MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πρεμιέρα για το 16o Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου στην Ρώμη

Από τις 12 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2018 η Ρώμη φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου. Από την πρώτη διοργάνωση του 1987 (τότε πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) λειτουργεί σαν γιορτή του Ευρωπαϊκού Θεάτρου που συγκεντρώνει (σχεδόν) κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, τη θεατρική κοινότητα της Ευρώπης, για να επιβραβεύσει δημιουργούς των οποίων η δουλειά έχει αποδεδειγμένα ξεχωρίσει στην πορεία του χρόνου.

Τeatro Argentina
author-image Ματίνα Καλτάκη

Στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, που τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεργάζονται η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση, η Διεθνής Ένωση Κριτικών, το Διεθνές Ινστιτούτο Μεσογειακού Θεάτρου και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της UNESCO. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ.

Από την τρίτη διοργάνωση προστέθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες (με έπαθλο 20.000 ευρώ) με στόχο την ενθάρρυνση νέων δημιουργών που πρωταγωνιστούν στις σύγχρονες τάσεις των παραστατικών τεχνών.

Μέχρι σήμερα έχουν βραβευθεί η Αριάν Μνουσκίν, ο Πίτερ Μπρουκ, ο Τζόρτζιο Στρέλερ, ο Χάινερ Μίλερ, ο Ρόμπερτ Γουίλσον, ο Λούκα Ρονκόνι, η Πίνα Μπάους, ο Λεβ Ντοντίν, ο Μισέλ Πικολί, ο Χάρολντ Πίντερ, ο Ρομπέρ Λεπάζ και ο Πέτερ Ζάντεκ (από κοινού), ο Πατρίς Σερό ο Κρίστιαν Λούπα, ο Πέτερ Στάιν, ο Ματς Εκ.

Πολλοί περισσότεροι έχουν μοιραστεί το Βραβείο Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες (ο Ανατόλι Βασίλιεφ, ο Τζόρτζιο Μπαρμπέριο Κορσέτι, ο Εϊμούντας Νεκρόσιους, το Théâtre de Complicité, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, ο Τόμας Όστερμάγιερ, το θέατρο του Καστελούτσι Societas Raffaello Sanzio, ο Χάινερ Γκέμπελς, ο Αλέν Πλατέλ, ο Οσκάρας Κορσουνόβας, ο Άλβις, Χερμάνις, οι Ρίμινι Πρότοκολ, ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι, η Κέιτι Μίτσελ κ.ά.)

jeremy irons izabelle

Τζέρεμι Άιρονς, Ιζαμπέλ Ιπέρ

Στη φετινή 16η διοργάνωση το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου δεν θα πάρει σκηνοθέτης αλλά (για δεύτερη φορά μετά τον Μισέλ Πικολί) δύο εκλεκτοί ηθοποιοί, η Ιζαμπέλ Ιπέρ και ο Τζέρεμι Άιρονς.

Fadhel Jaïbi 2

Βόλε Σογίνκα, Φαντέλ Χαϊμπί

Θα δοθούν δύο ακόμη τιμητικές διακρίσεις: στον Νιγηριανό συγγραφέα (και θεατρικών έργων), βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1986, Βόλε Σογίνκα «που με το έργο του δημιούργησε γέφυρες επικοινωνίας της Ευρώπης με την Αφρική», και στον Φαντέλ Χαϊμπί, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Τυνησίας, «… ο οποίος υπηρετώντας τη θεατρική τέχνη δεν έχασε την καθαρότητα της σκέψης και της κριτικής ικανότητάς του παρά την περίοδο αναταραχής, ψευδαισθήσεων και απογοητεύσεων που έζησαν τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι των χωρών του Μαγκρέμπ».

european theatre prize collage

Γιαέλ Ρόνεν, Αλεσάντρο Σκιαρόνι, Σουζάν Κένεντι, Τζερνέι Λορέντσι

Το Βραβείο Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες θα μοιραστούν φέτος η Γερμανίδα σκηνοθέτις Σουζάν Κένεντι (γεν. 1977), ο Σλοβένος σκηνοθέτης Τζερνέι Λορέντσι (γεν. 1973), η Ισραηλινή θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτις Γιαέλ Ρόνεν (γεν. 1976), ο περφόρμερ Αλεσάντρο Σκιαρόνι, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και σκηνογράφος Κίριλ Σερεμπρένικοφ (γεν. 1969) και το Theatre NO99 που εδρεύει στο Ταλίν της Εσθονίας.

dimitris papaioannou

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Ξεχωριστά από τα υπόλοιπα, μεγάλη στιγμή για μας, θα είναι το Ειδικό Βραβείο που θα δοθεί στον Δημήτρη Παπαϊωάννου (… που η συνεισφορά του στο χώρο των ευρωπαϊκών παραστατικών τεχνών είναι τόσο σημαντική ώστε η απονομή του βραβείου να κρίνεται όχι μόνο σωστή αλλά και επείγουσα, γράφει το Δελτίο Τύπου).

Τις έξι μέρες που θα κρατήσουν οι εργασίες/εκδηλώσεις (εργαστήρια, συνέδρια, συναντήσεις με τους καλλιτέχνες) της διοργάνωσης, έχουν προγραμματιστεί τρεις παραστάσεις από βραβευθέντες προηγούμενων ετών. Έτσι θα δούμε «Βασιλιά Λιρ» σε σκηνοθεσία Τζόρτζιο Μπαρμπέριο Κορσέτι, «Μηχανή Άμλετ» του Χάινερ Μίλερ από τον Ρόμπερτ Γουίλσον, και «Ριχάρδο Β’» σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν.

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από παραστάσεις των καλλιτεχνών /θεάτρων που θα μοιραστούν το Βραβείο Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες: «No 43 – Filth» από το Theatre NO99, «Untitled» του Αλεσάντρο Σκιαρόνι, «Βασιλιάς Υμπύ» από το Εθνικό Θέατρο της Λουμπλιάνας σε σκηνοθεσία Τζερνέι Λορέντσι, «Αυτόχειρες Παρθένες» από το Kammerspiele του Μονάχου σε σκηνοθεσία Σουζάν Κένεντι, «Roma Armee» από το βερολινέζικο Θέατρο Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Γιαέλ Ρόνεν.

Την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου, μετά την απονομή των βραβείων οι μεγάλοι τιμώμενοι της βραδιάς, η Ιζαμπέλ Υπέρ και ο Τζέρεμι Άιρονς θα ερμηνεύσουν το «Τέφρα και Σκιά» του Χάρολντ Πίντερ, σε μια παράσταση που ετοίμασαν ειδικά για το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου.

Οι περισσότερες παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο Τeatro Argentina της Ρώμης.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b