MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

To «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου ανεβαίνει στο Skrow Theater

Τάραξε τα όχι και τόσο κυματώδη νερά της νεοελληνικής πεζογραφίας, όταν κυκλοφόρησε, τον Δεκέμβριο του 2014. Διηγήματα, μ’ έναν ακατανόητο τίτλο -«Γκιακ», που στα αρβανίτικα σημαίνει το αίμα, ο συγγενικός δεσμός και εκδίκηση-, μ’ ένα άγνωστο όνομα στη θέση του συγγραφέα (Δημοσθένης Παπαμάρκου) και στη θέση του εκδότη έναν επίσης άγνωστο εκδοτικό οίκο -«Αντίποδες».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Θανάσης Δόβρης
author-image Όλγα Σελλά

Ενα βιβλίο, δηλαδή, που συγκέντρωνε όλες τις πιθανότητες να μην ασχοληθούν και πολλοί μαζί του. Κι όμως. Μέσα στον ενάμιση χρόνο που κυκλοφορεί έχει ήδη κάνει 12 εκδόσεις (είναι εντυπωσιακό για τις σημερινές συνθήκες της αγοράς βιβλίου), έχει πάρει ήδη βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών (τον περασμένο Δεκέμβριο), βραβείο Διηγήματος από τον ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» και τώρα ετοιμάζεται ν’ ανέβει και στο θέατρο.

Ετσι, από τις 16 Μαΐου μέχρι τις 28 Ιουνίου, το ανήσυχο Skrow Theater, που καθώς φαίνεται φέτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα λογοτεχνικά κείμενα («Νυχτερινός ταξιδιώτης», «Καλόγερος», «Γκιακ») θα φιλοξενήσει την παράσταση που σκηνοθετεί ο Θανάσης Δόβρης και βασίζεται στη συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου.

dimosthenis papamarkou
Ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκου

Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής, οι Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Εύη Σαουλίδου, Σωτήρης Τσακομίδης θα επιδοθούν στις εξομολογήσεις των ηρώων αυτών των διηγημάτων, θα αναμετρηθούν με τις μνήμες, με τις ενοχές με την ανάγκη της εξιλέωσης. Και οι ήρωες είναι Αρβανίτες που πήραν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στη διάρκειά της συγκρούστηκαν με τους κανόνες του πολέμου και τους παραδοσιακούς κανόνες που ο καθένας κουβαλούσε.

Για την παράσταση στο Scrow Theater, η Εύα Γουλάκου που επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια θα στήσει έναν σκηνικό χώρο γεμάτο κόκκαλα, κι εκεί οι τέσσερις ηθοποιοί θα μοιραστούν τις αναμνήσεις τους, όντας διαρκώς διχασμένοι ανάμεσα σε μια πρωτοφανή τρυφερότητα και μια φρικαλέα βία, και διαρκώς θα προσπαθούν να κατευνάσουν τη λαιμαργία του παρελθόντος.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 16 Μαΐου, στις 9.15μ.μ. Θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 10.30μ.μ., και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μ.μ. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Νίκος Ντούνας.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b