MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
25
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Silence Speaks, της θεατρικής ομάδας HIPPO στο θέατρο Πόρτα

Η θεατρική ομάδα HIPPΟ έρχεται στο θέατρο Πόρτα για να παρουσιάσει τη βιωματική παράσταση Silence Speaks με τον γνωστό χορευτή Tony Yap

Monopoli Team

Η θεατρική ομάδα HIPPO παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή για τη σεζόν 2018-2019, βασισμένη στο έργο του Ινδού συγγραφέα Dhanedra Kawade, Silence Speaks, το οποίο μεταφέρεται για πρώτη φορά παγκοσμίως στο θέατρο.

Μια διεθνής ομάδα καλλιτεχνών – χορευτών, ηθοποιών και μουσικών – από την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ελλάδα, συναντιέται επί σκηνής σε μια πρωτότυπη, βιωματική performance σωμάτων χωρίς λόγο.

Με επικεφαλής τον σπουδαίο Μαλαισιανό χορευτή και χορογράφο Tony Yap και με μοναδικό αφηγηματικό όργανο το σώμα, η performance θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τα διαφορετικά στάδια της απώλειας, πώς, δηλαδή, το σώμα βιώνει την απώλεια.

Παντρεύοντας την trance με το kinemo, το προσωπικό στυλ θεάτρου της ομάδας ΗΙΡΡΟ που βασίζεται στην αρχή ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα επί σκηνής συνδέεται με μεγάλη ενεργειακή συμπύκνωση, η performance θα προσπαθήσει να αφυπνίσει και να εμπλέξει και τις πέντε αισθήσεις των θεατών μέσα από μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

Στόχος η εξωτερίκευση της εσωτερικής αλήθειας, τόσο των performers, όσο και του κοινού.

To Silence Speaks κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, για 4 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα, από 9 έως 12 Μαΐου, και στη συνέχεια ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για 4 παραστάσεις στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών από τις 16 έως και τις  19 Μαΐου.

Για την παράσταση

Η ιστορία του Ινδού συγγραφέα Dhanedra Kawade Silence Speaks ερευνά με έντονα συμβολικό τρόπο την έννοια της απώλειας σε σχέση με τον προσωπικό πόνο, τον εγωισμό, τη συγχώρεση και την υπέρβαση.

Η απώλεια μπορεί να σημαίνει θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου, αλλά και πιο γενικά να αφορά κάθε τι που έχει χαθεί από τη ζωή κάποιου: φίλοι, υγεία, νεότητα. Στρέφοντας την προσοχή μας σε επώδυνες προσωπικές εμπειρίες επιχειρούμε μια καταβύθιση σε χώρους ασυνειδήτου με πυξίδα μας την ανάγκη για λύτρωση.

Στο Silence Speaks, προσπαθούμε να δούμε την ψυχολογική διαδικασία του θρήνου και την πορεία του πένθους μέσα από το πρίσμα της ανατολικής φιλοσοφίας (κενό, ζεν, απεμπλοκή από το εγώ). Η οπτική μας θα αποτυπωθεί πάνω στην κίνηση και την εν γένει σωματική παρουσία.

Για την ομάδα HIPPO

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Έχει κάνει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Αλέξανδρος Ράπτης και ο Φώτης Δούσος οργάνωσαν και εμψύχωσαν θεατρικά προγράμματα και βιωματικά σεμινάρια με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) στην Αθήνα, στην Βομβάη, στην Μελβούρνη, στο Σαν Φρανσίσκο και στο New Jersey. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η έκδοση του βιβλίου τους με τίτλο kinemo τον Νοέμβρη του 2018 από τις εκδόσεις Αγγελάκη, το οποίο αποτυπώνει την θεατρική  τους γλώσσα και πρακτική.

Το 2018 η ομάδα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσίασε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη την πειραματική παράσταση Mellonia

Για τον Tony Yap

Γεννημένος στη Μαλαισία, ο Tony Yap είναι καταξιωμένος χορευτής, σκηνοθέτης και χορογράφος. Υπήρξε ένας από τους βασικούς performers του θεάτρου IRAA (1989-1996) που δραστηριοποιήθηκε στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Το 1993 ίδρυσε την Mixed Company – τη σημερινή Tony Yap Company – στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία μιας ιδιοσυγκρασιακής προσωπικής χορευτικής γλώσσας, με επιρροές από την ψυχανάλυση, τους σαμανικούς trance χορούς από την Ασία, το Butoh και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς φορείς και μεμονωμένους καλλιτέχνες σε Αυστραλία, Ινδονησία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Μαλαισία, Δανία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ενώ έχει βραβευθεί σε φεστιβάλ και από διάφορους φορείς ως χορευτής και σκηνοθέτης. Παράλληλα, είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Melaka Arts and Performance.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Dhanedra Kawade
Σκηνοθεσία: HIPPO (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος)

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Δούσος
Μουσική: Γιώργος Δούσος
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης – Γιώργος Παναγόπουλος
Χορογραφία: Tony Yap

Παίζουν: Tony Yap, Καλλιόπη Σίμου, Ηρακλής Κωτσαρίνης, Μίκα Στεφανάκη, Αναστασία Πλέλη

Διάρκεια: 60'
Τιμές Εισιτηρίων: 10-14 ευρώ
Παραστάσεις: Αθήνα: Πέμπτη 9/5 έως Κυριακή 12/5, 21.30 | Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 16/5 έως Κυριακή 19/5, 21.30
Διασκευή: HIPPO (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος)
Φωτογραφίες: Αποστόλης Κουτσιανικούλης – Γιώργος Παναγόπουλος
Περισσότερα από Showtimes