MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Release Day 1: Πρεμιέρα με Richard Ashcroft, Rag ‘n’ Bone Man, Kid Moxie

Τί θ’ ακούσουμε την Πέμπτη 31 Μαϊου στην πρώτη μέρα του Release Athens Festival 2018.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Ο Richard Ashcroft, ροκ τύπος παλιάς κοπής, ο Verve-man της καρδιάς μας, εσωτερική φωνή της βρετανικής σκηνής που της θυμίζει κάθε τόσο πού κρύβονται οι αξίες της. Ισως να είχε κάνει καριέρα στο σινεμά, αν δεν αγαπούσε τόσο πολύ την κιθάρα του, αντιστάρ- πες τον κι έτσι- με την υπόγεια αίσθηση του χιούμορ του να αποκαλύπτεται ξανά τώρα που ετοιμάζεται να συνοδεύσει τους Rolling Stones σε κάποιες από τις αγγλικές εμφανίσεις της περιοδείας τους, σα να μην είχε συμβεί ποτέ το bitter sweet symphony, τα δικαστήρια και τα παρατράγουδά του.

O Rag n’ Bone Μan. Τον έχεις ακούσει, ακόμη και αν δεν ξέρεις ότι τον έχεις ακούσει, αφού το Human, η μεγάλη επιτυχία του, δεν έχει αφήσει ανθρώπινο αυτί που να μην έχει φτάσει. Η ζωή του Rag’ n Bone Man –κατά κόσμον Ρόι Τσάρλς Γκρέιαμ από το Ανατολικό Σάσεξ- χωρίζεται στην προ και μετά Human περίοδο και στις δυο όμως όμως ο ίδιος είναι αχώριστος με τη σόουλ και το χιπ-χοπ που «υπηρετεί» με τον δικό του τρόπο.

Ας πούμε όμως τώρα για το κορίτσι. Που θα εμφανιστεί στο ίδιο φεστιβάλ όπου θα εμφανιστούν και οι δυο προηγούμενοι κύριοι με τις μπάντες τους, στο Release στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο που σηκώνει επίσημα και την αυλαία για το μεγάλο συναυλιακό μας καλοκαίρι.

Με την Kid Moxie, λοιπόν δεν είχαμε γνωριστεί αν και ήξερα τις μουσικές της και μ΄άρεσαν πολύ και είχαμε επικονωνήσει για μια συνέντευξη τότε, στα ΝΕΑ. Την συνάντησα πιο μετά. Βρεθήκαμε, τα είπαμε, οδηγούσε, και εκείνο που άκουγε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ήταν Roy Orbison. Τυχαίνει να έχω ένα κανόνα: άνθρωπο που αγαπάει Roy Orbison, αξίζει να τον γνωρίσεις. Και αυτός ο κανόνας, λάθος, δεν έχει βγει ποτέ- να το ξέρετε.

Από τότε παρακολουθώ από κοντά τον συναρπαστικό κόσμο της Kid Moxie- ή αλλιώς της Ελενας Χαρμπίλα– που είναι μουσικός και ηθοποιός, ζει ανάμεσα στο Λος Αντζελες και την Αθήνα, έχει ήδη ως εδώ μια εντυπωσιακή διαδρομή και σε κάθε καινούργιο πρότζεκτ μπαίνει με τέτοια φόρα και ενθουσιασμό σα να ξεκινάει για πρώτη φορά. Και δεν είναι μόνο φαν του Roy αλλά και του David Lynch.

Στις μουσικές εφάπτονται και τέμνονται εμπνεύσεις και επιρροές από: κινηματογραφική electronica και beat με τον αέρα της αφήγησης να διαπερνά τις συνθέσεις, από τις πρώτες εξορμήσεις ως στο «1888» άλμπουμ της και από εκεί ως το πιο καινούργιο, αποκαλυπτικό Perfect Shadow. Συνθεσάιζερ και μελωδίες με την υφή, πολύ συχνά, των παράξενων κόσμων του David Lynch και την ονειρική ατμόσφαιρα μυστηρίου που αποπνέουν. Όλα μοιάζουν να έχουν κινηματογραφική συνοχή.

Στο μεταξύ, και αυτό: Εκλεκτή ανάμεσα σε άλλες εκλεκτές συνεργασίες της, εκείνη με τον Αngelo Badalamenti, τον συνθέτη που υπογράφει μουσικές στις ταινίες του David Lynch και η Kid Moxie διασκευάζει το μοναδικό Mysteries Of Love. 

Συνεργάζεται με τον Clint Mansell, από τους σημαντικούς (και ειδικά κινηματογραφικούς) Βρετανούς συνθέτες και μουσικούς, αλλά και με τον Monsieur Minimal που ερμηνεύει το δικό του, “Ici”. Με τον Gaslamp Killer και άλλους της σκηνής του Λος Άντζελες δυνατούς παίκτες, αλλά και με τις Marsheaux και άλλες επιφανείς της ελληνικής σκηνής δυνάμεις.

Η Moxie γράφει μουσική για ταινίες (ακούστε το No Island απ΄την μικρού μήκους ‘Pink’ της Μέμης Κούπα) και ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια γερή δόση από όλα αυτά, στην σκηνή του Release. Tην Πέμπτη. 

Νωρίτερα στο πρόγραμμα, δυο ονόματα που κυκλοφορούν ήδη με ενδιαφέρον στις μουσικές κοινότητες της πόλης οι Sworr και οι Lip Forensics.

Έτσι το πρόγραμμα της πρώτης μέρας του Release 2018, την Πέμπτη 31 Mαϊου, έχει ως εξής:

17:00 / ανοίγουν οι πόρτες στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο
17:45 Lip Forensics
18:30 Sworr.
19:30 Kid Moxie
21:00 Rag’n’Bone Man
23:00 Richard Ashcroft

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b