MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  Όπερα

  Γκαλά όπερας με τη Λιουντμίλα Μοναστίρσκα και τον Δημήτρη Πλατανιά στο Μέγαρο Μουσικής

  Μια αξέχαστη μουσική εμπειρία, ένα γκαλά όπερας με την ουκρανή σοπράνο Λιουντμίλα Μοναστίρσκα και τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

  Μαρίνα Πυλαρινού

  Δύο λαμπρά αστέρια της διεθνούς οπερατικής σκηνής. Δύο μεγάλες φωνές σε άριες και ντουέτα από αγαπημένα έργα όπως η «Τόσκα», ο «Μάκβεθ», ο «Ναμπούκκο».

  Μαζί τους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που θα ερμηνεύσει ορχηστρικά ιντερμέδια από τις όπερες «Ο φίλος Φριτς» και «Μανόν Λεσκώ» καθώς και τη Sinfonia από το «Σικελικό εσπερινό». Στο πόντιουμ ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης.

  Από τον Ρομαντισμό στον Βερισμό
  Στον Τζουζέππε Βέρντι, τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ιταλικού Ρομαντισμού στην όπερα που έφερε στο προσκήνιο τους βαρύτονους δίνοντάς τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα του, είναι αφιερωμένο όλο το πρώτο μέρος της συναυλίας. Ο Δημήτρης Πλατανιάς θα τραγουδήσει χαρακτηριστικές άριες γραμμένες για το συγκεκριμένο είδος φωνής από τον «Ερνάνη» και τον «Στιφέλιο», ενώ μαζί με τη Λιουντμίλα Μοναστίρσκα, θα ερμηνεύσει το διάσημο ντουέτο Ναμπούκκο-Αμπιγκαΐλλε από τον «Ναμπούκκο». Στην πρώτη ενότητα της βραδιάς η φημισμένη ουκρανή σοπράνο θα αποδώσει ακόμη την απαιτητική και έντονα δραματική καβατίνα της Λαίδης Μάκβεθ. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την εισαγωγή των «Σικελικών εσπερινών», μια από τις πιο επιτυχημένες του Βέρντι.

  Στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους του γκαλά όπερας βρίσκεται ο ιταλικός Βερισμός, το μουσικό ρεύμα που έδωσε σκηνική υπόσταση σε ιστορίες της απλής, καθημερινής ζωής. Έναρξη λοιπόν με το ορχηστικό ιντερμέδιο του «Φίλου Φριτς» του Πιέτρο Μασκάνι, ο οποίος συνέθεσε και το ντουέτο Σαντούτσας- Άλφιο («Καβαλερία Ρουστικάνα») που θα ερμηνεύσουν από κοινού η Λιουντμίλα Μοναστρίρσκα και ο Δημήτρης Πλατανιάς. Ο διακεκριμένος έλληνας βαρύτονος επέλεξε επίσης την υψηλών φωνητικών απαιτήσεων άρια «Mου επιτρέπετε;» από τους «Παλιάτσους» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο. Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια η περίφημη άρια της Τόσκας «Έζησα για την τέχνη» από την ομώνυμη δημοφιλέστατη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι, που υπογράφει επίσης την άρια «Μόνη, χαμένη, εγκαταλειμμένη…» από τη «Μανόν Λεσκώ», ένα λυρικό έργο βασισμένο στο ομότιτλο γαλλικό μυθιστόρημα. Και τις δύο άριες τραγουδά η Λιουντμίλα Μοναστίρσκα.

  Το πρόγραμμα αναλυτικά

  GIUSEPPE VERDI (1813–1901)
  Από την όπερα «Σικελικός εσπερινός»: Sinfonia, ορχηστρικό
  Από την όπερα «Ερνάνης»: ρετσιτατίβο και άρια του Δον Κάρλος, Γ πράξη, «Gran Dio! Oh, de’ verd’anni miei / Θεέ μου! Σεις, χρυσαφένια όνειρα της νιότης…» (Πλατανιάς)
  Από την όπερα «Μάκβεθ»: καβατίνα της Λαίδης Μάκβεθ, Α πράξη, «Vieni, t’affretta… / Έλα, βιάσου» (Μοναστίρσκα)
  Από την όπερα «Στιφέλιο»: άρια του κόμη Στάνκαρ, Γ πράξη, «Lina, pensai che un angelo… / Λίνα, νόμιζα ότι ένας άγγελος…» (Πλατανιάς)
  Από την όπερα «Ναμπούκκο»: Ντουέτο Ναμπούκκο-Αμπιγκαΐλλε, Γ΄ Πράξη,
  «Donna chi sei / Ποια είσαι συ, γυναίκα… (Μοναστίρσκα – Πλατανιάς)

  Διάλειμμα

  PIETRO MASCAGNI (1863–1945)
  Από την όπερα «Ο φίλος Φριτς»: ορχηστρικό ιντερμέδιο

  GIACOMO PUCCINI (1858–1924)
  Από την όπερα «Τόσκα»: άρια της Τόσκας, Β πράξη, «Vissi d’arte / Έζησα για την τέχνη» (Μοναστίρσκα)

  RUGGERO LEONCAVALLO (1857–1919)
  Από την όπερα « Οι παλιάτσοι»: Πρόλογος ««Si può… / Επιτρέψτε μου μια λέξη…» (Πλατανιάς)

  GIACOMO PUCCINI
  Από την όπερα «Μανόν Λεσκώ»: ορχηστρικό ιντερμέδιο
  Άρια της Μανόν, Δ πράξη, «Sola, perduta, abbandonata / Μόνη, έρημη, παρατημένη…» (Μοναστίρσκα)

  PIETRO MASCAGNI
  Από την όπερα «Καβαλερία Ρουστικάνα»: ντουέτο Σαντούτσας και Άλφιο «Oh, il signor vi manda compare Alfio / Ω, σας στέλνει ο Κύριος, αγαπητέ Άλφιο» (Μοναστίρσκα – Πλατανιάς)

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Ημερομηνία: 1/12/2018
  Ώρα έναρξης: 20.30
  Καλλιτέχνης: Λιουντμίλα Μοναστίρσκα και Δημήτρης Πλατανιάς
  Χώρος: Μέγαρο Μουσικής
  Συμμετέχουν: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
  Τιμή εισιτηρίου: 11€ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 16€, 26€, 34 €, 42€, 52€, 60€ (διακεκριμένη ζώνη)
  Περισσότερα από ΜΟΥΣΙΚΗ
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast