MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πόσο υγιεινή είναι η μαύρη σοκολάτα;

Αρκετός κόσμος επιλέγει τη μαύρη σοκολάτα ως μια πιο υγιεινή και λιγότερο παχυντική λύση, για τις ώρες τις υπογλυκαιμίας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή πρόκειται απλά για έναν μύθο;

Monopoli Team

Ναι είναι αλήθεια, η μαύρη σοκολάτα περιέχει συστατικά ωφέλιμα για την υγεία και μπορούμε να την απολαμβάνουμε χωρίς ενοχή, ακόμη και σε καθημερινή βάση. Αλλά το μέγεθος της μερίδας έχει σημασία, αφού τα πάρα πολλά…”τσιμπήματα” μέσα στην ημέρα μπορούν να επιβαρύνουν τον οργανισμό με επιπλέον λίπος, ζάχαρη και θερμίδες και να λειτουργήσει ανασταλτικα εν τέλει για την υγεία.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κακάο, το οποίο περιέχει ενώσεις, γνωστές ως φλαβανόλες. Σε υψηλά επίπεδα, οι φλαβανόλες του κακάο έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και πιθανότατα ακόμα και στη μείωση του κινδύνου του διαβήτη. Η μαύρη σοκολάτα έχει την υψηλότερη ποσότητα φλαβονολών σε κακάο, η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερα, ενώ η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου. 

Αλλά ενώ οι φλαβανόλες του κακάο, που εμπεριέχονται στη μαύρη σοκολάτα, την κάνουν μια υγιεινή επιλογή, ωστόσο της δίνουν και την χαρακτηριστική πικρή της γεύση, που πολλοί δεν αγαπούν. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να επεξεργαστούν τη σοκολάτα με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστήσουν τη γεύση της πιο ευχάριστη, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αφαιρέσουν μερικές από τις ευεργετικές ενώσεις που περιέχει.

health benefits dark chocolate 1296x728

«Παράγοντες επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ζύμωσης και του ψησίματος, που δίνουν ένταση στη γεύση και προσδίδουν στη σοκολάτα το ξεχωριστό άρωμά της, μπορούν να επηρεάσουν την περιεκτικότητα σε φλαβανόλες», εξηγεί ο Matt Hartings, επίκουρος καθηγητής χημείας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Το ψήσιμο δημιουργεί όλα τα είδη των καινούργιων γεύσεων και για να δημιουργήσουμε αυτές τις γεύσεις, πρέπει να καταστρέψουμε μόρια στον ανεπεξέργαστο κόκκο του κακάο, με την πιθανότητα να καταστρέφουμε κατ’ επέκταση τις σημαντικές και ωφέλιμες ενώσεις που χρειαζόμαστε, συμπεριλαμβανομένων των φλαβανολών», αναφέρει ο Μatt Hartings. 

Αν και η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να ποικίλει ανάμεσα στις διαφορετικές μάρκες μαύρης σοκολάτας, εξακολουθεί να είναι ακόμα μια πιο υγιεινή επιλογή από τη σοκολάτα γάλακτος, η οποία τείνει επίσης να έχει και περισσότερη ζάχαρη!

cocoa products

Εάν χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να επιλέγετε τη μαύρη σοκολάτα στην καθημερινότητά σας, έναντι των άλλων, σκεφτείτε το εξής: Το ένα τρίτο του λίπους στο βούτυρο κακάο είναι το στεατικό οξύ, ένα κορεσμένο λίπος που, σε αντίθεση με άλλα κορεσμένα λίπη, φαίνεται να έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος. Επιπλέον, η σκόνη κακάου συνεισφέρει σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να απολαμβάνετε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα μετά από ένα γεύμα σας. Απλώς να έχετε μερικά σημαντικά πράγματα στο μυαλό σας! Πρώτον, να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα που να περιέχει τουλάχιστον 60% κακάο. Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του κακάο, τόσο περισσότερες φλαβανόλες εμπεριέχονται σε αυτό, αν και η ακριβής ποσότητα ποικίλλει από παρτίδα σε παρτίδα στην διαδικασία παραγωγής και εξαρτάται από τον βαθμό της επεξεργασίας, σύμφωνα με τον Hartings.

«Αυτές οι σοκολάτες, υψηλότερου ποσοστού σε κακάο, έχουν το μεγαλύτερος όφελος για τον οργανισμό μας, σε σχέση με αυτές με τα χαμηλότερα ποσοστά, δηλαδή των σοκολατών γάλακτος και των λευκών σοκολατών, καθώς περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και λιγότερο λίπος», δήλωσε. 

Dark white milk chocolate

Δεύτερον, αν είναι δυνατόν, επιλέξτε το φυσικό κακάο από το επεξεργασμένο, που επεξεργάζεται με αλκάλιο, μια ένωση που εξουδετερώνει το οξύ. Αυτό δίνει στη σοκολάτα μια πιο ήπια γεύση, αλλά αφαιρεί τις υγιείς φλαβανόλες κι αυτό δεν το θέλουμε!

Tέλος, για να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο, περιορίστε τις μερίδες σε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας ημερησίως, φροντίζοντας δηλαδή να μην ξεπερνάτε συνολικά τις 150 θερμίδες!

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b