MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα του βιβλίου με 250 εκδηλώσεις: Το πρόγραμμα του Απριλίου

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 είναι από τη Δευτέρα 23 Απριλίου η Αθήνα και το γιορτάζει με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, που θα φέρουν την πρωτεύουσα για ένα χρόνο στο παγκόσμιο επίκεντρο του χώρου του βιβλίου!

Monopoli Team

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερες από 250 εκδηλώσεις και δράσεις.

Διακεκριμένοι συγγραφείς, όπως η νομπελίστα Herta Mueller, ο Ian McEwan, ο George Saunders, ο John Connolly και πολλοί άλλοι επισκέπτονται την Αθήνα. Μια Κινητή Βιβλιοθήκη θα περιδιαβαίνει από τον Μάιο όλες τις γειτονιές της Αθήνας προκειμένου, όταν είναι δύσκολο να φτάσει ο κάτοικος στο βιβλίο, να φτάσει το βιβλίο στον κάτοικο.

Καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως θέατρο, χορός, performances, εικαστικά εμπνέονται από το βιβλίο και απλώνονται σε διάφορα μέρη της πόλης. Δημόσιες αναγνώσεις με ερμηνείες νέων καλλιτεχνών, σε απρόσμενα σημεία της καθημερινότητας, προσφέρουν ένα ευχάριστο δημιουργικό διάλειμμα.

Δεκάδες μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μουσείο Μπενάκη αλλά και μικρότερες δημιουργικές ομάδες, όπως ο Κινητήρας, οργανώσεις με κοινωνικό έργο όπως το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Διαβάζω για τους άλλους, ξένα Ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, πρεσβείες, όπως αυτές των βορείων χωρών, των ΗΠΑ και πολλές ακόμα, τα προγράμματα και οι οργανισμοί του δήμου Αθηναίων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αλλά και η Γεννάδειος, οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες και οι Βιβλιοθήκες του δήμου Αθηναίων, τα Πανεπιστήμια, με πρωταγωνιστές τους εκδότες και τους συγγραφείς, τους θεσμικούς φορείς του βιβλίου καθώς κι όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου – δουλεύουν πυρετωδώς για τη διοργάνωση.

Τα εγκαίνια

Στις 23 Απριλίου 2018 η Αθήνα υποδέχεται τις επίσημες αντιπροσωπείες της UNESCO και των εταίρων της – των διεθνών οργανισμών εκδοτών και βιβλιοθηκών, τις αντιπροσωπείες του Κόνακρυ (Γουινέα) Παγκόσμια Πρωτεύουσα 2017 και της Σάρζα (Αραβικά Εμιράτα), επόμενη Πρωτεύουσα 2019.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια έργου Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου κυρία Σταυρούλα Βαβαλέα, «εκείνη την ημέρα, μετά την επίσημη τελετή έναρξης στο μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα γεμίσει στις 19.45 με μουσικές από την μπάντα του Δήμου, θα υπάρχουν αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το βιβλίο, όπου καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι Αθηναίοι, αλλά και χορός σε ρυθμούς Swing και Jazz από τη Big Band του δήμου Αθηναίων».

  

Τέλος, στις 22:00 ανοίγουν οι πύλες του Ωδείου Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την ποίηση με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

image2a

Περίπατος Βιβλίου 

Σάββατο 21 Απριλίου, 10:00 – 23:59

Συμμετοχή: Eλεύθερη

Ο Περίπατος Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου σε 20 σημεία του κέντρου της Αθήνας – Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, βιβλιοπωλεία και χώρους εκδηλώσεων – και αναμένεται για μία ακόμα χρονιά να συναρπάσει! Περπατήστε στο κέντρο της Αθήνας, ανακαλύψτε παλιά και νέα βιβλία, παλιούς και νέους συγγραφείς, παλιά και νέα βιβλιοπωλεία και μάθετε από πρώτο χέρι την ιστορία και το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ο Περίπατος ξεκινά από το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου και συνεχίζεται σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία περιμετρικά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με όρια το Σύνταγμα, την οδό Καραγιώργη Σερβίας, την οδό Αθηνάς, την οδό Καλλιδρομίου, και περιλαμβάνει τις οδούς Κολοκοτρώνη, Βουλής, Ακαδημίας, Σόλωνος, Σκουφά, Χαριλάου Τρικούπη, Ζωοδόχου Πηγής, Ζαλόγγου, Διδότου, Τοσίτσα, Μασσαλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

