MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 πολιτικές ταινίες που αξίζει να δείτε

Πολιτική ψυχαγωγία δεν είναι μόνο να βλέπεις Ράδιο Αρβύλα ή Λαζόπουλο, ούτε τα διαφημιστικά σποτ (πολλά από τα οποία θύμιζαν παιδική χαρά) στις εκλογές, που μόλις έληξαν.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή και σημαντικά μηνύματα, που αναφέρονται στα ζητήματα της πολιτικής.

Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες πολιτικές ταινίες είναι οι εξής:

1. Dr Strangelove (S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα, 1964)

1dr-strangelove
Το ανελέητο σχόλιο του Stanley Kubrick για την πυρηνική απειλή και τους πολιτικούς του ψυχροπολεμικού κόσμου, είναι και οδυνηρό και ιδιαίτερα αστείο. Μία σειρά από τρελές συμπτώσεις φέρνει Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ προ των πυλών ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. Πολιτικοί και στρατιωτικοί δείχνουν εκτός πραγματικότητας, τσακώνονται και κλαψουρίζουν σαν μικρά παιδιά σε μια ταινία με πολύ σημαντικούς πρωταγωνιστές, όπως ο Peter Sellers κι ο George C. Scott. H σκηνή που ο Slim Pickens καβαλάει την ατομική βόμβα σαν καουμπόης στο ροντέο είναι all time classic. 

2. Citizen Kane (Ο πολίτης Κέιν, 1941)
1 πολίτης κέιν

Στις λίστες που κοίταξα για τις πολιτικές ταινίες, παραδόξως το αριστούργημα του Orson Welles δεν συμπεριλαμβάνεται. Ίσως στην Αμερική να μην θεωρούν τόσο σημαντικό πολιτικό θέμα, αυτό της διαπλοκής των Media με τον πολιτικό κόσμο. Ίσως να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλες πτυχές της συγκεκριμένης ταινίας και να ξεχνούν τα πολιτικά της θέματα. Πάντως, ο πολίτης Kane έθεσε υποψηφιότητα για πολιτικός και εξαναγκάστηκε, μετά από εκβιασμό να αποχωρήσει, ενώ ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη (και αδιαφανή) πολιτική επιρροή. Οπότε, το πολιτικό ζήτημα στην ταινία είναι εμφανές. 

3. All the President’s Men (1976)
1AllThePresidentsMen
Η ιστορία των δημοσιογράφων Woodward και Bernstein που ξεσκέπασαν το μεγάλο σκάνδαλο του Watergate, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του Προέδρου των ΗΠΑ  Richard Nixon. Πρωταγωνιστικό δίδυμο δύο κορυφαίοι ηθοποιοί, ο Robert Redford και ο Dustin Hoffman σε σκηνοθεσία Alan J. Pakula. 

4. The Ides of March (Αι Ειδοί του Μαρτίου, 2011)
1 the-ides-of-march
Μία από τις πιο συναρπαστικές πολιτικές ταινίες και μια από τις καλύτερες ερμηνείες του Ryan Gosling, με τον πολιτικοποιημένο σταρ George Clooney να παίζει και να σκηνοθετεί. Περίεργες συναλλαγές μεταξύ πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, εκβιασμοί, επικοινωνιολόγοι που συχνά είναι πιο σημαντικοί από τους πολιτικούς, σε μια ταινία, της οποίας το πιο δυνατό στοιχείο είναι η πλοκή της. 

5. Η πτώση (2004)
1 η πτώση

Οι τελευταίες ημέρες του Χίτλερ στο καταφύγιο, ενώ οι Σοβιετικοί ετοιμάζονται να καταλάβουν το Βερολίνο. Μία από τις καλύτερες ιστορικές- πολιτικές ταινίεςτου Oliver Hirschbiegel, που αποφεύγει τα στερεότυπα και τη δαιμονοποίηση, αλλά όχι την ιστορική πραγματικότητα. Ο Bruno Ganz μεταμορφώνεται πραγματικά στον πειστικότερο Χίτλερ που έχουμε δει σε ταινίες ή σειρές. 

6. Being there (1979)
1being-there
Μία από τις καλύτερες και σχεδόν δραματική, η ερμηνεία του μεγάλου άγγλου κωμικού Peter Sellers, σε μια ταινία που διακωμωδεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, σε σκηνοθεσία Hal Ashby. Ένας χαζούλης κηπουρός, που φοράει τα ρούχα του πεθαμένου αφεντικού του, βρίσκεται κατά τύχη στην συντροφιά ενός βαριά άρρωστου μεγιστάνα και φίλου του Αμερικανού προέδρου. Κάποια σχόλια του για την κηπουρική μεταφράζονται από τον πολιτικό και τον δημοσιογραφικό κόσμο ως φοβερές αναλύσεις γύρω από την οικονομία κι ο ασήμαντος και αφελής ανθρωπάκος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εκπληκτικής δημοσιότητας. 

7. Ζ (1969)
1 z

Ένας από τους κατεξοχήν πολιτικούς σκηνοθέτες, ο Κώστας Γαβράς, γύρισε στην Γαλλία μία πολύ σημαντική ταινία με θέμα την δολοφονία του Λαμπράκη. Ένας ερευνητής αναζητά την αλήθεια γύρω από τη δολοφονία ενός αριστερού πολιτικού, παρά τις προσπάθειες κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, για συγκάλυψη της δολοφονίας. 

8 Bloody Sunday (2002)
1 bloody sunday

Γυρισμένη με τόσο ρεαλιστικό τρόπο, που σχεδόν θυμίζει ντοκιμαντέρ, η ταινία του διάσημου βρετανού σκηνοθέτη Paul Greengrass, αποτυπώνει με βαθιά ανθρώπινο, αλλά και βαθιά πολιτικό τρόπο, τη σφαγή πολιτών στην Ιρλανδία από Άγγλους στρατιώτες την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972, που ονομάστηκε Ματωμένη Κυριακή και οδήγησε στην ενίσχυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΡΑ. Το ομότιτλο τραγούδι των U2 σε εκείνα τα γεγονότα αναφέρεται. 

9. In the loop (Πόλεμος εκτός προγράμματος, 2009)
1in-the-loop

Αγγλική κωμωδία, που σατυρίζει με ιδιαίτερα έξυπνο και ρεαλιστικό τρόπο, τόσο το αμερικανικό, όσο και το βρετανικό πολιτικό σύστημα. Στιγματίζει με πολύ χιούμορ μια κατάσταση που θύμιζε την εμπλοκή Αμερικής και Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Armando Iannucci βρίσκεται πίσω από τις σατυρικές πολιτικές σειρές “The Thick of it” και το πρόσφατο και επιτυχημένο αμερικάνικο σίριαλ “Veep”. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του “Πολέμου εκτός προγράμματος” κι ο James Gandolfini. 

10. The Great Dictator (Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, 1940)
1 the-great-dictator

H σάτυρα του Charlie Chaplin στον ναζισμό, η οποία έγραψε ιστορία. Βέβαια, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο βγήκαν πάρα πολλές ταινίες, που σατυρίζουν τον Χίτλερ και την ιδεολογία του. Όμως, την περίοδο που ο κορυφαίος κωμικός έκανε αυτή την ταινία, αυτό δεν ήταν τόσο συνηθισμένο. Ήταν η πρώτη ταινία του Hollywood που ευθέως κατέκρινε τον ναζισμό για το φασισμό και τον αντισημιτισμό του. 

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b