MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2019

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας τον χαρταετό!

Το γλωσσάρι, τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής του χαρταετού, για να απολαύσετε το πέταγμα με το δικό σας στιλ!

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Κατασκευάστε μόνοι σας τον χαρταετό με προσωπικές πινελιές που θα του δώσουν άλλον “αέρα”. Μπορεί να χρειάζεται λίγο χρόνο παραπάνω και προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες, αλλά αξίζει τον κόπο!

Το γλωσσάρι του χαρταετού:

Για να προχωρήσετε στην κατασκευή του, θα πρέπει να γνωρίζετε τις λέξεις – κλειδιά που τον αντιπροσωπεύουν.

Ιστίο: Η χάρτινη ή πλαστική επιφάνεια
Σκελετός: Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για να στερεωθεί πάνω τους το ιστίο
Ζύγια: Τα κομμάτια σπάγκου που ενώνονται μεταξύ τους και στη συνέχεια με τον κεντρικό σπάγκο, ώστε να δεθεί πάνω τους η καλούμπα. Καλούμπα: Το κουβάρι σκοινιού που χρησιμοποιούμε για να ανεβακατεβάζουμε τον χαρταετό
Ουρά: Η απόληξη του χαρταετού. Όσο πιο μεγάλη η ουρά, τόσο περισσότερο ύψος μπορεί να πάρει ο χαρταετός.

Τι θα χρειαστείτε:

– 3 καλάμια ή βέργες από ελαφρύ ξύλο ίσου μήκους (60-80 εκ.)
– πολύ λεπτό χαρτί ή νάιλον
– σύρμα
– σπάγκο
– κόλλα
– κολλητική ταινία
– χρωματιστές χάρτινες λωρίδες (περίπου 20 εκ. η καθεμία)
– ψαλίδι

Πώς θα φτιάξετε τον χαρταετό:

1. Για να κατασκευάσετε τον σκελετό, δένετε σφιχτά μεταξύ τους τα 3 ξύλα στο κέντρο (τα δύο χιαστί και το τρίτο οριζοντίως) και αφήνετε 50 εκ. σπάγκο να κρέμεται.

2. Με ένα μαχαίρι, χαράζετε μικρές εγκοπές στις άκρες των ξύλων. Ξεκινάτε να σχηματίζετε την περίμετρο του χαρταετού σας, δένοντας στην άκρη της μίας βέργας το λεπτό σύρμα και προχωρώντας διαδοχικά στις υπόλοιπες, περνώντας και σφίγγοντας το σύρμα στις εγκοπές που έχετε κάνει. Φροντίστε να είναι ίσες οι αποστάσεις μεταξύ των ξύλων ώστε το εξάγωνό σας να είναι κανονικό.

3. Τοποθετήστε τον σκελετό πάνω στο χαρτί (ή το νάιλον) και κόψτε το περιμετρικά, αφήνοντας περιθώριο 5 εκ. περίπου.

4. Διακοσμήστε το χαρτί που μόλις κόψατε, ζωγραφίζοντάς το ή κολλώντας άλλα σχέδια.

5. Κολλήστε (με κόλλα ή ταινία) το χαρτί πάνω στον εξαγωνικό σκελετό, αξιοποιώντας το περιθώριο που έχετε αφήσει για να το τυλίξετε γύρω από το σύρμα.

6. Στερεώστε δύο ίσα κομμάτια σπάγκου στις άκρες δύο διπλανών ξύλων αντιστοίχως. Προσοχή: Το μήκος του σπάγκου πρέπει να είναι ίσο με το μήκος του ξύλου από το κέντρο ως την άκρη του. Ενώστε τα δύο κομμάτια σπάγκου μεταξύ τους, ώστε να τοποθετήσετε εκεί την ουρά.

7. Το μήκος της ουράς πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του χαρταετού. Στον σπάγκο της ουράς, δέστε τις χρωματιστές λωρίδες σε απόσταση περίπου 20 εκ. μεταξύ τους. Tip! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφημερίδες που είναι πολύ ελαφρύ σαν χαρτί και θα έχει καλύτερα αποτελέσματα η ουρά του χαρταετού!

8. Στις απέναντι άκρες των ξύλων στα οποία δέσατε την ουρά, τοποθετήστε τα ζύγια. Δέστε στα άκρα δύο ίσα κομμάτια σπάγκου και ενώστε τα με τον σπάγκο που έχετε αφήσει να κρέμεται στο κέντρο, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης, τοποθετήστε την καλούμπα.

Ο χαρταετός σας είναι έτοιμος! Καλές πτήσεις!

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b