MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Παιδική παράσταση

Καταστρούπολη του Φίλιπ Ρίντλεϋ στο θέατρο Πόρτα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η “Καταστρούπολη” του Φίλιπ Ρίντλεϋ ανεβαίνει στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκη από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Γιώργος Σμυρνής

Στην Καταστρούπολη (Brokenville) του Άγγλου συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϋ, το παραμύθι και το θέατρο γίνονται φάρμακα που θεραπεύουν την άρρωστη ψυχή μας, αλλά και εργαλεία για να ξαναφτιάξουμε τον κατεστραμμένο κόσμο μας.

Στη Μικρή Πόρτα, εκεί όπου εδώ και χρόνια τώρα, η Ξένια Καλογεροπούλου δίνει τροφή, ελπίδα και μορφή στα παιδικά μας όνειρα, ο Μανώλης Μαυροματάκης ως σκηνοθέτης, αλλά και η ίδια ως ηθοποιός σε έναν γοητευτικά παράξενο ρόλο, παρουσιάζουν τη συγκινητική ιστορία του Σάκα, της Γκλίτερ, του Φράντζα, της Μελανιάς και του Τατουάζ, πέντε ανυποψίαστων εφήβων δηλαδή που, με την καθοδήγηση ενός παιδιού και μίας μάγισσας γριάς, φτιάχνουν την ιστορία της ζωής τους από την αρχή. 

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αγγλία το 2000, με τον Τζουντ Λω στον ρόλο του Φράντζα και έγινε παράσταση το 2003 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας με μεγάλη επιτυχία.
Με την Καταστρούπολη (Brokenville), ο γνωστός από τον κινηματογράφο και το θέατρο Φίλιπ Ρίντλεϋ παραδίδει σ’ εμάς μια πολύ σύγχρονη αλλά και ελπιδοφόρα αλληγορία για το θέατρο ως μέσο αντίστασης στην αποδόμηση του κόσμου μας.

Λίγα λόγια για την παράσταση
Όταν όλα τα αποθέματα της μνήμης μας έχουν εξαντληθεί, άραγε από πού θα βρει η φαντασία μας να αντλήσει το υλικό που της χρειάζεται, για να σχεδιάσει τη ζωή μας παρακάτω; Οι άνθρωποι της Καταστρούπολης, πέντε όχι και τόσο άγνωστοι δυστυχώς σ’ εμάς ανήλικοι ενήλικες, άπληστοι και υπερόπτες, ανυποψίαστοι και αμνήμονες, βρίσκονται σε αυτό ακριβώς το κρίσιμο σημείο. Όχι την ιστορία της ζωής τους, μα ούτε καν το όνομά τους δεν μπορούν να θυμηθούν. Ε τότε… ας μπουν σε μιαν άλλην ιστορία. Στην ιστορία φερειπείν… ενός παραμυθιού! Και τότε ένα παιδί που δεν μιλάει και μια μάγισσα γριά ίσως να τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν από την αρχή μία κοινή, δική τους, νέα ιστορία. Με νέα ονόματα.

Στη διαδικασία αυτή, η γλώσσα του θεάτρου γίνεται για την άρρωστη ψυχή τους γιατρικό, τροφή για την κενή τους ύπαρξη και εργαλείο μαγικό που ενεργοποιεί τη φαντασία τους. Και η φαντασία τους, περισυλλέγοντας το υλικό που της χρειάζεται μέσα απ’ το ανεξάντλητο απόθεμα της κοινής τους μνήμης, της μνήμης των παραμυθιών, τα καταφέρνει να αναπληρώσει τα ελλείμματά τους, να ανασυγκροτήσει την αυτοσυνειδησία και τη μνήμη τους και τελικά να σχηματίσει, για τους ίδιους αλλά και τις σχέσεις τους, κάποια σαφώς πιο ελκυστικά, πιο ανθρώπινα και εντελώς καινούρια περιγράμματα. Για μια κοινή, δική τους, από την αρχή, καινούρια αφήγηση της ίδιας της ζωή τους.

