MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αύγουστος: Ο μήνας που εμπνέει τους καλλιτέχνες

Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού και ένα αφιέρωμα στον πιο καυτό και ηλιόλουστο μήνα του είναι αναγκαίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αύγουστος αποτέλεσε έμπνευση για τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες. Δείτε εδώ, τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής, ποιήματα, τραγούδια, παροιμίες και ταινίες αφιερωμένα στο γλυκό αυγουστιάτικο φως.

August Blue: πινακας του Henry Scott Tuke (1893-4), φυλέσσεται στην Tate Britain
Monopoli Team

Ποίηση

Ο Αύγουστος του Οδυσσέα Ελύτη

“Ο Αύγουστος ελούζονταν
λούζοντας την αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν
άστρα και γιασεμιά.

Αύγουστε μήνα και Θεέ
σε σένανε ορκιζόμαστε
πάλι του χρόνου να μας βρεις
στο βράχο να φιλιόμαστε.

Ο Αύγουστος ελούζονταν
λούζοντας την αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν
άστρα και γιασεμιά.

Απ’ την Παρθένο στο Σκορπιό
χρυσή κλωστή να ράψουμε
κι έναν θαλασσινό σταυρό
στη χάρη σου ν’ ανάψουμε.”

Ζωγραφική

Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο “Αύγουστος” από τη συλλογή “Το Πορτρέτο των Μηνών”


Tsarouxis-aygoustos


Ταινίες

Δεκαπενταύγουστος (2001)

Ελληνική ταινία, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Η υπόθεση του έργου αφορά στην παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, όταν οι ένοικοι μιας τριώροφης πολυκατοικίας φεύγουν ο καθένας προς διαφορετικές κατευθύνσεις για τις διακοπές τους. Ενώ η κάθε διαδρομή θα αποδειχθεί υπαρξιακή δοκιμασία για τους ήρωες, ένας 17χρονος διαρρήκτης εισβάλλει στα άδεια διαμερίσματα, παραβιάζει τα μυστικά των ενοίκων και μας αποκαλύπτει τα κρυφά τους όνειρα. 

Αύγουστος/ August: Osage County (2013)

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου με Πούλιτζερ και Τόνι ομότιτλου θεατρικού του Τρέισι Λετς. Όλα διαδραματίζονται το μήνα Αύγουστο, στην Οκλαχόμα, όταν ένας αλκοολικός ποιητής αποφασίζει να προσλάβει μια μαγείρισσα και βοηθό για τη γυναίκα του, η οποία πάσχει από καρκίνο και έχει εθιστεί στα ναρκωτικά. Λίγες εβδομάδες μετά την πρόσληψη της βοηθού, ο ποιητής εξαφανίζεται ενώ λίγες μέρες αργότερα ανακαλύπτουν ότι αυτοκτόνησε. Οι εξελίξεις είναι δραματικά κωμικές. Σε σκηνοθεσία του Τζουν Γουέλς και παραγωγή των: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζιν Ντουμένιαν, Γκραντ Χίσλοβ, Στιβ Τράξλερ και Χάρβεϊ Γουάινστιν, πρωταγωνιστούν η Μέριλ Στριπ και η Τζούλια Ρόμπερτς.

Τη θεατρική μεταφορά αυτής της ιστορίας, θα την ξαναδούμε φέτος το χειμώνα στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

