MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα πιο τρελά πασχαλινά έθιμα στον κόσμο!

Κάποτε η φιλόζωη Μπριζίτ Μπαρντό τα είχε βάλει μαζί μας, γιατί της κακοφαινόταν που σουβλίζουμε αρνιά το Πάσχα. Όμως παράξενα έθιμα δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης γιορτής του χριστιανισμού, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλα τα έχει ο «μπαξές»: από φωτιές μέχρι μπουγέλα και από μαστιγώματα μέχρι ομελέτες και χορευτικά θανάτου. Τελετουργίες και δρώμενα με θρησκευτικό και θεατρικό χαρακτήρα, που κρατούν ίσως από παλαιότερες θρησκείες, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε λαού, δίνουν τον τόνο σε αυτή την γιορτή που συγκλονίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην υφήλιο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Φεμινίστριες όλου του κόσμου επαναστατείστε!
Στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία οι άνδρες μαστιγώνουν τις γυναίκες τους τη Μεγάλη Δευτέρα. Τις χτυπούν με ένα ειδικό μαστίγιο που φτιάχνουν οι ίδιοι. Το μαστίγιο αυτό αποτελείται από οκτώ, δώδεκα ή 24 κλαδιά ιτιάς, οι διαστάσεις τους είναι από μισό εώς δύο μέτρα και έχουν χρωματιστές κορδέλες στην άκρη. Δεν πονάει πάντως. Το μαστίγωμα είναι της «πλάκας». Σύμφωνα με το θρύλο, η γυναίκα πρέπει να μαστιγωθεί για να διατηρήσει την ομορφιά της και την υγεία της τον επόμενο χρόνο. Από μία άποψη, η ομορφιά θέλει θυσίες και πολλές γυναίκες έχουν περάσει πολύ χειρότερα κατά τη διάρκεια πλαστικών επεμβάσεων, για να γίνουν πιο όμορφες. Από την άλλη όμως, με την πλαστική επέμβαση θα έχεις σίγουρα κάποιο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ με το μαστίγωμα της μεγάλης Δευτέρας, μόνο κατά φαντασίαν!

Και δεν φτάνει μόνο που τις τρώνε, αλλά τους πληρώνουν κιόλας! Ακολουθώντας την παράδοση, η γυναίκα που μαστιγώνεται πρέπει να δώσει στον άντρα ένα χρωματιστό αυγό και κάποιες φορές ένα χρηματικό ποσό ως ευχαριστία. Σε μερικές περιοχές τα πράγματα είναι πιο νορμάλ. Οι γυναίκες, για να εκδικηθούν τους άντρες, τους ρίχνουν κρύο νερό. Ένα παρόμοιο έθιμο επικρατούσε στην Πολωνία, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε μπουγέλο. Εκεί το Smingus-dyngus εφαρμόζεται από τον 15ο αιώνα και κατά τη διάρκειά του τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια!

Πασχαλιάτικες ομελέτες για ρεκόρ Γκίνες φτιάχνουν σε πόλη της Γαλλίας!
Περισσότερα από 4.500 αβγά χρησιμοποιούνται για την δημιουργίας μιας ομελέτας- γίγας στους δρόμους της πόλης Χοξ. Την μαγειρεύουν στην κεντρική πλατεία της πόλης και το φαγητό φτάνει για χίλια άτομα!

Ο χορός του θανάτου στην Ισπανία, είναι μία πολύ δυνατή τελετουργία!
Τη Μεγάλη Πέμπτη αυτός ο παραδοσιακός χορός πραγματοποιείται μέσα στους στενούς μεσαιωνικούς δρόμους της πόλης Βεργκές. Χορευτές ντυμένοι σαν σκελετοί και κρατώντας σημαίες, δρεπάνια και ρολόγια, καθώς και πιάτα με στάχτη, τα οποία αδειάζουν στον κόσμο. Μία άλλη ομάδα κρατάει πυρσούς και φωτίζει τη νύχτα, ώστε να δώσει μία ακόμα πιο μυστηριακή ατμόσφαιρα στο τελετουργικό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για θρησκευτικό δρώμενο, με πολλά θεατρικά στοιχεία, που συμβολίζουν τα πάθη του Ιησού, το θάνατο και την αναγέννηση.

Χαρταετοί στις Βερμούδες
Εμείς το έχουμε αυτό το έθιμο την Καθαρή Δευτέρα, στις Βερμούδες το κάνουν μέσα στο Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος των Βερμούδων οι κάτοικοι πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς, συμβολίζοντας την Ανάληψη του Χριστού στον ουρανό.

Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο στη Φινλανδία
τα παιδιά μασκαρεύονται και ζητιανεύουν στους δρόμους με καπνισμένα πρόσωπα, ενώ στα χέρια τους κρατούν δύο μπαγκέτες. Σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φιλανδίας ανάβουν μεγάλες φωτιές την Κυριακή του Πάσχα. Το έθιμο αυτό γίνεται για να ξορκίσουν τις μάγισσες που πετάνε τριγύρω.

Το τσούγγρισμα των αυγών στη Λετονία
Τσουγκρίζουμε αυγά στην Ελλάδα, αλλά στη Λετονία έχουν κάνει το τσούγκρισμα «ολυμπιακό άθλημα»! Οι Λετονοί δένουν τα ημι-βρασμένα αβγά σε μια κλωστή και τα τσουγκρίζουν από απόσταση. Νικητής είναι αυτός που θα σπάσει το αβγό του αντιπάλου του. Ελπίζω, ότι σε μία πιο high tech μελλοντική εκδοχή του εθίμου, θα σπας το αυγό του αντιπάλου χρησιμοποιώντας τηλεχειρισμό. 

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b