The City Reads

21 Απριλίου – 20 Μαΐου, 09:00 – 21:00

Συμμετοχή: Eλεύθερη

To The City Reads είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ, που ξεδιπλώνεται στο κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει μια σειρά ζωγραφικών, χαρακτικών και γλυπτικών έργων που παρουσιάζονται σε διάσπαρτους χώρους της Αθήνας, μια ομαδική έκθεση στην γκαλερί του T.A.F / the art foundation και δράσεις όπως αναγνώσεις βιβλίων, περιπατητικές περφόρμανς, ξεναγήσεις, καθώς και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Ο περιπατητής «διάβάζει» την πόλη και γνωρίζει τα έργα μέσα από τη διαδρομή του σε βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, τυπογραφεία, ιστορικά στέκια, πολιτιστικά ιδρύματα, στοές, κήπους, γειτονιές. Πάνω από 60 καλλιτέχνες και συγγραφείς προσκλήθηκαν από την εικαστικό και συγγραφέα Ράνια Καπελιάρη να επιλέξουν ένα βιβλίο και να δημιουργήσουν ένα έργο βάσει αυτού με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στα καλλιτεχνικά μέσα. Άλλοτε επεμβαίνουν στο αυθεντικό έντυπο και άλλοτε ο ίδιος ο τίτλος ή το περιεχόμενο του βιβλίου γίνεται η αφετηρία για την κατασκευή ενός νέου έργου. Τα έργα συνθέτουν στο σύνολό τους μια εγκατάσταση που βιώνεται με την περιπατητική ανά-γνωση της πόλης. Συναντιούνται σε διάσπαρτους χώρους που ιστορικά συνδέθηκαν με τη συγγραφή, την ανάγνωση, την έκδοση και την εκτύπωση του βιβλίου.

Χώροι φιλοξενίας έργων: Φωταγωγός Αίθουσα Τέχνης – Εκδόσεις Το Ροδακιό, Athens Bookstore, Γκαλερί έργων Παπαδάκης, Καφέ ΜΟΝΤΑΚΙΟΥ, Yoleni’s, Booktique store, Depolo, Γαλλικό Ινστιτούτο, Στοά του βιβλίου Εκδ.ΕΣΟΠΤΡΟΝ & Εκδ.ΔΙΟΠΤΡΑ, Εκδόσεις Πατάκης, Εκδόσεις Άγκυρα, Εκδόσεις ΠΟΛΙΤΗΣ, Εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ, Εκδόσεις ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, Match Point, Εθνικό Τυπογραφείο-Μουσείο Τυπογραφίας, Free Thinking zone, Εκδόσεις ΙΩΝ, Travel bookstore, Πράσινος Πλανήτης, Bookstore plus, Μεταίχμιο, Εκδόσεις Λιβάνη, Παιδική βιβλιοθήκη του Εθνικού κήπου, Ίδρυμα Αγγέλου & Λητώς Κατακουζηνού, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, ΦΙΛΙΟΝ Καφέ, Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ, Bartesera, Νεοκλασσικό Ευριπίδου 78

*Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε απευθείας με τους χώρους φιλοξενίας.

Δράσεις αφιερωμένες στην ποίηση, τη γραφή και τη θεατρική έκφραση

Την Κυριακή 22 Απριλίου, μεταξύ 12.00 – 15.00, στην αυλή του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12), 35 ποιητές κάτω των 35 ετών θα διαβάσουν ποιήματά τους στην εκδήλωση με τίτλο “35 κάτω των 35”/”35 under 35”. Οι νεότεροι εκφραστές της ελληνικής ποίησης, βραβευμένοι, ήδη, αρκετοί από αυτούς με βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις αναζητήσεις, την ευαισθησία και την αισθητική ποικιλομορφία της έκφρασης της νέας γενιάς, γνωρίζοντάς τους από κοντά.

Ποίησή τους στην εκδήλωση θα διαβάσουν, με αλφαβητική σειρά, οι ποιητές: Μαρία Αγγελοπούλου, Λευτέρης Αχμέτης, Σάντι Βασιλείου, Νίκος Βιολάρης, Άννα Γρίβα, Θάνος Γώγος, Νίκος Ερηνάκης, Κατερίνα Ζυγούρα, Στάθης Ιντζές, Στέργια Κάββαλου, Χρήστος Κολτσίδας, Χάρις Κοντού, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Πάνος Κουτούλιας, Παυλίνα Μάρβιν, Ανέστης Μελιδώνης, Παναγιώτης Μηλιώτης, Χαρίλαος Νικολαΐδης, Λήδα Ντόντου, Φάνης Παπαγεωργίου, Μυρτώ Παπαχριστοφόρου, Χρήστος Σιορίκης, Δανάη Σιώζιου, Πέτρος Σκυθιώτης, Γιώργος Στεργιόπουλος, Ελένη Τζατζιμάκη, Μάξιμος Τρεκλίδης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Λευτέρης Τσώνης, Μαρία Φίλη, Νίκος Φιλντίσης, Πέτρος Φωκιανός, Νάντη Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους, Βάσω Χριστοδούλου.

