MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

20 χρόνια στο Νέο Κόσμο: Ένα θέατρο σε αριθμούς

Οι στιγμές, τα γεγονότα και οι αριθμοί που έχουν χαρακτηρίσει τη θεατρική σκηνή την οποία ίδρυσε ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος το 1997 και γιορτάζει τα 20ά της γενέθλια.

author-image Στέλλα Χαραμή

Το περασμένο καλοκαίρι έκλεισαν 20 χρόνια από την πρώτη παράσταση του Θέατρου του Νέου Κόσμου. Τα χαλάσματα μιας αυλής που στέγαζαν την παλιά ζυθαποθήκη του εργοστασίου Φιξ υποδέχονταν τον Ιούλιο του 1997 την συλλογή γυναικείων αφηγήσεων από τα πέτρινα χρόνια της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας στον «Κοινό λόγο». Το περασμένο φθινόπωρο έκλεισαν 20 χρόνια από την πρώτη παράσταση κλειστού χώρου του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Η σημερινή Κεντρική Σκηνή θα φύλαγε εκεί τη «Βρομιά» της, τον ποιητικό αντιρατσιστικό μονόλογο του Σνάϊντερ.

Είκοσι χρόνια και περισσότερες από 200 παραστάσεις αργότερα, ανατρέχουμε στα αριθμητικά τεκμήρια που αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία, τα πρόσωπα, τα έργα, τις επιλογές και καθιστούν αυτά τα γενέθλια του θεάτρου ως μια χρυσή ευκαιρία για έναν, τρόπον τινά, απολογισμό των πεπραγμένων του.
 

NeosKosmos Koinos logos
«Κοινός λόγος». 

  • 216 παραστάσεις έχουν ανέβει στις τρεις σκηνές του θεάτρου. Ο υπολογισμός περιλαμβάνει τις παραγωγές και τις συμπαραγωγές του ΘτΝΚ και όχι τις φιλοξενούμενες παραστάσεις.

  • 433 ηθοποιοί έχουν συνεργαστεί με το Θέατρο του Νέου Κόσμου

  • 78 ομάδες έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους

NeosKosmos Bromia
«Βρωμιά» με τον Κωνστασταντίνο Μαρκουλάκη.  

  • 2200 παιδικές παραστάσεις έχουν δοθεί σε νοσοκομεία Παίδων και ιδρύματα από το 2002 μέχρι το 2017 μέσα από τη δράση του Θεάτρου Αλληλεγγύης

  • 20 έργα του ξένου δραματολογίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή μέσα από παραστάσεις του ΘτΝΚ
NeosKosmos Ekklisiazoyses2
  • 32 σκηνοθεσίες έχει παραδώσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με παρθενική την ιδρυτική παράσταση του χώρου, τον «Κοινό λόγο» της Ελλης Παπαδημητρίου τον Ιούλιο του 1997. Η παράσταση ανέβηκε ξανά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, 16 χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2013 με πρωταγωνίστριες τις Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου και Τάνια Παλαιολόγου. Η Μαρία Κατσανδρή έπαιξε και στις δύο εκδοχές της παράστασης.

  • 2 έργα έχει επαναλάβει σκηνοθετικά ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο διάστημα των 20 χρόνων. Εκτός από τον «Κοινό λόγο» έχει “ξαναδεί” τη «Βρομιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ. Το φθινόπωρο του 1997 εγκαινιάζει τον κλειστό χώρο του θεάτρου με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και το 2011 σκηνοθετεί ξανά το μονόλογο για λογαριασμό του Φεστιβάλ Αθηνών με τον Γιάννο Περλέγκα στο ρόλο του οικονομικού μετανάστη.

  • 6 φεστιβαλικές παρουσίες έχει εξασφαλίσει το Θέατρο του Νέου Κόσμου – όλες σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η πρώτη έγινε με τον «Εδουάρδο Β΄» (Ιούλιος 2000) στο Φεστιβάλ Αθηνών ενώ έκανε το ντεμπούτο το στην Επίδαυρο 12 χρόνια αργότερα (Ιούλιος 2012) με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.

NeosKosmos Eduward 

«Εδουάρδος Β΄»  στο Φεστιβάλ Αθηνών.

  • 3 φορές έχει συνεργαστεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Μετά την επίσημη πρώτη της «Βρομιάς» ακολούθησαν ο «Εδουάρδος Β΄» του Κρίστοφερ Μάρλοου για το Φεστιβάλ Αθηνών του 2000 όπου υποδύθηκε τον Γκάβεστον και τον επόμενο χειμώμα που έπαιξε τον Κνουτ στο «Παίζοντας με τη φωτιά» του Αύγουστου Στριντμπεργκ· όλα σε σκηνοθεσία Θεοδωρόπουλου.

  • 4 γνωστοίσήμεραπρωταγωνιστές της ελληνικής σκηνής έχουν κάνει το ντεμπούτο τους στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Πρόκειται για το Μάκη Παπαδημητρίου, την Κόρα Καρβούνη, το Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Μιχάλη Οικονόμου. Ο Μάκης Παπαδημητρίου ντεμπουτάρισε με το «Εγκλημα αλά ινδικά» το 2001, η Κόρα Καρβούνη με τον «Υπολοχαγό του Ινισμορ» το 2003, ο Γιώργος Παπαγεωργίου όπως και ο Μιχάλης Οικονόμου με την «Κατσαρίδα» του 2007.

