MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εικαστικό εργαστήρι με τα έργα του Wassily Kandinsky στο Μουσείο Ηρακλειδών

Για δυο Παρασκευές, στις 6 και 13 Νοεμβρίου, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει ενα εικαστικό εργασήριο για το έργο του Wassily Kandinsky, τη δύναμη του χρώματος και την “εσωτερική αναγκαιότητα”.

author-image Ζurab Sam

Το εργαστήριο αυτό αποτελείται από δύο μέρη, ένα θεωρητικό κι ένα πρακτικό. Οι συμμετέχοντες αρχικά θα παρακολουθήσουν μια οπτικοακουστική παρουσίαση για τη ζωή, τα έργα και τους εικαστικο-φιλοσοφικούς προβληματισμούς του Kandinsky, και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τα έργα του και κυρίως, τα συναισθήματα που προκαλούν ή επιδιώκουν να δημιουργήσουν. Επίσης, θα μυηθούν στις πολυσυζητημένες από τους ιστορικούς τέχνης έννοιες της «πρόθεσης του καλλιτέχνη» και της «εσωτερικής αναγκαιότητας», όπως τις αντιλαμβανόταν ο Kandinsky. Ακόμα, θα μιλήσουμε για τη διαδικασία είσπραξης κι επεξεργασίας των έργων, είτε ζωγραφικών είτε μουσικών, μέσα από την όραση και την ακοή. Αλλά και θα μελετήσουμε διεξοδικά την επιστήμη των χρωμάτων, από την ιστορία τους –πότε δηλαδή ανακαλύφθηκε, εφευρέθηκε και πώς εξελίχθηκε το κάθε χρώμα– μέχρι την ψυχολογική επιρροή που ασκούν στο θεατή και τη σημασία τους στη φύση, την ψυχολογία, την επιστήμη και την καθημερινή ζωή.

Στο δεύτερο μέρος, έχοντας πλέον αποκτήσει οικειότητα με τα διάφορα στοιχεία των έργων, όπως τις γραμμές, τις φόρμες και ειδικότερα τα χρώματα (αλλά και τα συγκεκριμένα νοήματα που απέδιδε σε αυτά ο Kandinsky, όπως τα κατέγραψε σε δυο σημαντικά βιβλία του, Για το Πνευματικό στην Τέχνη και Γραμμή-Σημείο-Επίπεδο), οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν με σχήματα, χρώματα, φόρμες και γραμμές τα δικά τους έργα, που θα βασίζονται στη σκέψη, στους προβληματισμούς, στους συμβολισμούς και τους κανόνες για τα χρώματα, που εφηύρε, ανέπτυξε και χρησιμοποίησε ο Kandinsky σε διάφορα στάδια της καριέρας του.

Επιπλέον, με τη χρήση μιας ειδικά επιλεγμένης μουσικής υπόκρουσης –μια ποικιλία συνθέσεων που ο και ίδιος ο Kandinsky μελέτησε κι από τις οποίες επηρεάστηκε βαθύτατα– θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, ώστε τα έργα να αποκτήσουν την απαιτούμενη ένταση/ηρεμία, χαρά/μελαγχολία, κλπ., ανάλογα με την επιθυμία των δημιουργών.

Τον σχεδιασμό και την επιστημονική επιμέλεια ανέλαβε η Ρωξάνη Γιάννου: Εικαστικός και Ιστορικός Δυτικού Εσωτερισμού

Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μαζί τα έργα τους ως ενθύμιο, αφού πρώτα τους δώσουν τον κατάλληλο τίτλο, εμπνευσμένοι από έργα του Kandinsky.

Πληροφορίες:
Τόπος διεξαγωγής: Στις αίθουσες εργαστηρίων του Κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)
Διάρκεια εργαστηρίου: Κύκλος 2 δίωρων συναντήσεων (2 ώρες ομιλία & 2 ώρες εργαστήριο)
Ώρες: 18.00-20.00
Κόστος συμμετοχής: 10€ η κάθε συνάντηση

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες, και δεν απαιτείται προηγουμένη γνώση γύρω από θέματα τέχνης ή ιστορίας της τέχνης.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b