MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
18
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τakis : Μαγνητικά πεδία

Φέτος ο μεγάλος έλληνας καλλιτέχνης Takis συμπληρώνει τα 90 χρόνια του. Το Palais de Tokyo στο Παρίσι και η Menil Collection στο Χιούστον για να τον τιμήσουν οργανώνουν δύο μεγάλες μονογραφικές εκθέσεις παουσιάζοντας το θαυμάσιο έργο του.Από την Ειρήνη Συκά

Monopoli Team

Γεννημένος στην Αθήνα, κι εγκατεστημένος στο Παρίσι τη δεκαετία του 1950, ο Τάκης επέλεξε να διερευνήσει στο έργο του την ενέργεια των μαγνητικών πεδίων. Κοντά στους σύγχρονους του, του Νέου Ρεαλισμού, ένωσε κατά τη γλυπτική του προσέγγιση την κίνηση, το φως, την μουσική, σε συνδυασμό με τη χρήση μαγνητών. Αυτός που ήταν ο πρώτος που «έστειλε έναν άνθρωπο στο διάστημα», έξι μήνες πριν από τον Γιούρι Γκαγκάριν κατά τη διάρκεια μιας διάσημης παράστασης, και πραγματοποίησε το 1988 μια μνημειώδη λίμνη από φωτεινά σινιάλα στην πλατεία της Defence, την οποία χιλιάδες άνθρωποι αντικρίζουν καθημερινά χωρίς πιθανώς να γνωρίζουν τον δημιουργό, ο οποίος είναι μια σημαντική φιγούρα στην τέχνη μεταπολεμικά.

telelumieres 1963carchive kete
Το Palais de Tokyo στο Παρίσι συνεχίζει την εξερεύνηση του στα διάκενα μεταξύ των κόσμων της τέχνης και της επιστήμης κάνοντας ένα αφιέρωμα στο μεγάλο έλληνα καλλιτέχνη και εφευρέτη, τον γλύπτη Takis, ο οποίος το 2015 θα είναι 90 χρονών. Στην έκθεση αυτή συγκεντρώθηκαν εκατό πολύ σημαντικά του έργα από τις μαγνητικές δυνάμεις προς «τιμήν του Κάφκα» μέχρι τα γλυπτά του με ερωτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που του αφιερώνεται στο Παρίσι μετά από αυτή στο Jeu de Paume το 1993.

Μονογραφική έκθεση του Tάκη – Μαγνητικά Πεδία
Palais de Tokyo – Paris
13, avenue du Président Wilson 75116
Διάρκεια έκθεσης : 18 Φεβρουαρίου – 17 Μαΐου 2015

images
Η Menil Collection στο Χιούστον παρουσιάζει σημαντικά έργα του καλλιτέχνη από τη συλλογή του. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση του καλλιτέχνη εκτός Ευρωπαϊκών συνόρων όπου παρουσιάζονται 25 έργα του, σε επιμέλεια Toby Kamps, υπό τον τίτλο «Τέταρτη Διάσταση» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του John R. Eckel, Jr. Foundation.

Μονογραφική έκθεση του Tάκη «Takis: The fourth dimension»
Menil Collection – Houston
1533 Sul Ross Street – Houston, Texas
Διάρκεια έκθεσης : 24 Ιανουαρίου – 26 Ιουλίου 2015

untitled

Περισσότερα από Εικαστικά