MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επιστολή – απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Φεστιβάλ εν όψει παύσης του

Την ώρα που ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο θα ανακοινωθεί η «αντικατάσταση» του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Φεστιβάλ με υπουργική απόφαση – ύστερα από τη ρήξη του με τον καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού- αποκαλυπτική είναι η επιστολή που έστειλε πριν από λίγη ώρα και εκθέτει το Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.

author-image Όλγα Σελλά
Νέες εξελίξεις στο σίριαλ του πολύπαθου Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όταν πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής έφτασε στα ηλεκτρονικά μας ταχυδρομεία μια εκτενέστατη απάντηση από το Δ.Σ. του Φεστιβάλ, για όλα όσα έχουν προκύψει το προηγούμενο διάστημα, και αναφορικά με τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Τα μέλη του Δ.Σ. απαντούν σε ένα ένα από τα θέματα που έθιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις αρχές Νοεμβρίου -μια συνέντευξη που είχε οριστεί ως απολογιστική, αλλά τελικά ήταν συγκρουσιακή με το Δ.Σ.

Είναι ένα Δελτίο Τύπου – ανακοίνωση, που έρχεται μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, με παρόντες τον υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη– ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν παρέστη τελικά-, την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, και τις κυρίες Λιάνα Θεοδωράτου και Κατερίνα Παπανικολάου, πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΦ., αντίστοιχα.

Lydia Koniordou 2
Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου

Γιατί έρχεται τέτοια ώρα μια ανακοίνωση; Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής λένε ότι το Δ.Σ. είχε έτοιμη από πολύ νωρίτερα αυτή την αναλυτική απάντηση, αλλά ζητήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, να παγώσει η δημοσιοποίησή της. Γιατί έρχεται τώρα και τόσο αργά; Γιατί έγινε, προφανώς, φανερό, στα νυν μέλη του Δ.Σ. ότι δεν θα είναι για πολύ καιρό νυν. Οτι επίκειται η αντικατάστασή τους στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Και υπάρχουν ακόμα οι πληροφορίες ότι έχουν γίνει ήδη κρούσεις στον Γιώργο Κουρουπό να αναλάβει την προεδρία του Δ.Σ. (φαίνεται ότι ο καλός και αγαπητός συνθέτης αρέσκεται να εμπλέκεται με οργανισμούς που κατατρύχονται από προβλήματα), ενώ ήδη έχουν γίνει κρούσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και σε κάποιους ηθοποιούς για να στελεχώσουν το Δ.Σ., από θεσμικά αναρμόδια πρόσωπα όμως όχι από την υπουργό…

Πέραν τούτων, που μπορεί να είναι «λεπτομέρειες» στο όλο κλίμα, αν τελικά αντικατασταθεί το Δ.Σ., θα πρόκειται μία ακόμη εργαλειακή χρήση μελών του Δ.Σ. ενός δημόσιου και εποπτευόμενου οργανισμού. Προς το παρόν αυτό σημειώνουμε.

kouroupos giorgos
Ο κ. Γιώργος Κουρουπός

Εν τω μεταξύ η αποψινή ανακοίνωση του Δ.Σ. δίνει στοιχεία για διάφορα. Με αριθμούς. Οτι για τα ταξίδια του καλλιτεχνικού διευθυντή έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα το ποσόν των 18.499,12 ευρώ· ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, εισηγήθηκε «προς έγκριση το επιπλέον ποσόν των 29.600 ευρώ για την πραγματοποίηση επιπλέον 26 ταξιδιών (4 ταξίδια εσωτερικού και 22 εξωτερικού, δύο από τα οποία ηταν σε υπερατλαντικές χώρες, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία) για τον ίδιο και τους τέσσερις μέχρι τώρα συμβούλους του, για την περίοδο που ακολουθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη». Ότι για κάθε ταξίδι «η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ καταβάλλει ημερήσια αποζημίωση της τάξης των 100 ευρώ τόσο στον καλλιτεχνικό διευθυντή όσο και στον καθένα από τους συμβούλους του».

Και τέλος – γιατί πόση πολύ λάσπη έχει δεχθεί ένας άνθρωπος που από όλους θεωρείται επιτυχημένος, αλλά λοιδορείται παραθέτουμε την ακόλουθη παράγραφο για το περίφημο κινητό του Γιώργου Λούκου: «Ως προς την επισήμανση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ότι μέρος του λογαριασμού αντιστοιχεί σε χρεώσεις που αφορούν τη σύνδεση του απελθόντος Προέδρου του οργανισμού, κου Γεωργίου Λούκου: ο ισχυρισμός αυτός είναι ακριβής ως προς το ποσό των 87,84 ευρώ που πράγματι αφορά πάγια τέλη από σύνδεση στο όνομα του κου Γ. Λούκου. Η διαπίστωση αυτή προέκυψε με αφορμή τον επίμαχο λογαριασμό και οφείλεται σε μη καταχώριση της δήλωσης βούλησης περί διακοπής της σύνδεσης που κατέθεσε παρουσία υπαλλήλου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ, ο Γ. Λούκος ενώπιον εξουσιοδοτημένου καταστήματος της COSMOTE ΑΕ, μετά την απομάκρυνσή του από το ΔΣ της εταιρείας. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ έχει ήδη απευθύνει σχετική επιστολή προς τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, ενώ το οφειλόμενο ποσό έχει ήδη συμψηφιστεί με οφειλόμενη αποζημίωση προς τον τέως Πρόεδρο από συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του Δ.Σ.».

 

Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα θέματα με τη «Διαύγεια» και τον διαγωνισμό για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή του ΕΦ, η προκήρυξη του οποίου σύμφωνα με πηγές έχει υποστεί “πιέσεις”. Σίγουρα, πάντως, θα υπάρχουν εξελίξεις από την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο.

Διαβάστε όλη την επιστολή εδώ:

anakoinosi_-_ds-_festival_athinon.pdf

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b