MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 14 Ιουλίου του 2003 πεθαίνει ο Compay Segundo

Σαν σήμερα, 14 Ιουλίου του 2003, «σίγησε» η φωνή του Compay Segundo σε ηλικία 95χρονών, μιας θρυλικής μορφής της κουβανέζικης μουσικής.

Monopoli Team

Γεννήθηκε στο Σιμπόνι της Κούβας, και μετακόμισε στο Σαντιάγο Ντε Κούβα μικρό παιδί στα εννέα. Πρωτοεμφανίστηκε στη Δημοτική Μπάντα του Σαντιάγο δε Κούβα. Το 1934, αφου για ένα διάστημα είχε παξςι σε ένα κουιντέτο, μετακόμισε στην Χαβάνα, όπου επίσης έπαιζε κλαρινέτο στην Δημοτική Μπάντα. Επίσης, είχε μάθει να παίζει κιθάρα και τρες (κουβανέζικη κιθάρα). Εφηύρε την επτάχορδη κιθάρα, το λεγόμενο αρμόνικο, που το ονόμασε έτσι επειδή ακομπανιάριζε όλο αρμονία τόσο την ισπανική, όσο και την κουβανέζικη κιθάρα. Συμμετέχει στο συγκρότημα «El Conjunto Matamoros» – από το 1939 και για δώδεκα χρόνια – ως κλαρινίστας, ενώ παράλληλα δουλεύει ως κουρέας και καπνοκαλλιεργητής. Το 1942 αποφάσισε να κάνει ντουέτο μαζί με τον φίλο του Λορέντζο Χιερεζουέλο. Τότε άλλαξε το όνομα του σε Κομπάι (από το compadre που σημαίνει φίλος) και Σεγκούντο ( επειδή έκανε τη δεύτερη μπάσα φωνή). Το 1956 ιδρύει το δικό του συγκρότημα «Compay Segundo y sus Muchachos». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεγκούντο έφτιαξε ένα δικό του μουσικό όργανο (ανάμεσα σε κιθάρα και κουβανέζικο τρες), το οποίο βάφτισε «Αρμόνικο».

CompaySegundo12

Ο Σεγκούντο, μετά την Επανάσταση στην Κούβα, δούλεψε σε εργοστάσιο παραγωγής πούρων και στη συνέχεια αφιερώθηκε στη μουσική σκηνή. Ηχογράφησε τέσσερις δίσκους κι έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο το «son», το μουσικό ιδίωμα της Κούβας.  Το 1996 έρχεται η παγκόσμια αναγνώριση με το ντοκιμαντέρ των Βιμ Βέντερς και Ράι Κούντερ «Buena Vista Social Club», που είναι βασισμένο στη μουσική, τα τραγούδια και τη ζωή της Κούβας. 

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b