MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Είδαμε τη “Νεράιδα” του Ζιρωντού στη Λίμνη Βουλιαγμένης- Παραμύθι στο νερό

Ένα θεατρικό έργο, που γίνεται και καλοκαιρινή απόδραση. Ο ανθρώπινος κόσμος της πολιτικής και της υποκρισίας έρχεται σε σύγκρουση σε ένα παραμύθι του δάσους και του νερού, με νεράιδες, ιππότες και έναν μεγάλο έρωτα. Κι όλα αυτά σε μια παράσταση που παίζεται στο νερό, στη λίμνη της Βουλιαγμένης, τη “Νεράιδα” σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Πρόκειται για το ονειρόδραμα «Οντίν» του Ζαν Ζιρωντού, γραμμένο το 1938 εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος αποκόπηκε από τη ποιητική και πνευματική του διάσταση. Είναι ένα έργο ρομαντικό, όπου κυριαρχεί το πάθος και το ακραίο δράμα και η παραμυθένια ατμόσφαιρα. Η παράσταση έχει κερδίσει το κοινό, καθώς προσφέρει μια καλοκαιρινή και διαφορετική θεατρική εμπειρία. 

Η δυσκολία του να στήσεις μια παράσταση στο νερό είναι μεγάλη. Το έργο έχει δράμα, καλές ερμηνείες, ένα συνδυασμό του σέξι , του ρομαντισμού και των συγκρούσεων ανάμεσα στο αυθεντικό της φύσης και το κίβδηλο της εξουσίας και του πολιτισμού. Στο έργο κυριαρχεί, βέβαια, το παραμυθένιο και το ρομαντικό στοιχείο και υπάρχει έντονη δραματικότητα και πάθος. Υπάρχουν συγκρούσεις, ξιφομαχίες, τραγούδια σε βάρκες, ιδιαίτεροι φωτισμοί και αρκετά σκηνοθετικά ευρήματα. Στο φινάλε το έργο έχει μια ποιητική- ρομαντική διάσταση, καθώς οι δύο ήρωες- τραγικά πρόσωπα, μπορεί να έχουν χαθεί στη λήθη ή το θάνατο, αλλά ο έρωτάς τους ξαναζεί, κάθε φορά που κάποιος αφηγείται την ιστορία τους. 

1neraida
Ως προς το σκηνικό, η χρήση του νερού δίνει το δικό της χαρακτήρα. Τα χορευτικά στο νερό στην αρχή ίσως είναι περισσότερα από όσο χρειάζονται με υπερτονισμένο το αισθησιασκό στοιχείο, αλλά όσο η ιστορία προχωράει, η παράσταση φέρνει έναν άλλο ρεαλισμό στο θεατρικό θέαμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση πραγματικής βάρκας στο νερό.

1 troufakoulimni
Από τους νέους ηθοποιούς ξεχωρίζει η πρωταγωνίστρια, η δυναμική και γλυκιά συνάμα Βασιλική Τρουφάκου, η οποία ανταποκρίνεται στα δραματικά και παραμυθένια στοιχεία του έργου και του ρόλου της ερωτευμένης νεράιδας- αγοροκόριτσου με πολύ καλή ισορροπία. Και αρκετοί άλλοι νέοι ηθοποιοί, όπως ο Γιάννης Ράμος, η Βάλια Παπακωνσταντίνου, ο Γιώργος Τσιάλος κι η Νάντια Μαργαρίτη είχαν αξιόλογη παρουσία στην παράσταση, δίνοντας έναν νεανικό χαρακτήρα στην σκηνοθετική πρόταση. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Πρόκειται για μια διαφορετική εμπειρία θεάτρου, με καλές ερμηνείες και μείξη του παραμυθιού με το δράμα. Η σκηνοθεσία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ενώ πρέπει να τονισθεί ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας μιας παράστασης που διαδραματίζεται στο νερό. Είναι μια πολύ καλοκαιρινή πρόταση και ό,τι χρειάζεται για ρομαντικές ψυχές.

Γιώργος Σμυρνής


Info: Η παράσταση παίζεται στη Λίμνη Βουλιαγμένης από Δευτέρα ως Πέμπτη στις 21:00 μέχρι τέλος Αυγούστου.

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b