Στο πλαίσιο της προβολής των νέων καλλιτεχνών, τα μουσικά διαλείμματα της εκδήλωσης αναλαμβάνει το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της Ακαδημίας Νέων Μουσικών και των Εργαστηρίων Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Στο Επιγραφικό Μουσείο συνεχίζει να φιλοξενείται έως τις 31 Μαΐου 2018 η έκθεση “Μνήμη – Λήθη: Γραφή Ελληνική-Κινεζική”, την οποία επιμελήθηκαν οι Βασιλική Κολιπέτσα, Κωνσταντίνος Στουπάθης και Lin Ioanna και εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου. Μέσω των εκτιθέμενων έργων τέχνης συναντιούνται και συνδιαλέγονται δύο από τις αρχαιότερες γραφές του κόσμου, η ελληνική και η κινεζική. Συμμετέχουν με έργα τους οι Έλληνες και οι Κινέζοι καλλιτέχνες: Αγγελόπουλος Χρήστος, Αποστολά Αγγελική, Yimimg Kuang, Γκαρστέα Έλενα, Kallan Canuto, Κολιπέτσα Βασιλική, Lin Ioanna, Παπαγεωργίου Χριστίνα, Πεταλάς Μιλτιάδης, Σανταμούρης Χρήστος, Τριανταφύλλου Δώρα, Xianilang Ca. Στις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου συμμετέχει και το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν.

Πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους από τον ΟΠΑΝΔΑ

Εκπαιδευτικά και μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, έκθεση χαρακτικής, εικαστικά εργαστήρια και συζητήσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη», μουσική, θέατρο και ομιλίες θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και το Μάιο στις Βιβλιοθήκες, τα Μουσεία, τους εκθεσιακούς χώρους και τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε το πρόγραμμα αναλυτικά, εδώ.

28514343 1810918768971244 2545239723066402059 o

«Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: αναζητώντας την καινοτομία, την τέχνη, τη δημιουργικότητα»

20 – 22 Απριλίου | Σχολή Μωραΐτη, Αλ. Παπαναστασίου, Ψυχικό

Συμμετοχή: με πραγματοποίηση ανακοίνωσης, 40€. Παρακολούθηση συνεδρίου: 20€. Παρακολούθηση συνεδρίου για προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές: 10€ / 20 δωρεάν συμμετοχές για την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση έχει να επιδείξει, παρά τις συνεχείς αλλαγές και την ανασφάλεια που επικρατεί με τις διαδοχικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται, πολυάριθμα δείγματα καινοτομίας. Οι μαθητές ανταποκρίνονται θετικά σε μαθητοκεντρικές και βιωματικές προσεγγίσεις που δίνουν νόημα στη σχολική καθημερινότητα. Το συνέδριο θα εστιαστεί στην πολύπλευρη ανάπτυξη του μαθητή όλων των βαθμίδων στο σύγχρονο σχολείο, ελπίζοντας να συνεισφέρει με νέες ιδέες και διδακτικό υλικό.

H Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Από 22 Απριλίου

22/04/2018: Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα 

23/04/2018: Πλατεία Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ώρες: 11:30 – 15:30

Συμμετοχή: Eλεύθερη

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που μπορεί να λειτουργήσει λίγες μόνο ώρες ή μια ολόκληρη μέρα. Φέρνει μαζί της βιβλία, παιχνίδια, πάζλ και πολλές δραστηριότητες που τυλίγονται σε ένα πολύχρωμο ύφασμα. Οι θεματικές ενότητες των βιβλίων περιλαμβάνουν τη διαφορετικότητα, τα ζώα, τα φυτά, τους γίγαντες, τους νάνους και τις μάγισσες. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία και πλατείες του Δήμου Αθηναίων. Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» παρουσιάζει την Πλανόδια Βιβλιοθήκη συστηματικά δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να επισκεφθούν τον φανταστικό και συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων στον δημόσιο χώρο (πλατεία, αυλή σχολείου, δημόσιο κήπο, παιδική χαρά). Βασικό στόχο αποτελεί η επαφή των παιδιών με το βιβλίο, και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που ενισχύουν μαθησιακές ικανότητες.

«Ελπίδος 2030, Μικρές και μεγάλες ιστορίες στη Πλατεία Βικτωρίας»

22 Απριλίου – 23 Μαΐου, 11:00 – 23:00 | Victoria Square Project, Ελπίδος 13

Συμμετοχή: Ελεύθερη

H Action Aid Ελλάς σε συνεργασία με την Ελληνική Πλατφόρμα και το World Human Forum θα πραγματοποιήσουν στις 22 Απριλίου ολοήμερη δράση. Σκοπός της είναι να αναδείξει τη σημασία των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να προσκαλέσουν μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα. Κεντρική δράση της εκδήλωσης θα είναι τα εργαστήρια fanzine και η δημιουργία αυτοσχέδιων περιοδικών.

«anOther story: leaving and living»: Ετήσιο θεματικό λογοτεχνικό και εικαστικό φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους

22 Απριλίου – 10 Ιουνίου | Myrtillo Café και Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα και Τριφυλίας, Αμπελόκηποι

Συμμετοχή: Eλεύθερη, κατά προτεραιότητα

Το πρότζεκτ “anOther story”, φιλοξενείται στους χώρους του Myrtillo από το 2017. Στη φετινή θεματική του “leaving and living”, εστιάζει στο ταξίδι, τη φυγή και την εστία, στην περιπέτεια και στη θαλπωρή, στην κινητήρια σύνθεση του γνωστού και του ανοίκειου. Μέσα από το φετινό ετήσιο φεστιβάλ, διοργανώνει συναντήσεις των παιδιών και των εφήβων με χρώματα, λέξεις και δημιουργούς Έλληνες και ξένους, ενώ φιλοξενεί και επιμελείται εικονογραφικές/εικαστικές και βιβλιογραφικές εκθέσεις.

