MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ζαν Πολ Γκοτιέ για το Μουσείο Μπενάκη

«Η μόδα είναι ένας στοχασμός πάνω στην κοινωνία. Αν ζεις σε καιρούς χάους, το χάος αποτυπώνεται και στη μόδα», είπε ο διάσημος σχεδιαστής Ζαν Πολ Γκοτιέ, μιλώντας στην παρουσίαση της εκδήλωσης που διοργανώνεται προς τιμήν του στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Credit: Peter Lindbergh
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Στην κεντρική αίθουσα του μουσείου, περιτριγυρισμένος από αρχαιοελληνικά εκθέματα στις προθήκες, κάτω από τα φλας των φωτογράφων που δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να απαθανατίζουν τον διάσημο φιλοξενούμενο, ο Ζαν Πολ Γκοτιέ βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην Αθήνα, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Μουσείο Μπενάκη, από τα εκθέματα του οποίου έχει εμπνευστεί κάποιες από τις δημιουργίες του.

collagebenaki

Μία από αυτές, το μοντέλο «Παρίσι-Αθήνα», από τη συλλογή του 2006 «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», φιλοξενήθηκε μέχρι πρόσφατα στον 3ο όροφο του Μουσείου, στο πλαίσιο της συλλογικής έκθεσης «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς», δίπλα στις ενδυμασίες που αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσής του.

Όπως δήλωσε, αισθάνεται «κολακευμένος από την έκθεση», καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά μου». Εκ μέρους του Μουσείου, η Ειρήνη Γερουλάνου σημείωσε πως το Μπενάκη «τιμά την καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες της τις μορφές», ακόμη και με μια εκδήλωση που θα είναι «εντελώς αλλιώτικη από τις άλλες», ενώ ευχαρίστησε τον δημιουργό για τη γενναιοδωρία του.

24135292 10208059219517239 1934850329 n

Κι αυτό γιατί, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το μουσείο, ο Ζαν Πολ Γκοτιέ επέλεξε να παρουσιάσει τις δημιουργίες του με αναφορές στην Ελλάδα, αναδρομικά και ζωντανά, στο Μουσείο Μπενάκη, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, σε ένα ντεφιλέ που θα περιλαμβάνει επίσημο δείπνο, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν εξολοκλήρου για την ανακαίνιση του κεντρικού κτιρίου και την ενίσχυση του ιδρύματος. Γι’ αυτό άλλωστε και το όνομα του γάλλου δημιουργού προστέθηκε ήδη στον κατάλογο των μεγάλων χορηγών του ιδρύματος, που είναι αναρτημένος στην είσοδο.

Καθώς η εκδήλωση απευθύνεται σε γερά βαλάντια (το κόστος συμμετοχής τιμάται 1.000 €), υπολογίζεται ότι οι 200 συνδαιτημόνες θα συμβάλουν καθοριστικά στο ξαναζωντάνεμα του ιστορικού κτιρίου του Αντώνη Μπενάκη, που τα τελευταία χρόνια, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, έκανε εμφανείς στον επισκέπτη του τις ρυτίδες που έχει αφήσει πάνω του ο χρόνος.

collagebenaki 2

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b