MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέατρο Πορεία: εναλλασσόμενο ρεπερτόριο επιτυχιών

Ανανεωμένο, μέσα κι έξω, με νέο λογότυπο που δεσπόζει παντού, με νέο καλοσχεδιασμένο και εύχρηστο site, με έμφαση στο μπορντώ, το γκρι και το μαύρο, το θέατρο «Πορεία» και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου υποδέχθηκαν τους συνεργάτες και τους καλλιτέχνες με τους οποίους θα βαδίσουν τη νέα σεζόν.

author-image Όλγα Σελλά

Και ήταν από το φουαγιέ φανερή η νέα εύρωστη αύρα του θεάτρου, που όπως είπε λίγο αργότερα και ο Δ. Τάρλοου, «βρίσκεται στην πιο δημιουργική του φάση, στην πιο δημιουργική του πενταετία». Και είναι τέτοια η φόρα του, που μας ανακοίνωσε και τη μεγάλη παραγωγή που ετοιμάζει το θέατρο «Πορεία» για τη σεζόν 2017-2018. Θα είναι η «Αγριόπαπια» του Ιψεν, που ήδη μεταφράζει ο Δημ. Τάρλοου.

ximaira 2
Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη πρωταγωνιστεί στη Μεγάλη Χίμαιρα που συνεχίζεται για 3η χρονιά

Στη σκηνή του θέατρου δεσπόζει πάντα το σκηνικό της «Μεγάλης Χίμαιρας» (παράσταση που συνεχίζεται και φέτος, για 3η χρονιά, και έχουν δει μέχρι τώρα πάνω από 60 χιλιάδες θεατές). Κάτω από τη «γέφυρα» της «Χίμαιρας» είχε στηθεί ένα μικρό τραπέζι με δύο μικρόφωνα.

Εκεί ο Δημήτρης Τάρλοου υποδέχθηκε, δίπλα του, τους σκηνοθέτες με τους οποίους θα συνεργαστεί αυτή τη χρονιά: τον Γιάννη Χουβαρδά, τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου, τον Αρη Μπινιάρη. Γιατί ο Δημήτρης Τάρλοου, το τόνισε: επιλέγει ένα θέατρο ρεπερτορίου, με εναλλασσόμενες παραστάσεις. Μια επιλογή που δεν είναι εύκολη για ένα μικρό ιδιωτικό θέατρο. Και φέτος, όπως τα προηγούμενα τελευταία χρόνια, κάθε εβδομάδα θα εναλλάσσονται στην ίδια σκηνή τρεις μεγάλες παραγωγές και δύο μικρότερων τεχνικών απαιτήσεων, ενώ συνολικά θα εμφανιστούν 30 ηθοποιοί «όλοι από τους καλύτερους της γενιάς τους».

3Eytyxismenoi
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης “Τρειςευτυχισμένοι” του Ευγένιου Λαμπίς που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς

Ετσι, η «Μεγάλη Χίμαιρα», που ξεκινάει στις 28 Σεπτεμβρίου, θα εναλλάσσεται με τις «Τρεις αδελφές» (περυσινή επιτυχημένη παράσταση, που μέσα σ’ ένα τρίμηνο είδαν πάνω από 15 χιλ. θεατές και κάνει πρεμιέρα, φέτος, στις 26 Οκτωβρίου), αλλά και με τη νέα μεγάλη παραγωγή του «Πορεία», και νέα σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά: τους «Τρειςευτυχισμένους» του Ευγένιου Λαμπίς (θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιανουαρίου 2017), σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, με τους Ιωάννα Κολλιοπούλου, Χρήστο Λούλη, Λαέρτη Μαλκότση, Αγγελο Παπαδημητρίου, Λένα Παπαληγούρα, Αλκηστι Πουλοπούλου, Δημήτρη Τάρλοου).