Από τις 22 Απριλίου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Γύρος του κόσμου σε 70 Χάρτες, Τρείς αιώνες χαρτογραφικών θησαυρών παιδικής λογοτεχνίας». Μια περιοδεύουσα έκθεση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.

«Απρόσμενες Αναγνώσεις»

22 Απριλίου – 1 Μαΐου, 13:00 – 15:00

“Τα βιβλία είναι όνειρα που κρατάς στα χέρια σου”, Neil Gaiman. Η ομάδα του Κινητήρα σκορπίζεται σε δημόσιους χώρους της πόλης και δημιουργεί μοναδικές αναγνώσεις – εκπλήξεις εκεί που κανείς δεν το περιμένει δομώντας μικρά ονειρικά σύμπαντα μέσα στην καθημερινότητα της πόλης.

event 14985

Αρχιτεκτονικές Ματιές στην Πόλη

Από 21 Απριλίου, το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, 10:00 – 11:30|  κεντρικό κτήριο ΠΙΟΠ – Αγγ. Γέροντα 6, Πλάκα

Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών, του αείμνηστου Διονύση Α. Ζήβα, οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της Αθήνας. Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών. Η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ελευσίνα – Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018

Από 22 Απριλίου, 11.00 | Χώρος: Αφετηρία είναι τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός)

Συμμετοχή: Η συμμετοχή στους Περιπάτους της EUphoria είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση στο www.eleusis2021.eu

Οι δύο διεθνείς πολιτιστικές διοργανώσεις που φιλοξενεί η Ελλάδα, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου συμπράττουν μέσα από μια σειρά δράσεων που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει αθέατες ή λιγότερο γνωστές όψεις των δύο πόλεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι «Περίπατοι της EUphoria» εστιάζουν στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας.

Πρώτος Περίπατος, 22 Απριλίου
Άνω Ελευσίνα & Κεντρική Ελευσίνα
Επίσκεψη στις περιοχές της Κεντρικής Ελευσίνας και της Άνω Ελευσίνας που αντιστοιχούν στις Θεματικές του καλλιτεχνικού προγράμματος EUrbanization και EUnvironment αντίστοιχα.

Τα Ανοιχτά Σχολεία στην Πρωτεύουσα του Βιβλίου

Από 23 Απριλίου

Συμμετοχή: δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσεως μέσω του www.athensopenschools.gr

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία αποτελεί μία καινοτόμο πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων. 25 σχολικά κτίρια του Δήμου μένουν ανοιχτά τα απογεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα, και μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς για δωρεάν δράσεις πολιτιστικού, ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού, τεχνολογικού και αθλητικού χαρακτήρα που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες.

23 Απριλίου, 45 ο Δημοτικό Σχολείο, Πυθίας 38, Κυψέλη

17:00 – 19:00: Ανοιχτό Εργαστήρι εικονογράφησης, «Εικονογράφηση της δικής μας ιστορίας» από το Μουσείο Ηρακλειδών.
20:30: Μια βιβλιοθήκη για το σχολείο, Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης- Αναγνώσεις – Αρχιτεκτονική χωρίς σύνορα.

29 Απριλίου, 2 ο ΓΕΛ «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Χέυδεν 35


12:00 – 14:00: Έκθεση Φωτογραφίας: Τα βιβλία μέσα από το φακό – Greek Instagramers, Ιστορίες και Φωτογραφίες – Karpos.
14:00 -17:00: Ανοιχτή Συναυλία El Sistema, Impact Hub Labs MKO.

«Κυριακές στην Τεχνόπολη»

22 Απριλίου – 18 Νοεμβρίου | «Τεχνόπολη» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100

Το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης «Κυριακές στην Τεχνόπολη», πραγματοποιείται από το 2014, προσφέροντας εκπαιδευτικά, επιστημονικά, πολιτιστικά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολές, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και άλλου είδους δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια μέσα στους χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

2327160

«#Text Me_Fluffy Library»

23 Απριλίου 2018 – 23 Απριλίου 2019, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12:00 – 18:00 | ATOPOS Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72

Συμμετοχη: Ελεύθερη

Το Fluffy Library είναι μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή μιας διαδραστικής έκθεσης. Το κτίριο της ΑΤΟΠΟΣ θα καταληφθεί από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που ζει εκεί μέσα παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητο του. Οι επισκέπτες θα βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και θα μπορούν να διαβάσουν ξαπλωμένοι μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον. Παράλληλα, το FluffyLibrary θα πλαισιωθεί από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα #TextMe_Lab που περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, περφόρμανς και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών.

