MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σε ποιους απονεμήθηκαν τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2018

Ακολουθώντας μια παράδοση έξι ετών απονεμήθηκαν χθες στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη τα λογοτεχνικά βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού Αναγνώστης.

author-image Νίκος Ρουμπής

Συγγραφείς, εκδότες, πανεπιστημιακοί, σχεδιαστές βιβλίων, τυπογράφοι, βιβλιοπώλες και βέβαια πλήθος απλών αναγνωστών στήριξαν και φέτος έναν θεσμό που αναζητά τα καλά βιβλία.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός της λογοτεχνίας και ψυχή του περιοδικού εξήγησε τη διαδικασία: Ξεφυλλίζοντας περίπου 3000 βιβλία οι δύο αρμόδιες επιτροπές (Ενηλίκων και για Παιδιά) προέκριναν στις βραχείες λίστες, ένα μόλις μήνα πριν την ψηφοφορία της τελευταίας στιγμής, εκείνα που είχαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ακολούθως έγινε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Αναγνώστη, αποδεικνύοντας την καθιέρωση και τη δυναμική του παρουσία στον χώρο του βιβλίου.

Το τιμητικό βραβείο, που σηματοδότησε την έναρξη της διαδικασίας, απονεμήθηκε στον Αλέξη Πολίτη, ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, μέγα μελετητή της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, όπως τον προσφώνησε η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, εξαίροντας το έργο του.

Συνεχίζοντας στα επόμενα βραβεία αξίζει να σχολιάσει κανείς τον ευφάνταστο τρόπο παρουσίασής τους από τους κριτικούς λογοτεχνίας Ελένη Σβορώνου και Γιώργο Περαντωνάκη, που έδωσαν μια πιο ανάλαφρη νότα από το σύνηθες κλίμα αντίστοιχων εκδηλώσεων, καθώς και τις μουσικές πινελιές στο πιάνο από τον Σάκη Παπαδημητρίου.

anagnwstis awards

Η λίστα των βραβευθέντων βιβλίων έχει ως εξής:

-Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά: Ροδούλα Παππά, Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα…, εικονογράφηση Seng-Soun Ratanavanh, εκδ. Νεφέλη.

-Λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά: Θοδωρής Παπαϊωάννου, Σιλουανή, εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ. Ίκαρος.

-Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους: Γιώργος Παναγιωτάκης, Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων, Όταν ήρθαν για εμένα, εικ. Μυρτώ Δεληβοριά, εκδ. Πατάκης.

-Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων: Αντώνης Σέργης, Η πυξίδα δε δείχνει πάντα το Βορρά, εικ. Αγγελική Πιλάτη, εκδ. Ψυχογιός.

-Πρωτοεμφανιζόμενου στην Ποίηση: Μυρσίνη Γκανά, Τα πέρα μέρη, εκδ. Μελάνι.

-Πρωτοεμφανιζόμενου στην Πεζογραφία: Γιάννης Γορανίτης, 24, εκδ. Πατάκης.

-Δοκίμιο, Μελέτη: Παντελής Βουτουρής, Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης: Εθνικισμός, σοσιαλισμός, ρατσισμός (1897-1922), εκδ. Καστανιώτης.

– Ποίηση: Γιάννης Τζανετάκης, Θαμπή Πατίνα, εκδ. Πόλις.

-Νουβέλα, Διήγημα: Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ντεπό, εκδ. Πατάκης.

-Μυθιστόρημα: Νίκος Μάντης, Οι τυφλοί, εκδ. Καστανιώτης.

-Βραβείο καλλιτεχνικού σχεδιασμού: Γκρεγκ Τζάκσον, Άσωτοι, εκδ. Αντίποδες.

anagnwstis awards 4

Το βραβείο Νίκου Θέμελη απονεμήθηκε στην Ρίκα Μπενβενίστε για το δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας Λούνα, ένα βιβλίο για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, το ειδικό βραβείο καλλιτεχνικού σχεδιασμού απονεμήθηκε από την κ. Λαπράκη-Πλάκα στον Γιώργο Ζιάκα, στη Βουβούλα Σκούρα και στις εκδόσεις Θεμέλιο για το βιβλίο «Γιώργος Ζιάκας-, Θέατρο, Κινηματογράφος, Ζωγραφική».

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b