MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μέγαρο Μουσικής 2016: Νέα εποχή σε εορταστικό κλίμα

Νέα σελίδα και νέο πρόγραμμα για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματά που αντιμετωπίζει και την υπαγωγή του στο Δημόσιο, επιμένει στη διατήρηση της ταυτότητάς του ως αυτοτελής Οργανισμός.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη
Τα οικονομικά αδιέξοδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών καλά κρατούν όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος για το δεύτερο μισό της σεζόν, μέχρι και τον Ιούνιο του 2017, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

«Τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα δεν είναι καλά. Για να μπορέσουμε να βγούμε, χρειαζόμαστε κρατική επιχορήγηση 8 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Θεοχαράκης, δίνοντας τον τόνο της κατάστασης. Σύμφωνα με τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία, η επιχορήγηση του ΥΠΠΟ που αγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα έσοδα του οργανισμού που ανέρχονται στα 5.5 εκατ. ευρώ (από εισιτήρια, εκμισθώσεις αιθουσών και χορηγίες) δεν αρκούν για να καλύψουν τα έξοδα του Μεγάρου Μουσικής που αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ (αμοιβές, διοικητική λειτουργία). Την ίδια ώρα, η οφειλή 52 εκατομμυρίων ευρώ στερεί τη δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας για τον οργανισμό και κατά συνέπεια την ένταξη του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

sunenteuksi tupou megaro mousikis athinon 2016

Κι ενώ επείγει η αναζήτηση λύσης για τη βιωσιμότητα του, το Μέγαρο Μουσικής δίνει νέα προοπτική στη φυσιογνωμία του. Ως κρατικός φορέας πλέον, φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο όχι μόνο για σπουδαίες δράσεις πολιτισμού αλλά ταυτόχρονα να ανοίξει τις πύλες του σε όλους τους Ελληνες πολίτες, σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά και σε νέους καλλιτέχνες προκειμένου να τονωθεί η παραγωγή αλλά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθεί μια γενιά δημιουργών λόγω της κρίσης.

«Θέλουμε να ανοίξει τις πόρτες του στους δοκιμαζόμενους καλλιτέχνες που αναζητούν εναγωνίως έναν χώρο για να ετοιμάσουν τη δουλειά τους. Το Μέγαρο Μουσικής μπορεί να δώσει ένα πάρα πολύ σημαντικό, σχεδόν συμβολικό στίγμα σε αυτή την εποχή που δοκιμάζεται τόσο σκληρά, ιδιαίτερα για τους νέους, και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους αντίστοιχους χώρους» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Ο κ. Νίκος Θεοχαράκης χαρακτήρισε την παρουσία της υπουργού «εγγύηση» θεωρώντας πως το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στα προβλήματα του Μεγάρου.

sunenteuksi tupou megaro mousikis athinon 2016 5

Νίκος Θεοχαράκης: Το Μέγαρο οφείλει να προσφέρει στην κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε και το νέο πρόγραμμα του. «Δεν είναι απλά άλλο ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα της επόμενης καλλιτεχνικής περιόδου, αλλά είναι το πρώτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου ως φορέα του Δημοσίου. Αυτό συνεπάγεται κάποιες αλλαγές. Όταν κάποιος κάνει πολιτισμό οφείλει να το κάνει με μεγάλη ευαισθησία για το δημόσιο χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου, κάτι που μας αφαιρεί μία σημαντική ευελιξία, αυτό όμως είναι ο κανόνας του Υπουργείου πλέον και έχει και τα καλά του από πλευράς διαφάνειας και χρηστής διαχείριση» τόνισε.

Ενισχύοντας δε τις εξαγγελίες της Λυδίας Κονιόρδου, ο Νίκος Θεοχαράκης επισήμανε πως είναι το Μέγαρο οφείλει να προσφέρει στην κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. «Πρέπει να χτίσουμε εμείς τη νέα γενιά των μουσικών. Δεν είμαστε ο μόνος φορέας που το κάνει αυτό. Τα παιδιά αυτά σπουδάζουν σε ωδεία, αλλά πιστεύω ότι το βήμα θα δοθεί μέσα από το Μέγαρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

sunenteuksi tupou megaro mousikis athinon 2016 2

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός, όπως τον παρουσίασε ο διευθυντής του Μεγάρου Μίλτος Λογιάδης, αποτελείται από παλαιότερους θεματικούς κύκλους που περιλαμβάνουν ένα πολύχρωμο σύνολο δραστηριοτήτων, όπως οι Μεγάλες Ορχήστρες και ο Χορός στο Μέγαρο, αλλά και καινούργιοι κύκλοι όπως οι Συν-Αισθήσεις ή ο Κύκλος Σκαλκώτας. Βασικό στοιχείο του φετινού προγράμματος είναι οι συνεργασίες με άλλους σημαντικούς δημόσιους φορείς (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα, Εθνική Λυρική Σκηνή, ΕΡΤ, ΟΠΑΝΔΑ, Εθνικό Θέατρο, Ωδείο Αθηνών, ΕΚΠΑ, ΚΣΟΤ, Διάζωμα κ.α).

Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, η καινοτομία και η νεωτερικότητα εμφανίζονται σε όλους τους θεματικούς κύκλους. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, οι Γέφυρες και το Μέγαρο των Παιδιών είναι οι δύο βασικοί άξονες του προγράμματος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στις εκδηλώσεις της Αίθουσας Μητρόπουλος, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το παραγωγικό εργαστήρι της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Μεγάρου. Ειδικά για φέτος τα εισιτήρια για τις παραστάσεις μειώθηκαν σε 15 και 10 ευρώ ανάλογα με τη ζώνη, προκειμένου να προσελκύσουν και κόσμο με χαμηλότερο εισόδημα.

Συνοπτικά το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων:

  • Η Βασίλισσα του Χιονιού με το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου (17-23/12 και 25-28/12)
  • Ο Καραγκιόζης στο Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη από τον Θίασο Σκιών Ηλία Καρελλά (17 έως τις 30/12)
  • “Κάθε ευχή και ένα τραγούδι”: χριστουγεννιάτικη συναυλία από την Παιδική και Νεανική Χορωδία ROSARTE (21/12)
  • Ο Μεσσίας του Χαίντελ από την Καμεράτα (23 & 25/12)
  • Ο Πέτρος και ο Λύκος και η Πρώτη συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και την Καμεράτα (26 – 30/12)
  • Χριστουγεννιάτικη συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου και τον Δημήτρη Γκόγκα (26/12)
  • Πρωτοχρονιάτικο γκαλά όπερας Tutto Verdi με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (30/12)

Αναλυτικό πρόγραμμα Μεγάρου για το 2016-2017

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b