«Το Σινεμά Διαβάζει»

23 Απριλίου – 5 Μαΐου, Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 23:00, Σάββατο 11:00 – 14:00 | Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
 Συμμετοχή: Ελεύθερη

Μια πρόταση της Ταινιοθήκης του Goethe-Institut Athen στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτές Συλλογές». Από 23/4 μέχρι 5/5/2018 θα προβάλλονται ταινίες εμπνευσμένες από βιβλία, συγγραφείς, εκδότες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, κι ακόμα πιο αργά.

Δευτέρα 23/4
11:00 – 19:00

Goethe! (2010),
Σκηνοθεσία: Philip Stölzl

Die geliebten Schwestern/Πολυαγαπημένες αδερφές (2014)
Σκηνοθεσία: Dominik Graf

Katz und Maus/Γάτα και ποντίκι (1966)
Σκηνοθεσία: Hansjürgen Pohland

Τρίτη 24/4
11:00 – 19:00
How to Make a Book with Steidl (2010)
Σκηνοθεσία: G.Wetzel, J.Adolph

Celeste (1981)
Σκηνοθεσία: Percy Adlon

Τετάρτη 25/4
11:00 – 20:00

Hannah Arendt (2012) – Η σκέψη της άλλαξε τον κόσμο
Σκηνοθεσία: Margarethe von Trotta

20:30
O Hanns Zischler παρουσιάζει μια επιλογή ταινιών που είχε δει ο Κάφκα στο σινεμά


Πέμπτη 26/4
11:00 – 21:00

Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου
Σκηνοθεσία: John Albert Jansen

Παρασκευή 27/4
11:00 – 18:30

Baal (1969)
Σκηνοθεσία: Volker Schlöndorff

Der junge Törless/Ο νεαρός Τέρλες (1966)
Σκηνοθεσία: Volker Schlöndorff

Σάββατο 28/4
10:30 – 14:00
Emil und die Detektive/Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ (2001)
Σκηνοθεσία: Franziska Buch

Δευτέρα 30/4
11:00 – 21:30
Fontane – Effi Briest (1974)
Του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Victoria Post

21 Απριλίου – 21 Ιουλίου

Τετάρτη και Παρασκευή στο 2ο Λύκειο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»: 14:30-16:30 και κάθε Σάββατο στo χώρο του Victoria Square Project: 14:00 – 17:00.

Σεμινάρια και συναντήσεις 2 μηνών με μαθητές του 2ου Λυκείου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”. Σκοπός είναι η συγκρότηση μιας ομάδας μικρών “δημοσιογράφων” από μαθητές του 2ου Λυκείου που θα καταγράφουν και θα αποτυπώνουν την καθημερινότητα και τα συμβάντα της περιοχής μας. Εβδομαδιαία σεμινάρια και συναντήσεις με συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς, καλλιτέχνες, γραφίστες, δημοσιογράφους ώστε οι μαθητές να διδαχτούν και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής μιας εφημερίδας. Πώς στήνεται; Πώς επιλέγω το υλικό μου; Πώς προσεγγίζω τους ανθρώπους και παίρνω συνέντευξη; Ποια είναι η Πλατεία Βικτωρίας;

«PerhaΨ you’re an Aθενιαν, too!»

23 Απριλίου- ετήσιο

Μια από τις ενέργειες προώθησης προορισμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν η καμπάνια «PerhaΨ you’re an Aθenian, too!» η οποία εξελίχθηκε σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη τριλογία. Φέτος, ο ΔΑΑ ετοιμάζεται να αναδείξει ένα αεροδρόμιο που συνδέει πρόσωπα και ανθρώπινες ιστορίες. Η δράση #HubOfStories!, επικεντρώνεται στις μοναδικές, προσωπικές ιστορίες ταξιδιωτών και επισκεπτών της πόλης μας, οι οποίες θα «ζωντανέψουν» μέσα από την πένα διάσημων Ελλήνων συγγραφέων! Ενώ το #AthensAirPortraits!, είναι προσωπικά πορτραίτα ανθρώπων που βρέθηκαν, ο καθένας για το δικό του λόγο, στο αεροδρόμιο και θα συνθέσουν ένα ξεχωριστό φωτογραφικό λεύκωμα.

IMG 1271sm

«Εξερεύνηση του Διαστήματος» σειρά δράσεων από το Ίδρυμα Ευγενίδου

23 Απριλίου | Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 387

18.00: «Από τις λέξεις… στα κόμικς». Εργαστήριο για μαθητές/τριες τελευταίων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου και την οικογένειά τους (ή έναν ενήλικα συνοδό) στην Βιβλιοθήκη και το UTech Lab Τα παιδιά μαζί με την οικογένεια τους (ή έναν ενήλικα συνοδό) δημιουργούν σύντομα
κόμικς.

20:00: Προβολή ψηφιακής παράστασης και ομιλία: «Το Μέλλον στο Διάστημα», στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. 

