MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αποδράσεις την Καθαρά Δευτέρα: ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί;

Διανύοντας ήδη το δεύτερο μήνα του έτους, με το καρναβάλι να πλησιάζει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δράττονται της ευκαιρίας και συνδυάζουν την περίσταση με μια ολιγοήμερη εξόρμηση. Ποια η διακύμανση των ξενοδοχειακών τιμών εγχώρια και διακρατικά για το μήνα Φεβρουάριο; Πού προτίμησαν να ταξιδέψουν οι Έλληνες το τριήμερο του καρναβαλιού; Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Price Index (tHPI) ) για το μήνα Φεβρουάριο 2015.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Ετήσια σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών ελληνικών προορισμών:

trivago1-1
Οι ελληνικοί προορισμοί παρουσίασαν αρκετές μεταβολές στα επίπεδα τιμών τους, τόσο σε σχέση με το 2014, όσο και συγκριτικά με τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στο Μέτσοβο, όπου το επίπεδο τιμών ανέβηκε κατά 28%, αγγίζοντας τα 78€ ανά διανυκτέρευση, σε σχέση με τα 61€ που ήταν η μέση τιμή το Φεβρουάριο του 2014.

Μεγάλη, αλλά αναμενόμενη αύξηση, παρατηρήθηκε και στις τιμές των ξενοδοχείων της Ξάνθης, αγαπημένος προορισμός κυρίως κατά την περίοδο του Καρναβαλιού. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης φέτος στην Ξάνθη είναι στα 74€, σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν μόλις στα 62€.

Αντίστοιχα μεγάλη άνοδο είχαν και οι τιμές των ξενοδοχείων στο Μεγάλο Πάπιγκο, οι οποίες ανέβηκαν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό μείωσης παρουσιάστηκε στην ετήσια μεταβολή των ξενοδοχειακών τιμών στους Δελφούς, που ελαττώθηκαν κατά 22%, βάσει του επιπέδου τιμών που ίσχυαν αντίστοιχα πέρυσι. 

Διακρατική σύγκριση ξενοδοχειακών τιμών:
trivago2

Στην Ελλάδα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2014, ενώ παρέμειναν απόλυτα σταθερές συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, οι τιμές στην Κύπρο διατηρήθηκαν ακριβώς στα ίδια επίπεδα, τόσο βάσει του προηγούμενου έτους, όσο και σε μηνιαία σύγκριση.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ετήσια μεταβολή στις τιμές των ξενοδοχείων της Ρωσίας, όπου παρουσιάστηκε μείωση της τάξεως του 36%. Γενικά, παρουασιάστηκαν αρκετές μειωτικές μεταβολές των τιμών σε σχέση με πέρυσι, κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες Νορβηγία και Σουηδία, αλλά και στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η μόνη χώρα της κεντρικής Ευρώπης που παρουσίασε σχετική μείωση στις τιμές της είναι η Γαλλία, όπου ελαττώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 6%, συγκριτικά με τις τιμές του Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτη αλλαγή είχαν και οι τιμές των ξενοδοχείων της Γεωργίας, με κατακόρυφη αύξηση τιμών κατά 35% σε ετήσια βάση.

Κατάταξη προτιμήσεων Ελλήνων για την περίοδο του καρναβαλιού

Κορυφαία στις προτιμήσεις αναδείχθηκε η ελληνική πρωτεύουσα, ακολουθούμενη από την πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Πολύ ψηλά στην κατάταξη είναι και οι ελληνικές πόλεις-ορόσημα του καρναβαλιού: Πάτρα, Ρέθυμνο και Ξάνθη.

Από προορισμούς του εξωτερικού, πρώτοι στην κατάταξη είναι εκείνοι που βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα, με τη Ρώμη να κερδίζει τις προτιμήσεις, και το Μπάνσκο με την Κωνσταντινούπολη να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο πιο δημοφιλής κυπριακός προορισμός είναι η Λεμεσός, που και αυτό το μήνα βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στις προτιμήσεις.

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b