skakistiki 2
Ο Γιάννης Νταλιάνη στη «Σκακιστική νουβέλα», που σκηνοθέτησε η Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Και μαζί τους δύο παραστάσεις δύο παραστάσεις που είχαμε πρωτοδεί πριν 3-4 χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών: από 31 Οκτωβρίου, και κάθε Δευτέρα, για 5 μόνο παραστάσεις, «Το ’21» σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη. Και από 1η Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνεται, κάθε Πέμπτη στις 9.30μ.μ., η «Σκακιστική νουβέλα», που σκηνοθέτησε η Μαριλίτα Λαμπροπούλου, με τον Γιάννη Νταλιάνη σ’ ένα μοναδικό ρεσιτάλ. Οσο για την άλλη μεγάλη περυσινή επιτυχία, τη «Μιράντα» σε σκηνοθεσία Οσκαρας Κορσουνόβας, ταξιδεύει στα «Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου.

Γιάννης Χουβαρδάς: σπάνια καταπιάνομαι με την κωμωδία.Τις φοβάμαι τις κωμωδίες

Θα σταθούμε λίγο περισσότερο στη νέα φετινή παραγωγή του θεάτρου «Πορεία», στους «Τρειςευτυχισμένους». Ο Γιάννης Χουβαρδάς τόνισε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο και επεσήμανε «το σπάνιο φαινόμενο να κάνει κωμωδία. Τις φοβάμαι τις κωμωδίες», είπε. Ομως αγαπάει τον Λαμπίς και πιστεύει ότι σ’ αυτό το έργο «παρουσιάζει έναν κόσμο απατηλό, αλλά πλαγίως ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Είναι ένα έργο για τα τρίγωνα. Αυτό το χάος περιέχει τον έρωτα, τον γάμο, το χρήμα, τις κοινωνικές συμβάσεις, τα σκοτεινά μας ένστικτα. Το ξαναδιάβασα φέτος, για δέκατη ίσως φορά. Και είχα την αίσθηση ότι έκλεισαν τον Ιψεν και τον Στρίνμπεργκ σ’ έναν δωματίο, μια νύχτα, και τους είπαν να γράψουν μια φάρσα».

21
Το “’21” σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη

 Ο Δημήτρης Τάρλοου δεν μάσησε τα λόγια του. Επεσήμανε τη μη βούληση του κράτους για αξιοποίηση και ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού

Αυτά είναι τα καλλιτεχνικά νέα της συνέντευξης Τύπου. Γιατί υπήρχαν κι άλλα. Πιο θεσμικά, πιο «ταπεινά» ίσως, όπως αυτά που αφορούν την επιβίωση των θεάτρων, όπως για τις δυσκολίες που περνούν τα θέατρα με τη διακοπή της επιχορήγησης. Ο Δημήτρης Τάρλοου δεν μάσησε τα λόγια του. Επεσήμανε τη μη βούληση του κράτους για αξιοποίηση και ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού, μίλησε για τη μεγάλη φορολογία των θεατρικών επιχειρήσεων (29% από τα κέρδη μας και 100% για τα προβλεπόμενα κέρδη της επόμενης χρονιάς, «σαν να είμαστε σούπερ μάρκετ», είπα χαρακτηριστικά).

treis aderfes
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Παπαληγούρα και Ιωαννα Παππά πρωταγωνιστούν στις “Τρεις Αδερφες”

Δεν έκρυψε ότι ήθελε ν’ ανοίξει αυτή η κουβέντα, ελπίζοντας ότι θα ξαναβρεθούν οι ενδιαφερόμενοι, θα συζητήσουν, θα συγκροτήσουν προτάσεις που δεν θα είναι μόνο «λεφτά από τον προϋπολογισμό», γιατί οι δυσκολίες είναι γνωστές. Επέμεινε όμως στην απουσία βούλησης να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των παραγωγών και των θεάτρων είτε δίνοντας κίνητρα σε ιδιώτες χορηγούς, είτε τονώνοντας τις συνεργασίες. Η κουβέντα ξανάνοιξε;

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b