιώνα Βότσεκ του Άλμπαν Μπεργκ, επίσης για πρώτη φορά στην ΕΛΣ (Ιανουάριος 2020).
  • Η πρώτη παραγγελία του οργανισμού για την επέτειο των 80 χρόνων του είναι η όπερα Πάπισσα Ιωάννα του Γιώργου Βασιλαντωνάκη σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (Μάρτιος 2020).
  • Η δεύτερη, η Μέσα Χώρα του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε λιμπρέτο Γιάννη Αστερή και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, με θέμα τη μοναξιά των γηρατειών, στην οποία θα συμμετάσχουν και καλλιτέχνες άνω των 65 ετών (Απρίλιος 2020).
  • Η κορυφαία μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι, στη δεύτερη συνεργασία της με την ΕΛΣ, θα κάνει το ντεμπούτο της στον ρόλο της Σαρλότ στον Βέρθερο του Ζυλ Μασνέ, στη μοναδικής αισθητικής παραγωγή του Μπενουά Ζακό από την Εθνική Όπερα των Παρισίων (Μάιος 2020).
  • Τέλος, στο Ηρώδειο, η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί Ριγολέτο του Βέρντι, όπερα που είχε σκηνοθετήσει για την ΕΛΣ στον ίδιο χώρο ο πατέρας της, Σπύρος Ευαγγελάτος (Ιούνιος 2020). Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή θα είναι και η μοναδική παραγωγή που θα παρουσιάσει το καλοκαίρι στο Ηρώδειο η ΕΛΣ, καθώς η δεύτερη «θερινή» της παράσταση, μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή που φέρνει επί σκηνής την Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο νέο της πρότζεκτ με τίτλο Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας, θα παρουσιαστεί στο ΚΠΙΣΝ (Ιούλιος 2020).
  • Δύο ακόμη «διαφορετικές» παραγωγές της ΕΛΣ επιδιώκουν να παντρέψουν τη μουσική με τον κινηματογράφο: Ο διεθνής έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος πρόκειται να συνομιλήσει με την ορχήστρα της ΕΛΣ μέσω μιας μικρού μήκους ταινίας, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ The Artist on the Composer (άνοιξη 2020), ενώ η προβολή της «χαμένης» ταινίας των αδελφών Γαζιάδη Απάχηδες των Αθηνών, που βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου, θα παρουσιαστεί συνοδεία ζωντανής μουσικής, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Φεβρουάριος 2020).

Η λίμνη των κύκνων (φωτό: Μαρία Χειλοπούλου)

Μπαλέτο

Αφού αναφέρθηκε στους οκτώ νέους χορευτές με τους οποίους ανανεώνεται το Μπαλέτο της ΕΛΣ, ο διευθυντής του Κωνσταντίνος Ρήγος παρουσίασε το πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει τρεις παραγωγές: Χορός με τη σκιά μου, όπου χορογραφεί τέσσερα εμβληματικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι (Νοέμβριος 2019), η επιτυχημένη Λίμνη των κύκνων (Δεκέμβριος 2019) και Δον Κιχώτης, στην κλασική χορογραφία του Πετιπά (Μάρτιος 2020).

Οπερα για παιδιά και συναυλίες

Ακόμη, φέτος θα επαναληφθεί η επιτυχημένη παιδική όπερα Το αηδόνι του αυτοκράτορα της Λένας Πλάτωνος, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ενώ θα δοθούν και τρεις συναυλίες: το Αφιέρωμα στον Κώστα Πασχάλη, τα Τρία κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα και η Εποχή της Μελισσάνθης στο πλαίσιο του κύκλου Μάνος Χατζιδάκις.

Το video της παρουσίασης του προγράμματος

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων εδώ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b