MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 19 Ιουλίου 1893, γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Βαγδάτη της Γεωργίας ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ρώσικου φουτουρισμού Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

Monopoli Team

Παρότι η καταγωγή του ήταν από οικογένεια ευγενών, από μικρή σχετικά ηλικία πήρε μέρος σε διαδηλώσεις κατά το κλίμα τρόμου της τότε τσαρικής Ρωσίας. Πριν ακόμα ενηλικιωθεί φυλακίστηκε τρεις φορές λόγο της πολιτικής του δράσης. Στα τσαρικά κελιά της απομόνωσης άρχισε να γράφει ποιήματα και να ασχολείται με ζητήματα που διέπουν την λογοτεχνία και τον ποιητικό λόγο. Το 1911 λίγο μετά την αποφυλάκιση του θα φοιτήσει στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας, ένας τόπος ο οποίος αποδείχτηκε καθοριστικός για την μετέπειτα πορεία του, καθώς εκεί θα γνωριστεί με τους ρώσους φουτουριστές. Το 1912 η φουτουριστική έκδοση, Ένα χαστούκι στο πρόσωπο του δημοσίου γούστου περιελάμβανε τα πρώτα δημοσιευμένα ποιήματα του Μαγιακόφσκι: Νύχτα και Πρωί.

VladMayakowski

Η εργασία του συνεχίστηκε, υπό την μανιέρα του Φουτουρισμού, έως το 1914. To Σύννεφο με παντελόνια ήταν το πρώτο μεγάλο ποίημα του Μαγιακόφσκι το οποίο επρόκειτο να καθιερώσει τη φήμη του ως ποιητή στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Στο ποίημα περιέγραφε τα καυτά θέματα του έρωτα, της επανάστασης, της θρησκείας, και της τέχνης γραμμένο υπό το πρίσμα του πληγωμένου εραστή. Η γλώσσα του έργου ήταν η γλώσσα των δρόμων, και ο Μαγιακόφσκι κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες για να απομυθοποιήσει τις ιδεαλιστικές και ρομαντικές έννοιες της ποίησης και των ποιητών.

Με την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Μαγιακόφσι υπηρέτησε πολυποίκιλα με την πέννα του το νέο καθεστώς. Έγραφε στρατευμένα ποιήματα («Ωδή στην Επανάσταση», «Αριστερή Πορεία»), άρθρα, βιβλία για μικρά παιδιά και ζωγράφιζε αφίσες και σκίτσα, τα οποία συνόδευε με στίχους και συνθήματα, ενώ παράλληλα περιόδευε τη χώρα, κάνοντας διαλέξεις και απαγγελίες. Μετά το 1925 ταξίδεψε στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κούβα, το Μεξικό, τις εντυπώσεις των ταξιδιών του στο Νέο Κόσμο τις αποτύπωσε στο βιβλίο του «Πώς ανακάλυψα την Αμερική».

VladimirosMayakoswski

Η σημασία της επίδρασης του Μαγιακόφσκι είναι τεράστια καθώς θεωρείται αν όχι ο κορυφαίος, από τους κορυφαίου Ρώσους ποιητές, έχοντας αλλάξει επίσης τις παραδοχές για την ποίηση στην ευρύτερη κουλτούρα του 20ου αιώνα. Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, 1930, ο Μαγιακόφσκι αυτοπυροβολήθηκε. Το ημιτελές κείμενο του ποιήματος της αυτοκτονίας του σημείωνε, μεταξύ άλλων:

Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα. Εσύ κι εγώ, δεν χρωστάμε τίποτε ο ένας στον άλλον, και δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b