MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Αθηνών: 10 θεατρικές παραστάσεις για να δείτε τον Ιούνιο

Η μεγαλύτερη καλοκαιρινή διοργάνωση της πόλης ξεκινάει και εμείς επιλέγουμε μερικές από τις θεατρικές παραστάσεις προτεραιότητας – ελληνικές και ξένες – που πρέπει να δείτε μέσα στον Ιούνιο.

author-image Στέλλα Χαραμή

Οι θεατρικές παραστάσεις που κατέχουν έτσι κι αλλιώς τη “μερίδα” του λέοντος στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ Αθηνών μπαίνουν δυναμικά με το άνοιγμα της διοργάνωσης. Ο πρώτος μήνας επιφυλάσσει μεγάλα ονόματα Ελλήνων αλλά και μετακλητών δημιουργών που έρχονται να εμπλουτίσουν τις επιλογές μας. Εδώ ξεχωρίζουμε δέκα από αυτές μέσα στον Ιούνιο.

Ο Ιβο Βαν Χόβε και το Toneelgroep Amsterdam στα «Μετά την πρόβα» και «Περσόνα»

Festival Odigos Bergman

Η θεατρική απόδοση κορυφαίων κινηματογραφικών έργων στοιχειώνει, όπως όλα δείχνουν, τον Ιβο Βαν Χόβε, τον Φλαμανδό σκηνοθέτη που από το 2001 διευθύνει το σημαντικότερο θέατρο ρεπερτορίου της Ολλανδίας, το Toneelgroep. Επτά χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα – όπου και πάλι είχε ασχοληθεί με το σύμπαν του Μπέργκμαν ως προσκεκλημένος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση – διασκευάζει το δίπτυχο της «Πρόβας» και της «Περσόνας», δύο ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις της δουλειάς του καλλιτέχνη στη σκηνή. Αναμένουμε μια σύνθεση που θα εστιάσει στην τέχνη του λόγου και τη σκηνική λιτότητα εκκωφαντικά απομακρυσμένη από το θέατρο της φαντασμαγορίας.
Που Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πότε 1-3 Ιουνίου, 21.00
Πόσο 10-35 ευρώ

Δωμάτια μνήμης: Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη

Festival Odigos Poli

Στο πρόσωπο της καθρεφτίζεται η θεατρική πρωτοπορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Καθώς τα ίχνη της απώλειας της είναι ακόμα νωπά και το έργο της σταθερά παρόν, η συγκρότηση ενός αφιερώματος στη μνήμη της μοιάζει αυτονόητη. Στην κορυφή του στέκεται μια αναδρομική έκθεση για το σύνολο του έργου της από την δεκαετία του ’60 – οπότε τη σύστηνε στο ελληνικό κοινό ο Κάρολος Κουν – μέχρι σήμερα με την υπογραφή του θεατρολόγου Γρηγόρη Ιωαννίδη και του ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη. Συμπληρωματικά δυο παραστάσεις: Η πρώτη, μια μαραθώνια – ραδιοφωνικού τύπου – ανάγνωση του έργου της από τη Ρούλα Πατεράκη με τίτλο «Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη» και η δεύτερη η εμβληματική «Πόλη» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση ενός συμποσίου όπου θα εμπλακούν δημιουργοί που σχετίστηκαν με τη Λούλα Αναγνωστάκη.
Που Πειραιώς 260
Πότε 3-30 Ιουνίου
Πόσο 10- 20 ευρώ και δράσεις με ελεύθερη είσοδο

O Ζυλιέν Γκοσλέν με το «1993»

Festival Odigos 1993

Είναι αδιαμφισβήτητα ο νέος αγαπημένος του αθηναϊκού κοινού. Στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έρχεται στην Αθήνα – μετά τη μαραθώνια παράσταση του στο ογκωδέστατο «2666» του Χιλιανού Ρομπέρτο Μπολάνιο και το θρίαμβο του στην Αβινιόν με τη θεατροποίηση του μυθιστορήματος του Μισέλ Ουελμπέκ «Τα στοιχειώδη σωματίδια» επιχειρεί ένα ακόμη σχόλιο για την παρακμή των δυτικών κοινωνιών. Και αυτή τη φορά, ο Γκοσλέν επιμένει στο νέο δραματουργικό υλικό σκηνοθετώντας το έργο του ανερχόμενου συμπατριώτη του Ωρελιάν Μπελανζέ πάνω στην πτώση των σύγχρονων ευρωπαϊκών μυθολογιών. Αφορμή αποτελεί η κατασκευή δύο διασυνοριακών τούνελ που αντιμετωπίστηκαν ως επιτεύγματα στο τέλος της χιλιετίας αλλά σήμερα αντικατοπτρίζουν το ευρωπαϊκό αδιέξοδο.

Που Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πότε 7-8 Ιουνίου, 21.00
Πόσο 10-25 ευρώ

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος με το «Φαρενάϊτ 451»

Festival odigos Mosxopoulos

Μετά τη θεατροποίηση της αριστουργηματικής «Δίκης του Κ.» του Κάφκα και του εμβληματικού «Καντίντ» του Βολταίρου, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ολοκληρώνει την τριλογία της δυστοπίας ανατρέχοντας στο κλασικό μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπουρι όπως το επεξεργάστηκε ο Φρανσουά Τριφώ για τη μεγάλη οθόνη. Το προφητικό έργο του Μπράντμπουρι είναι μια ποιητική αφήγηση για τη λογοκρισία – σχεδόν στα χνάρια του Όργουελ – εκεί όπου ένα ολοκληρωτικό καθεστώς κυριαρχεί πάνω στο δικαίωμα των ανθρώπων να διαβάζουν βιβλία. Στη διανομή του Μοσχόπουλου οι Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αννα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνος Λέκκας κ.α.