«Πόλεις και Λογοτεχνία»

23 Απριλίου – 30 Απριλίου 2019 | Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα

Συμμετοχή: Σε σχολικές ομάδες δωρεάν

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιλεγμένα αποσπάσματα από κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ποιήματα και πεζά, τα οποία προβάλλονται σε παρουσίαση, συνοδευόμενα από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με (προαιρετική) άσκηση δημιουργικής γραφής. 

«Black in White: Το βιβλίο ως υλικό αντικείμενο»

23 Απριλίου 2018 – 1 Φεβρουαρίου 2019 | Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14

Συμμετοχή: ελεύθερη

Επιστημονική ημερίδα, 10:00-17:00,

Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες, 17:00-19:00

Επιστημονική ημερίδα στις εργασίες της οποίας εξετάζεται η φύση του χαρτιού, βασικού υπόβαθρου του βιβλιακού υλικού. Η ιστορία, η τεχνολογία και η εξέλιξη του χαρτιού, των μελανιών και των χρωστικών, αλλά και των τεχνικών τυπογραφίας, κυρίως του ελληνικού βιβλίου, περιγράφονται από ειδικούς επιστήμονες με κατανοητό τρόπο.

«Προορισμός η Βιβλιοθήκη»: Εκδηλώσεις Α’ δεκαπενθημέρου έναρξης του Τμήματος Βιβλιοθηκών του ΟΠΑΝΔΑ

23 Απριλίου – 6 Μάϊου

Πρόκειται για 27 δράσεις/ εκδηλώσεις/εκπαιδευτικά προγράμματα/συναυλίες, που σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και προτάθηκαν από το τμήμα Βιβλιοθηκών του ΟΠΑΝΔΑ. Οι δράσεις αναλυτικά στο www.opanda.gr. 

Xώροι: 

  • Aύλιος χώρος Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης , Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης
  • Παιδική Βιβλιοθήκη (Στ. Λαρίσης), Δομοκού 2
  • Βρεφική – Νηπιακή Βιβλιοθήκη, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ) Λάμψα και Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι
  • Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ) Λάμψα και Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι
  • Ιωάννειος Βιβλιοθήκη, Πανόρμου 59 και Πλατεία Αγ. Δημητρίου Πανόρμου

Ο Hanns Zischler παρουσιάζει το βιβλίο του και το ντοκιμαντέρ του «Ο Κάφκα πάει σινεμά»

24 και 25 Απριλίου | Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, 10672 Αθήνα
Συμμετοχή: Ελεύθερη 

Ταινίες: Σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους ή ελληνικούς μεσότιτλους
Παρουσίαση/Συζήτηση: Σε γερμανική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική

1363349 Kafka 1

24 Απριλίου: 20:30 | Αμφιθέατρο
Kafka geht ins Kino/Ο Κάφκα πάει σινεμά


Ένα βιβλίο, Μια ταινία. Ο Hanns Zischler, ηθοποιός, δραματουργός, φωτογράφος, παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο Κάφκα πάει σινεμά» και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του.

25 Απριλίου: 20:30 | Αμφιθέατρο

O Hanns Zischler παρουσιάζει μια επιλογή ταινιών που είχε δει ο Κάφκα στο σινεμά. Με ζωντανή μουσική.

Ian Mc Ewan, Ο εαυτός: Η λογοτεχνική επινόηση του εαυτού

25 και 26 Απριλίου

25 Απριλίου, 19.00 | Μέγαρο – Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» | αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

26 Απριλίου, 19:00 -20:30: υπογραφή βιβλίων του συγγραφέα στο Βιβλιοπωλείο Public στο Σύνταγμα

O πολυβραβευμένος Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan, θα συνομιλήσει με τον Έλληνα ποιητή Χάρη Βλαβιανό για την Τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους οποίους ένας μυθιστοριογράφος “επινοεί τον εαυτό του” κατά τη διαδικασία της συγγραφής του έργου του.

Έκθεση Χαρακτικών ex libris, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

25 Απριλίου – 29 Μαΐου, Τρίτη – Σάββατο, 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00 | Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66

Συμμετοχή: Eλεύθερη

Στην προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου μας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος /ΕΕΤΕ απευθυνόμενο σε όλα τα μέλη του διοργανώνει την έκθεση ex libris, μικρών αυθεντικών χαρακτικών, που κατά παράδοση δηλώνουν τον κτήτορα του βιβλίου και αποτελούν μια ιδιαίτερη και πολύ σημαντική για την παγκόσμια ιστορία της χαρακτικής, κατηγορία χαρακτικών έργων. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα παρουσιαστεί ένα εργαστήριο ex libris και θα δοθεί διάλεξη.

