MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Virtual περιήγηση στα ηχοτοπία της Αθήνας από το υπόγειο της Στέγης

Μια ξεχωριστή έκθεση φιλοξενείται από τις 2 έως τις 11 Φεβρουαρίου στον υπόγειο χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

author-image Νίκος Ρουμπής

Όπως μας εξηγούν οι υπεύθυνοι της ομάδας  Medea Electronique που υπογράφουν αυτό το πρωτότυπο project, πρόκειται για την καταγραφή των ήχων της πόλης, όπως συμβαδίζουν ή διαδέχεται ο ένας τον άλλο με τρόπο φυσικό.

Θόρυβοι χωρίς επεξεργασία, καταγεγραμμένοι με λεπτομέρεια, που στο πέρασμά τους κανείς δεν τους δίνει σημασία. Όπως αναφέρει ο Μανώλης Μανουσάκης, οργανωτής της ιδιαίτερης αυτής παραγωγής «ευρύτερος στόχος ήταν η παρατήρηση των γειτονιών, το ρίζωμα σε αυτές, να ακουστούν οι ιστορίες των ανθρώπων που ζουν εκεί και εν τέλει ο καθένας από την πλευρά του -και εμείς και αυτοί- να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα ηχοτοπίο της πόλης με ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό τρόπο, να δείξουμε στο κοινό πράγματα τα οποία δεν τα βλέπουμε ή δεν τα προσέχουμε μέσα στους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής».

Soundscapes Landscapes 2

Η Αγγελική Πούλου, που επιμελήθηκε τα κείμενα, προσθέτει ότι «δεν είναι μόνο μια παρουσίαση πρωτόλειου υλικού αλλά σε συνδυασμό με τη δική μας ματιά θέλαμε να δημιουργηθεί μια καλλιτεχνική χαρτογράφηση».

Συνάμα οι χώροι του Μεταξουργείου, του Κεραμεικού και του Γκαζιού, μέσα από αυτόν τον ηχητικό περίπατο, προβάλουν τη δική τους σφραγίδα, έτσι όπως προέκυψε από την επιτόπια έρευνα των οργανωτών, βασιζόμενη κατά κύριο λόγο σε συνεντεύξεις ατόμων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές.

Όπως διευκρινίζει η Κλεοπάτρα Κοραή, η οποία δημιούργησε κάποια από τα video, «οι χώροι επιλέχθηκαν βάσει της έντονης διαστρωμάτωσης τους και το πώς έχει εξελιχθεί η περιοχή μέσα στα χρόνια. Ο κάθε τόπος έχει μια ιδιαιτερότητα αλλά ταυτόχρονα και πολλά κοινά στοιχεία με άλλα μέρη. Κάτι μάλιστα που μας έκανε εντύπωση είναι ότι στο σύνολο των περιοχών αυτών υπάρχει μια αίσθηση διωγμού, όλοι θεωρούνε ότι κάποιοι άλλοι θέλουν να τους διώξουν και να κάνουν την περιοχή όπως την επιθυμούν εκείνοι…».

Δρόμοι, διασταυρώσεις, ανθρώπινοι τύποι και οι εμπειρίες τους αποκτούν νέα πνοή μέσα από την εικονική και ηχητική πραγματικότητα και μας καλούν σε ένα ταξίδι επαναγνωριμίας μαζί τους.

Στον περίπατο αυτό έχει κανείς τη δυνατότητα να σταθεί κάτω από μια ηχητική πηγή και να ακούσει ντοκουμέντα της πόλης, από συνεντεύξεις ως συρραφές ήχων. Συμπληρωματικά λειτουργούν τα βίντεο ενώ αναμφίβολα τις εντυπώσεις κερδίζουν οι τέσσερις σταθμοί VR, με διαφορετική θεματική και προσέγγιση, μέσω των οποίων οι επισκέπτες εισχωρούν στα τρισδιάστατα ψηφιακά περιβάλλοντα φορώντας την ειδική συσκευή-μάσκα και τα ακουστικά και γίνονται συμμέτοχοι στο ηχοτοπίο και στην περιήγηση σε γωνίες της πόλης, έτσι όπως τις έχουν αντικρίσει οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, πολυμορφικά και με φαντασία.

H οπτικοακουστική εγκατάσταση Soundscapes Landscapes / City Above – Life Below είναι ένα installation που συνδυάζει την πραγματικότητα με την ελεύθερη δημιουργία.

Η ηχητική περιπλάνηση είναι το αποτέλεσμα της επισήμανσης των θορύβων και της καταγραφής τους σε αυθεντικό χρόνο. Ακούγονται συγκεντρωμένοι ως μωσαϊκό, όμως σταδιακά ο επισκέπτης μπορεί να τους επισημάνει και να συγκεντρωθεί σε κάποιους από αυτούς, σε μια συνέντευξη, σε ένα event, σε μια ιστορία ανθρώπων που μένουν στην περιοχή.

Soundscapes Landscapes 4

Στα VR πρωταγωνιστής γίνεται ο επισκέπτης που καλείται να «χειριστεί» τον χώρο, να σκηνοθετήσει τη δική του ιστορία μέσα σε αυτόν, να σταθεί στα σημεία που επιθυμεί, να ανακαλύψει κρυφές γωνιές και λεπτομέρειες, ακόμα και να πετάξει ώστε να αποκτήσει θεώρηση από ψηλά.

Το σίγουρο είναι ότι με την έξοδο από την εγκατάσταση έχει βιώσει κανείς μια εμπειρία που δε θυμίζει κάτι συνηθισμένο αλλά είναι εν δυνάμει σε εξέλιξη, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι κατεβάζοντας τη σχετική εφαρμογή με τον ηχητικό περίπατο στο κινητό -φιλοξενεί από συνεντεύξεις μέχρι ήχους και ποιήματα- (Soundscapes Landscapes–Rhizome II) μπορεί στη συνέχεια να επισκεφτεί τις τρεις περιοχές και να έρθει σε άμεση επαφή με το περιβάλλον που παρουσιάζεται στην έκθεση.

Soundscapes Landscapes 3

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b