Που Πειραιώς 260, Χώρος Η
Πότε 8-10 Ιουνίου
Πόσο 10-20 ευρώ

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν και το Novosiborsk State Academic Drama Theater με τις «Τρεις αδελφές»

Festival Odigos TreisAdelfes

Εχουμε δει άφθονες “πειραγμένες” εκδοχές σε έργα του Αντόν Τσέχωφ. Τσέχωφ στη νοηματική γλώσσα όμως ποτέ. Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι, ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ο αιρετικός Ρώσος σκηνοθέτης – που πρόσφατα είχε ανεβάσει μια βλάσφημη εκδοχή της βαγκνερικής όπερας «Τανχόϊζερ» στην κρατική Όπερα του Νοβοσιμπίρσκ – που δοκιμάζει μια καθόλα παραδοσιακή προσέγγιση του τσεχωφικού κλασικού, αλλά στο… αθόρυβο. Η προτροπή για το ταξίδι στη Μόσχα θα μείνει αλληγορικά ανείπωτη με σκοπό να υπογραμμιστεί η αδυναμία των ηρώων να εκφράσουν αυτό που πραγματικά νιώθουν.

Που Πειραιώς 260, Χώρος Δ
Πότε 15-16 Ιουνίου
Πόσο 15-25 ευρώ

Η Γεωργία Μαυραγάνη με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία και το «Παρ’ όλα αυτά»

Festival Odigos Parolaauta

Η πρώτη τους απόπειρα να αφηγηθούν την νικηφόρο μάχη τους με την ασθένεια του καρκίνου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και τώρα, οι εννιά σπουδαίες μαχήτριες της ζωής – οι Καλλιόπη Γανιάρη, Ελένη Γιαννακούρου, Τζένη Δούπη, Θάλεια Νταλούκα, Γιώτα Παπαδάκη, Μάρα Παυλοπούλου, Μαίρη Τσουκαλά, Στέλλα Χατζημιχαήλ και Φωτεινή Χάψα – βρίσκουν το κουράγιο να επαναλάβουν την προσπάθεια τους, πλημμυρισμένη από συγκίνηση και αυτοσαρκασμό. Αυτή τη φορά ενωπίω ενός πολύ μεγαλύτερου κοινού τη δημόσια εξομολόγηση τους αλλά πάντα με την καθοδήγηση της έμπειρης στο θέατρο ντοκουμέντο Γεωργία Μαυραγάνη.

Που Πειραιώς 260, Χώρος Η
Πότε 17 Ιουνίου
Πόσο Με ελεύθερη συνεισφορά

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος με το «Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ»


Festival Odigos Pornostar

Το 1999 οπότε και ο Κωνσταντίνος Ρήγος συνάντησε την Ελενα Πέγκα ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία στα «Καινούργια ρούχα του βασιλιά» ο σκηνοθέτης και η συγγραφέας συναντώνται ξανά με αφορμή μια μεταγραφή στην ελληνική πραγματικότητα δύο ιστοριών του Ρομπέρτο Μπολάνιο για τη βιομηχανία του πορνό. Στη σκηνή – εννοείται χωρίς τα ρούχα τους – οι Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Νιάρος, Θεοδώρα Τζήμου και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Που Πειραιώς 260, Χώρος Δ
Πότε 23-25 Ιουνίου
Πόσο 10 -20 ευρώ

Οι must see επαναλήψεις

Festival Odigos Ergastirio

  • Το υπερβατικό σόλο του Αρη Σερβετάλη στη σκηνική σύνθεση του Δημήτρη Κουρτάκη «Αποτυχημένες απόπειρες στο εργαστήριο μου» ήταν μια σπουδή πάνω στον Σάμιουελ Μπέκετ και συνάμα ένας ιδανικός τρόπος για να κλείσει η περσινή αθηναϊκή διοργάνωση. Φέτος, η παράσταση την εγκαινιάζει. (1-5 Ιουνίου, Πειραιώς 260, Χώρος Δ).
  • Την γνωριμία με τον “άγνωστο” Εθνικό μας κήπο εξασφάλισε ο Θοδωρής Γκόνης με ξεναγούς του, την Ελένη Κοκκίδου και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη να ηγούνται σε μια ποιητική περιπατητική εμπειρία. (3-19 Ιουνίου, Εθνικός Κήπος).
  • Το τραγούδι της πολυτάλαντης Χριστίνας Μαξούρη στο μουσικό πλούτο της μεταπολεμικής μας παράδοσης θα ηχήσει και φέτος. Αυτή τη φορά, η γεμάτη θεατρικότητα συναυλία της θα δοθεί (αντί για την Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου στη Φιλελλήνων) στην Αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, στην Πλάκα. Μαζί της η Λένα Κιτσοπούλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού (12-16 Ιουνίου, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας).

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b