Μαργκερίτ Ντιράς: η Οδύνη

26 Απριλίου, 17.30 | Κινηματογράφος «ΑΝΔΟΡΑ», Σεβαστουπόλεως 117

Συμμετοχή: ελεύθερη με προσκλήσεις

Προβολή της ταινίας «Μαργκερίτ Ντιράς: η Οδύνη» του Εμ. Φινκιέλ. Πριν την προβολή θα γίνει σύντομη παρέμβασή του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη με θέμα: «Η Μαργκερίτ Ντυράς ως συγγραφέας του εικοστού αιώνα. Η σχέση της με το Νέο μυθιστόρημα, η αφηγηματική της εμμονή με την ζωή της και η ικανότητα να ανακυκλώνει τις αναμνήσεις μεταπηδώντας από την ημερολογιακή μαρτυρία στην νεωτερική γραφή.»

Ισλαμική Καλλιγραφία: η τέχνη της Ιρανικής γραφής

26 Απριλίου – 1 Ιουλίου, Πέμπτη – Κυριακή : 10:00 – 18:00 | Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12

** Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Η έκθεση στοχεύει στην εξοικείωση των επισκεπτών με την εξέλιξη της γραφής αλλά και με τη σύγχρονη καλλιγραφική δημιουργία. Το πρώτο της τμήμα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, μέσα από βιβλία και ενεπίγραφα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το δεύτερο τμήμα εστιάζει στην
τέχνη της σύγχρονης καλλιγραφίας, μέσα από τα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ με ποιητικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό. 

Museum of Islamic Art5

Το Ωδείο και οι μαθητές του

27 Απριλίου – 12 Μαΐου, Δευτέρα – Σάββατο : 10:00 -20:00 | Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19

Είσοδος ελεύθερη

Στην έκθεση «Το Ωδείο και οι μαθητές του» προβάλλεται αρχειακό υλικό σχετικό με τους μαθητές του Ωδείου Αθηνών από 1871, οπότε και ιδρύθηκε το Ωδείο, μέχρι και σήμερα. Μέσα από το υλικό της έκθεσης αναδεικνύεται η κοινωνική αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του Ωδείου, το οποίο, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, αποδείχθηκε πως ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων. Παράλληλα, εκτίθεται αρχειακό υλικό σχετικό με επιφανείς μαθητές του Ωδείου, από τον 19ο αιώνα έως και τα πιο πρόσφατα χρόνια (Σπύρος Σαμάρας, Ευρυσθένης Γκίζας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος Σκαλκώτας, Τζίνα Μπαχάουερ, Μαρία Κάλλας, Αλέκος Ξένος, Μίκης Θεοδωράκης, κ.τ.λ. 

#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab: PokemonPoetry

27 – 29 Απριλίου | Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72, 10435

27 Απριλίου: 19:00 – 21:00

28 Απριλίου: 12:00 – 16:00

29 Απριλίου: 19:00 – 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Είναι παιχνίδι; Είναι ποίημα; Είναι τραγούδι; To Pokemon Poetry είναι ένα διαθεματικό πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2012 από τον ποιητή και ερευνητή Φοίβο Δούσο, ο οποίος έφτιαξε μια μικρή συλλογή ποιημάτων απαντώντας στην ερώτηση ενός παραδοσιακότροπου Έλληνα ποιητή για το “αν η γενιά του Πόκεμον μπορεί να γράψει ποίηση”. Η δράση θα κρατήσει τρεις μέρες: την 1η θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων, τη 2η ένα κυνήγι ποιητικού θησαυρού στους δρόμους της Αθήνας και την 3η η μέτζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη και ο πιανίστας Αλέξανδρος Δρόσος θα παρουσιάσουν μια σειρά τραγουδιών για πόκεμον.

Δεύτερο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων

27 και 28 Απριλίου | Ωδείο Αθηνών, αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19

27 Απριλίου: 09:00 – 22:00

28 Απριλίου: 09:00 – 21:00

Συμμετοχή: Eλεύθερη

Το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων, διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό του, με θεματικούς άξονες: Διοίκηση και διαχείριση μουσικών συλλογών, Περιγραφή μουσικής πληροφορίας, Μουσικές βιβλιοθήκες, Υπηρεσίες πληροφόρησης και εκπαίδευσης των χρηστών, Πρόσβαση σε έντυπο-ανάπηρα άτομα, Έρευνα σε μουσικές συλλογές και αρχεία, Πολιτικές και τεχνικές διατήρησης του μουσικού υλικού (αναλογικού και ψηφιακού), Τεχνολογίες μουσικής πληροφορίας (ανάπτυξη περιεχομένου web, μεταδεδομένα, εφαρμογές διαδικτύου για μουσικό περιεχόμενο), Δημόσιες βιβλιοθήκες και μουσική, Πνευματικά δικαιώματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 εισηγήσεις/παρουσιάσεις καθώς και 2 στρογγυλές τράπεζες.

Νίκος Βατόπουλος, «Περπατώντας στην Αθήνα»

28 Απριλίου, 19.30 | Bιβλιοπωλείο «Πλειάδες», Σπύρου Μερκούρη 62

Είσοδος ελεύθερη


Εγκαινιάζοντας την θεματική «Αθηναϊκές διαδρομές του βιβλίου», ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ν. Βατόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο του βιβλίο «Περπατώντας στην Αθήνα». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, και ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.

Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

28 Απριλίου, 10:00 – 22:00

Είσοδος ελεύθερη

Χώρος: Βιβλιοπωλεία της Αθήνας: Free Thinking Zone, Βιβλιοχαρτοπωλείο Αντωνόπουλος, Booktalks, Σπόρος, Επί Λέξει, Little Tree Books & Coffee, Little Book, Fagottobooks, Λεμόνι, 4 books and more, Γνώση.

Το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου τα μικρά βιβλιοπωλεία ολόκληρης της Ελλάδας ενώνονται και μέσα από ξεχωριστές εκδηλώσεις συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή, την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων! Επιδίωξη να αναδειχθεί η στενή συνάφεια ανάμεσα σε βιβλιοπώλες, εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, εικονογράφους και αναγνώστες με ένα τεράστιο, ανοιξιάτικο πάρτι!

epistimi xwris sunora sto athens science festival 2018.w l

Ημέρα Βιβλίου του Athens Science Festival

28 και 29 Απριλίου, 19:00 – 20:00 | «Τεχνόπολη» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100

Είσοδος ελεύθερη

Η επιστήμη και η τεχνολογία συνδιαλέγονται με την λογοτεχνία μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων από Βρετανούς συγγραφείς και επιστήμονες. Στις 28 Απριλίου, η Suzanne O’Sullivan, νευρολόγος στο National Hospital for Neurology and Neurosurgery, παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Brainstorm: Detective Stories From the World of Neurology». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Στις 29 Απριλίου, η Rachel McCarthy -ποιήτρια, περιβαλλοντολόγος, δοκιμιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός- παρουσιάζει το ‘Alphabet of Our Universe’ και διηγείται τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση / performance, συνδυάζοντας την επιστήμη με την ποίηση, την αφήγηση, το φιλμ και τα ψηφιακά μέσα.

Στρογγυλό Τραπέζι: Επιστήμη & Μυθοπλασία

29 Απριλίου, 18.00 |«ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100

Είσοδος ελεύθερη

Η σχέση της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ με εκδηλώσεις και δραστηριότητες που προάγουν το στοχασμό και τους δεσμούς της επιστήμης με τη Λογοτεχνία και τις Τέχνες είναι ενεργή από το ξεκίνημά της, το 2005. Στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Επιστήμη και Μυθοπλασία – Ένα απροσδόκητο αντάμωμα», τέσσερις Έλληνες συγγραφείς, που αξιοποιούν με ευφάνταστους και απροσδόκητους τρόπους την επιστήμη στο λογοτεχνικό τους έργο, θα μιλήσουν για το αναπάντεχο σμίξιμο αυτών των δύο κόσμων που, τα τελευταία χρόνια, γοητεύει, διεθνώς, όλο και περισσότερους αναγνώστες.

Συμμετέχουν: Κατερίνα Καλφοπούλου: Μαθηματικός – Συγγραφέας, Ανδρέας Λύκος: Μαθηματικός- Συγγραφέας, Τεύκρος Μιχαηλίδης: Μαθηματικός- Συγγραφέας, Στάμος Τσιτσώνης: Μαθηματικός- Συγγραφέας, Ιωάννα Σουφλέρη: Δημοσιογράφος

«Η τριλογία των Αθηνών: Όπως ήθελα να ζήσω, Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω, Το τέλος του γαλάζιου ρόδου. Στα βήματα των ηρώων της Ελένης Πριόβολου»

29 Απριλίου, 11:00 – 13:40 | Σημείο συνάντησης και αφετηρία της διαδρομής ο Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού

Η δημοφιλής συγγραφέας Ελένη Πριόβολου περπατά μαζί με τους αναγνώστες της σε γειτονιές και περιοχές της Αθήνας που αποτελούν σκηνικό έμπνευσης ή μυθοπλασίας στην πολυδιαβασμένη τριλογία της.


«Το βιβλίο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Από τον πορφυρό κώδικα στο e-book”.

29 Απριλίου, 11.00 | Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22

Το ΒΧΜ αναδεικνύει τους κρυμμένους θησαυρούς του, επιλεγμένα χειρόγραφα και παλαίτυπα της μόνιμης συλλογής του, αλλά και τις άγνωστες διαδρομές της ιστορίας του βιβλίου από τα Βυζαντινά χρόνια, καθώς και την αφετηρία και καταγωγή σύγχρονων μορφών κειμένου. Η δράση περιλαμβάνει ξενάγηση. Παράλληλα πραγματοποιείται Δημιουργικό Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας με τον τίτλο, «Μικροί σταχωτές εν δράσει!».

Ξενάγηση με την αγορά εισιτηρίου | 20 – 25 άτομα κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στα τηλ. 213213950 και 213 2139511 (Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00) Και 10:00π.μ. και 12:00 μ.μ. | δωρεάν | έως 15 παιδιά 8-10 ετών με τους γονείς τους, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο τηλ 213 2139507 (Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00). 

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b