Λίγα λόγια για το έργο
Μες στα χαλάσματα ενός σπιτιού ερειπωμένου, κοιμάται ένα παιδί. Το φεγγαρόφωτο και η μελωδία από ένα μουσικό κουτί, είναι οι μόνοι φύλακες του ύπνου του. Σε λίγο εμφανίζονται, ένας–ένας, κάποιοι άνθρωποι, που δεν θυμούνται απολύτως τίποτα. Ούτε καν τ’ όνομά τους. Μάλλον, έχει συμβεί κάτι κακό, αλλά τι; Θα δώσουν ο ένας στον άλλο καινούρια ονόματα: Σάκα, Γκλίτερ, Φράντζα, Μελανιά και Τατουάζ. Ξυπνάει το παιδί και, ξαφνικά, τους βλέπει όλους μαζεμένους γύρω του. Τρομάζει! Μία παράξενη γριά τους βάζει να του πουν παραμύθια για να το ηρεμήσουν. Όλοι μαζί, θα φτιάξουν ιστορίες από την αρχή. Παράξενες και παιχνιδιάρικες. Που θα τους επιτρέψουν και να θυμηθούν, μα και να προχωρήσουν. Σε κάτι άλλο, πιο καινούριο και σαφώς πιο ανακουφιστικό και ελπιδοφόρο.
Μεγάλες ιστορίες! Για μια πόλη που, αυτοί οι ίδιοι, τη βαφτίζουν Καταστρούπολη.

Για βασιλιάδες που αγαπούν τον πόλεμο. Αλλά και για άλλους, που αγαπούν τα τριαντάφυλλα, μα δεν μπορούν να τα δουν. Γιατί τους έχουν βγει τα μάτια απ’ το πολύ κλάμα. Και ιστορίες για βασίλισσες που κάνουν συλλογή από κοχύλια. Ή που, για να κρατήσουν δίπλα τους τον γιο τους, φτιάχνουν ολόκληρα παλάτια από χρυσάφι και διαμάντια. Και ιστορίες φοβερές! Για μάγισσες κακάσχημες που ερωτεύονται παράφορα πρίγκιπες ωραιοπαθείς και ξιπασμένους. Για μαγικούς καθρέφτες και πουλιά σαλταρισμένα. Για μπλε κοράλλια σπάνια, αλλά και για ιπτάμενα, θαλάσσια, γιγαντιαία άλογα. Ωραίες ιστορίες! Για μικρούς και για μεγάλους. Δικές μας ιστορίες, όλων μας… Που συγκινούν, διασκεδάζουν και παρηγορούν.

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυροματάκης
Σκηνικά – Κουστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Sancho 003 [Κώστας Παντέλης & Φώτης Σιώτας]
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Διανομή:
Παιδί:Αριάδνη Καβαλιέρου
Σάκα: Θανάσης Δήμου
Γκλίτερ: Άντρη Θεοδότου
Φράντζα: Αλέξανδρος Καλπακίδης
Μελανιά: Άννα Καλαϊτζίδου
Τατουάζ: Χρήστος Σαπουντζής
Γριά: Ξένια Καλογεροπούλου

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Φίλιπ Ρίντλεϋ
Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυροματάκης


Παίζουν: Παιδί:Αριάδνη Καβαλιέρου Σάκα: Θανάσης Δήμου Γκλίτερ: Άντρη Θεοδότου Φράντζα: Γιώργος Χρυσοστόμου Μελανιά: Άννα Καλαϊτζίδου Τατουάζ: Χρήστος Σαπουντζής Γριά: Ξένια Καλογεροπούλου

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Η βραβευμένη παράσταση με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη ξανά στο Θέατρο Ιλίσια
ΘΕΑΤΡΟ
Haribo Kimchi: Ο Τζάχα Κου επιστρέφει στην Πειραιώς 260 με ένα “γαστρονομικό ταξίδι”
ΘΕΑΤΡΟ
Stores: Ο Γιώργος Βαλαής στήνει στην Πειραιώς 260 το πολυκατάστημα των υπαρξιακών μας αδιεξόδων
ΘΕΑΤΡΟ
Προσωδία: Η Nicoline van Harskamp αποδομεί τους μύθους για την τεχνητή νοημοσύνη στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Ένας υπηρέτης, δύο αφεντικά: Ο Θάνος Τοκάκης σκηνοθετεί τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο Θέατρο Ιλίσια
ΘΕΑΤΡΟ
Ξαφνικό Stand Up με Κατσούδα, Φουντούλη, Σπηλιόπουλο, Ρήγα στον Λόφο Φιλοπάππου
ΘΕΑΤΡΟ
Metamorphosis: Παράσταση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
ΘΕΑΤΡΟ
Το παραμύθι των λύκων, του Δημήτρη Τσικούρα (Τσικ) στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
MÁM: 90 λεπτά τελετουργικής έκστασης στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Ρήτορες, του Χριστόφορου Χριστοφή στο Παλαιό Πανεπιστήμιο
Θεατρικά Νέα
Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο, της Μάρτα Μπουτσάκα στον Μικρό Κεραμεικό
ΘΕΑΤΡΟ
Το τούνελ , του Πάνου Ηλιόπουλου στην Πειραιώς 260