NeosKosmos Katsarida
«Κατσαρίδα»

  • 600 παραστάσεις είχε δώσει στα έξι πρώτα χρόνια παρουσίασης της η «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Το έργο ανέβηκε από το Θέατρο του Νέου Κόσμου τρεις φορές το 2005 έχοντας κάνει το ντεμπούτο της ένα χρόνο νωρίτερα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Αυτή ήταν και η πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Μαυρογεωργίου στη σκηνή του Φιξ ανάμεσα σε 13 παρουσίες σε ισάριθμες παραγωγές. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου εργάστηκε εντατικά και στην παιδική σκηνή του θεάτρου, παίζοντας, γράφοντας, σκηνοθετώντας – ή και όλα μαζί – τρεις παραστάσεις.

  • 4 νέοι ηθοποιοί έχουν διακριθεί με βραβείο ερμηνείας από τις παραγωγές του ΘτΝΚ. Βραβείο Χορν έχουν αποσπάσει ο Κώστας Γάκης για την εμφάνιση του στην «Κατσαρίδα», ο Μάκης Παπαδημητρίου για το «Motortown» και ο Μιχάλης Οικονόμου για το «Σφαγείο». Επίσης, η Μαρία Κίτσου έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μερκούρη για την ερμηνεία της στα «Ορφανά».

    NeosKosmos Neuroseis2
    «Σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας». 

  • 6 παραστάσεις έτυχαν μεγάλης αποδοχής και ξεχώρισαν σε μακροβιότητα ανάμεσα στις άλλες. Πρόκειται για τις «Σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» του Λούκας Μπαίρφους (έπαιξαν οι Κόρα Καρβούνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιώτα Φέστα, Γιώργος Γλάστρας) τον «Κοινό λόγο» της Ελλης Παπακωνσταντίνου (έπαιξαν οι Σούλα Αθανασιάδου, Ανθή Ανδρεοπούλου κ.α.), την «Κατσαρίδα» (έπαιξαν οι Κώστας Γάκης, Βασίλης Μαυρογεωργίου κ.α.), την «Περσινή αρραβωνιστικιά» (έπαιξαν οι Σύρμω Κεκέ, Ξένια Θέμελη, Αννα Πίττα), «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» (με την Ελένη Ουζουνίδου) και «Η ωραία του Πέραν» (με τους Γιώργο Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Φρυδά).

  • Για 48 παραστάσεις έχει σχεδιάσει τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης. Ενας από τους σταθερότερους συνεργάτες του θεάτρου ξεκίνησε το 2005 με τις «Σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Για πρώτη φορά, φέτος δοκίμασε και τις δυνατότητες του στη σκηνοθεσία με τον «Ωκεανό» του Αλεσάντρο Μπαρίκο.

  • Σε 21 παραγωγές έχει συμμετάσχει ο Παντελής Δεντάκης κατέχοντας τον τίτλο του ηθοποιού – σκηνοθέτη με τις περισσότερες συνεργασίες στο θέατρο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον «Εδουάρδο Β’» το 2000 κρατώντας συμπληρωματικούς ρόλους για να υπογράψει την πρώτη του σκηνοθεσία (σε συνεργασία με τη Σταυρούλα Σιάμου) το 2008 στο «Μανδραγόρα» του Νικολό Μακιαβέλλι ενώ το 2010 σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στην παιδική σκηνή.

NeosKosmos Macbeth

«Μακμπέθ». 

  • 2 κείμενα έχει υπογράψει (και σκηνοθετήσει) ο Μάκης Παπαδημητρίου. Τον Οκτώβριο του 2001 ανεβάζει για λίγες ημέρες το work in progress «Εγκλημα αλά ινδικά» – όντας ακόμα φοιτητής της δραματική σχολής του Εθνικού θεάτρου – και δύο χρόνια αργότερα το «Loop».

  • 27 φορές έχει βάλει την υπογραφή της στην επιμέλεια κίνησης παραστάσεων η Αγγελική Στελλάτου, αριθμό που την αναδεικνύει ως την τακτικότερη χορογράφο – συνεργάτη στο Θέατρου του Νέου Κόσμου. Ακολουθεί η Σεσίλ Μικρούτσικου με 17 παρουσίες είτε ως χορογράφος είτε ως περφόρμερ.

NeosKosmos Loop
«Loop» με την υπογραφή του Μάκη Παπαδημητρίου.

  • 16 συνθέσεις έχει γράψει ο Σταύρος Γασπαράτος για παραγωγές του θεάτρου. Η πρώτη του σε συνεργασία με τον Θοδωρή Αμπαζή – σημερινό αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου – για τον σαιξπηρικό «Οθέλλο» ενώ παρθενική ολόδικη του σύνθεση προοριζόταν για το έργο «Καθόλου καλά» της Ούρσουλα Ράνι Σάρμα με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Παππά.

  • 9 έργα των οποίων οι θεματικές περιστρέφονται γύρω από τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τη μετανάστευση και τον πόλεμο έχει παρουσιάσει ως τώρα το θέατρο. Μετά τον εναρκτήριο «Κοινό λόγο» και τη «Βρομιά» ακολούθησαν πολλά και σημαντικά – μεταξύ άλλων, «Το σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ (2008), «Το όνομα μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» (2010) και πρόσφατα η «Λαμπεντούζα» (2017) του Αντερς Λουστγκάρντεν.

NeosKosmos Sfageio2

«Σφαγείο».

  • 6 σαιξπηρικά κείμενα έχουν ανέβει στις σκηνές του ΘτΝΚ, αναδεικνύοντας το μεγάλο Ελισαβετιανό ως τον τακτικότερο συγγραφέα ξένου ρεπερτορίου στο θέατρο. Πρόκειται για τις τραγωδίες του «Οθέλλου», «Μάκβεθ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Αμλετ» και τις κωμωδίες «Δωδέκατη νύχτα ή Ο,τι θελήσετε» και «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας».

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b