MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βrit Pond: Ειρωνική «μετα-ποπ» από την Στέλλα Καπεζάνου

Το όνομα ενός δρόμου στο Πάναμα Σίτι της Φλόριντα επέλεξε η Στέλλα Καπεζάνου ως τίτλο για την ατομική της έκθεση «Βrit Pond», την πρώτη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 στην Evripides Art Gallery.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Γιάπηδες της δεκαετίας του ’90, συνταξιούχοι πια, με κοιλίτσα, ρυτιδιασμένο δέρμα και διαμέρισμα στη Φλόριντα, απλωμένοι στην παραλία και τα beach bar, όπου γυρεύουν, μάλλον μάταια, να επιβεβαιώσουν την αλλοτινή τους λάμψη και ευημερία, είναι (ή θα μπορούσαν να είναι) οι πρωταγωνιστές του κύκλου έργων με τον τίτλο “Βrit Pond”. 

Έναν κόσμο επίπλαστης ευημερίας, φανταστικό, γεμάτο σύμβολα και στερεότυπα, με έντονο το στοιχείο της ειρωνείας και του αυτοσαρκασμού, συγκροτούν τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, λειτουργώντας σαν καθρέφτης μιας πραγματικότητας που, ανεξάρτητα αν τοποθετείται σε εξωτικές παραλίες και ξενοδοχεία, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο σήμερα.

Παράλληλα, λειτουργούν και σαν ένας «διακειμενικός» διάλογος με το έργο του Christopher Wool, ενός από τους πλέον ακριβοπληρωμένους εν ζωή καλλιτέχνες, αλλά και με το έργο άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως δείχνουν αναγνωρίσιμα μοτίβα ή ίχνη, όπως τα λουλούδια του Andy Warhol και οι βούλες του Damien Hirst.

kapezanou12 photo Katoufas bros

«Οι παραθεριστές της Καπεζάνου», σημειώνει ο D. S. Graham σε άρθρο του στο περιοδικό «Art Aesthetics» (Μάρτιος 2018), το οποίο αναδημοσιεύεται στον κατάλογο της έκθεσης, μαζί με ένα εισαγωγικό σημείωμα του Χριστόφορου Μαρίνου, «κάνουν διακοπές μέσα σε εικόνες που, όπως οι διαφημίσεις, παραπέμπουν σε “ονειρεμένες αποδράσεις” και ηλιόλουστους ‘προορισμούς’ ανάμεσα στους φοίνικες, τις ομπρέλες και τη θάλασσα. Εν τέλει οι σκηνές αυτές είναι εσκεμμένα ασύνδετες. Το στυλ της Καπεζάνου απορρίπτει το “συνολικό” τελάρο χάριν μιας σειράς αυτοτελών εικόνων και στιγμών που διαγκωνίζονται για να μας αποσπάσουν την προσοχή. Δεν ζωγραφίζει αρμονία, αλλά εκνευρισμό και ανία».

Πληροφορίες


Στέλλα Καπεζάνου, «Brit Pond»
Εγκαίνια: Πέμπτη 31 Μαΐου, 20.00
Διάρκεια: 31/5-30/6/2018
Evripides Art Gallery
Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι, τηλ.: 210-36.15.249, www.evripides-art.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00-20.30, Τετάρτη: 11.00 -17.00, Σάββατο: 11.00 -16.00

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b