MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σε “κακιά ώρα” για τους δεινοσαύρους έπεσε ο αστεροειδής στη Γη- Τι λένε νέα στοιχεία!

Οι δεινόσαυροι ίσως να είχαν επιβιώσει του πλήγματος από τον μετεωρίτη, που έσκασε στην Γη, αν αυτός έπεφτε σε κάποια πιο βολική περίοδο γι’ αυτούς. Αυτό υποστηρίζουν νέες έρευνες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η βίαιη σύγκρουση πριν 66 εκατ. χρόνια, που έγινε στο σημερινό Μεξικό, προκάλεσε τσουνάμι στους ωκεανούς, τρομερούς σεισμούς και έβγαλε ακρετή θερμότητα, για να ξεκινήσει πολλές φωτιές. Επίσης, τα υλικά που βρέθηκαν στον αέρα επέφεραν όξινη βροχή και μπλόκαραν τη θερμότητα του ήλιου, μειώνοντας τη θερμοκρασία για δεκάδες βαθμούς κελσίου. Το αποτέλεσμα ήταν η σκόνη να σκεπάσει τον πλανήτη, εμποδίζοντας τα φυτά να φωτοσυνθέσουν. 

Αυτή η κατάσταση εξηγεί την εξαφάνιση των επίγειων δεινοσαύρων, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση των νέων δεδομένων. Ωστόσο, ένας επιστήμονας της ερευνητικής ομάδας, ο Steve Brusatte, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υποστηρίζει ότι τα θηριώδη ζώα μπορεί να είχαν επιβώσει, αν ο αστεροειδής έπεφτε στη Γη νωρίτερα ή αργότερα. 

“Ο αστεροειδής σίγουρα το έκανε” (εξαφάνισε τους δεινοσαύρους) “αλλά έτυχε να χτυπήσει σε μια άσχημη στιγμή, όταν τα οικοσυστήματα των δεινοσαύρων είχαν αποδυναμωθεί από την απώλεια ποικιλίας” δήλωσε ο παλαιοντολόγος. “Αν ο αστεροειδής χτυπούσε μερικά εκατ. χρόνια νωρίτερα ή αργότερα, τότε οι δεινόσαυροι μάλλον δεν θα είχαν εξαφανιστεί.”

Συγκεκριμένα, οι πολύ μεγάλοι δεινόσαυροι που τρέφονταν με φυτά, είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα, λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας. “Αυτή η παρακμή έκανε αυτά τα οικοσυστήματα στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, όταν ο αστεροειδής χτύπησε, πολύ πιο ευάλωτα στην κατάρρευση από τα οικοσυστήματα που είχαν προηγηθεί” δήλωσε ο  Brusatte. 

Ο αστεροειδής είχε διάμετρο 9.6 χλμ και δημιούργησε έναν κρατήρα 19 χλμ βαθύ και με εύρος 200 χλμ.  Η έκρηξη εξαφάνισε το 80% των ειδών που ζούσαν στον πλανήτη τότε. Οι δεινόσαυροι που δεν είχαν φτερά εξοντώθηκαν ολοσχερώς. Από τους φτερωτούς δεινόσαυρους κάποιοι επιβίωσαν κι έγιναν οι πρόγονοι των σημερινών πουλιών. 

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για άλλα είδη στον πλανήτη. Πάντως, αν δεν χτυπούσε ο αστεροειδής, οι επιστήμονες δεν βρίσκουν για ποιον άλλο λόγο θα μπορούσαν οι δεινόσαυροι να εξαφανιστούν. Κι έτσι τα θηλαστικά δεν θα μπορούσαν κυριαρχήσουν κι οι άνθρωποι δεν θα ήταν εδώ που βρίσκονται σήμερα.

Πηγή: TheGuardian

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b