αυγουστος

Τραγούδια

" target="_blank" >Αύγουστος

Στίχοι: Νίκος Παπάζογλου
Μουσική: Νίκος Παπάζογλου

Ό,τι πιο όμορφο έχει γραφτεί και έχει ακουστεί ποτέ από χείλη για αυτό τον μήνα. Ο Αύγουστος του αγέρωχου και αναντικατάστατου Νίκου Παπάζογλου, μιλάει για όλα τα ανείπωτα. Η έμπνευση όπως έχει ομολογήσει ο δημιουργός ήρθε στο μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, όταν ο Νίκος Παπάζογλου έστειλε την έγκυο γυναίκα του σε συγγενείς στην Αμερική επειδή το σπίτι τους υπέστη ζημιές και ήταν υπό κατάρρευση. Ο Μίκης Θεοδωράκης τον προσκάλεσε να μείνει μαζί του στο Βόλο για λίγο μέχρι να γίνει το σπίτι του. Κάπου εκεί ερωτεύτηκε μια κοπελιά τόσο παράφορα που δεν άντεξε να μείνει κοντά της γιατί ένιωθε μεγάλη έλξη και δεν ήθελε να απατήσει τη γυναίκα του. Αποφάσισε να γυρίσει στη Θεσσαλονίκη και στο δρόμο της επιστροφής μέσα σε 20 λεπτά όπως είπε και ο ίδιος έγραψε ένα τραγούδι που το μισό το αφιέρωνε στην γυναίκα που ερωτεύτηκε στο Βόλο και το άλλο μισό στη νεογέννητη κόρη του. Δείτε τον ίδιο τον Παπάζογλου να μιλάει για αυτό, " target="_blank" >εδώ.

" target="_blank" >

" target="_blank" >Αύγουστος στην Αθήνα

" target="_blank" >
Στίχοι/ μουσική: Θέμος Σκανδάμης
Ερμηνεία: Μάρθα Φριντζήλα

“Αύγουστος στην Αθήνα κι είν’ η καρδιά μου άδεια

κι εσύ γυρεύεις χάδια σ’ απόμερα νησιά
Επέστρεψες στη φύση και μ’ έχεις παρατήσει
μα σα γυρίσεις θα ‘σαι υπάλληλος ξανά

Κι αυτή που ‘χεις γνωρίσει και κάνει τη μαινάδα
μόλις εδώ γυρίσει θα είναι απλώς ξανθιά
θα ψάχνεις τα φιλιά μου αλλά εγώ, πασά μου
δεν κάνω διακοπές στον έρωτα ξανά

Συνάντησα στο άστυ ωραίο μετανάστη
που ξέρει τη φυγή του με δάκρυ να μετρά
Αύγουστος στην Αθήνα και την περνάμε φίνα
με παίρνει από το χέρι και πάμε στο Σχοινιά”

Το χιουμοριστικό τραγούδι δια χειρός Θέμη Σκανδάμη, ενορχηστρωμένο από το Βασίλη Μαντζούκη και ερμηνευμένο από τη Μάρθα Φριτζήλα. Όπως σημείωσε ο Θέμος Σκανδάμης στο ένθετο του δίσκου: “Ακονισμένο από τη βεβαιότητα, το δάκρυ χαρακώνει με ευκολία το μάγουλο, αφήνοντας σημάδια αναγνωρίσιμα απ ‘όλους. Στους καιρούς ωστόσο της αμφιβολίας, τα συναισθήματα αμβλύνονται, το τοπίο θολώνει και η γραφή γίνεται «αόρατη» όπως σε εφηβικό αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου το μυστικό αποκαλύπτεται στο λευκό χαρτί μόνο όταν ο υποψιασμένος ήρωας το υποβάλει στη δοκιμασία της φλόγας ενός κεριού. Αυτό το κερί προσπαθώ να ανάψω με αυτά τα τραγούδια και την αντικειμενική φλόγα της φωνής της Μάρθας Φριντζήλα. Το μυστικό γίνεται τραγούδι και αισθανόμαστε ότι το ξέραμε όλοι απ’την αρχή. Τα πρόσωπα έχουν χάρτη με σημάδια αναγνωρίσιμα, η αγάπη δεν είναι μια λεπτομέρεια. Ευχαριστιόμαστε.”

 
 
Παροιμίες

  • Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι.
  • Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.
  • Τ’ Αυγούστου και του Γεναριού τα δυο χρυσά φεγγάρια.
  • Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι.
  • Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ‘ταν οι μήνες όλοι.
  • Ο Αύγουστος και ο τρύγος δεν είναι κάθε μέρα.
  • Αύγουστος άβρεχτος, μούστος άμετρος.
  • Καλή λαβιά τον Αύγουστο και γέννα τον Γενάρη.
  • Όποιος φιλάει τον Αύγουστο, τον Μάη θερίζει μόνος.
  • Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι.
 

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b