MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα 5 πιο χλιδάτα πλωτά παλάτια στον κόσμο

Συνήθως τα βλέπουμε σε lifestyle εκπομπές ή σε glossy περιοδικά με τους rich & famous όλου του κόσμου. Τώρα εάν τύχει και “συμπέσουμε” στις διακοπές, μπορεί και να τα θαυμάσουμε από μακρία καθώς βολτάρουμε στις μαρίνες των κοσμικών νησιών μας. Και αυτό γιατί τα χωρικά μας ύδατα είναι αγαπημένος προορισμός για κάποια από τα πιο εντυπωσιακά γιοτ στον κόσμο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Για να παρέχει όλα τα κομφόρ στους καλομαθημένους ιδιοκτήτες, αλλά και στους καλεσμένους τους, ένα γιοτ πρέπει να έχει κυρίως ένα πράγμα: μεγάλο μέγεθος. Στην περίπτωση των γιοτ το μέγεθος όντως μετράει. Γι’ αυτό και οι διάφοροι μεγιστάνες ανά τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό χλιδής, για το ποιος θα έχει την μεγαλύτερη θαλαμηγό, για να κάνει τις διακοπές του.

Κερδισμένοι στην τελική είναι οι Γερμανοί. Σε γερμανικά ναυπηγεία έχουν κατασκευαστεί τα τέσσερα από τα πέντε μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο. Έτσι, εκτός από τα αυτοκίνητα πολυτελείας, έναν τομέα που σίγουρα κυριαρχούν, έχουν την πρωτοκαθεδρία και στα πλοία πολυτελείας. 

Τα 5 μεγαλύτερα γιοτ:

1) Azzam 
azzam-the-largest-yacht-in-the-world-launched-in-germany

Είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό γιοτ στον κόσμο. Το μήκος του φτάνει τα 180 μέτρα. Κατασκευάστηκε στα γερμανικά ναυπηγεία Lürssen το 2013. Ανήκει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Εμίρη του Αμπού Ντάμπι, Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ. Οι κινητήρες και οι τουρμπίνες του πλοίου αποδίδουν συνολικά 94 χιλιάδες άλογα ιπποδύναμη και έτσι το πλοίο φτάνει στην υψηλή ταχύτητα των 31 κόμβων. Το σκάφος διαθέτει αντιπυραυλικό σύστημα για την ασφάλεια των VIP.

Το αξίας 465 εκατ. Ευρώ Azzam υπολογίζεται ότι έχει έξοδα κάθε χρόνο των 45 εκατ. ευρώ. Διαθέτει δύο πισίνες, κινηματογράφο, ντίσκο, γυμναστήριο, σάουνα, μικρό υποβρύχιο με το οποίο ο ιδιοκτήτης του εξερευνά τον βυθό και δύο ελικοδρόμια.Το κεντρικό του σαλόνι έχει μήκος 29 μέτρα, ενώ λέγεται πως το τζάμι στην κρεβατοκάμαρα του ιδιοκτήτη είναι αλεξίσφαιρο. Επιπλέον, διαθέτει 50 σουίτες, με την καθεμία να έχει τη δική της ονομασία και διακόσμηση. Όλοι οι χώροι εσωτερικά είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται πως βρίσκεται σε παλάτι..

2) Eclipse 
eclipse-abramovich-sport-business

Στον Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον Ρώσο μεγιστάνα που έγινε παγκοσμίως γνωστός γιατί είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι, ανήκει το δεύτερο μεγαλύτερο πλωτό παλάτι στον κόσμο με μήκος 165 μέτρα. Κατασκευάστηκε στα γερμανικά ναυπηγεία Blohm + Voss το 2009. Με το κόστος του γιοτ υπάρχει ένα θέμα. Αρχικά είχε υπολογιστεί στα 340 εκα. Ευρώ, αλλά εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τελικά μπορεί και να έφτασε ακόμα και στα 800 εκατ. ευρώ (άλλοι το ανεβάζουν ακόμα πιο πάνω), με τις προσαρμογές που ζήτησε ο πάμπλουτος Ρώσος.

Το σκάφος έχει 24 καμπίνες για επισκέπτες, δύο ελικοδρόμια, αρκετά τζακούζι, δύο πισίνες και δύο ελικοδρόμια και μίνι υποβρύχιο. 70 άτομα πλήρωμα χρειάζονται για να λειτουργήσει αυτό το πλοίο. Για την ασφάλεια του Αμπράμοβιτς και των υψηλών του προσκεκλημένων υπάρχει σύστημα αντιπυραυλικής ασφάλειας γερμανικής κατασκευής και σύστημα αναγνώρισης εισβολέων. Κυρίως όμως (σύμφωνα με πληροφορίες) διαθέτει ένα σύστημα αντί- παπαράτσι, το οποίο μόλις εντοπίσει φωτογραφικό φακό, στέλνει εναντίον του μια ακτίνα, που τυφλώνει την κάμερα. Οι παπαράτσι λοιπόν δεν μπορούν να τα βάλουν με το Eclipse!

3) Dubai
531-ft yacht Dubai
Ανήκει στον Σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum και έχει μάκρος 162 μέτρα. Κατασκευάστηκε στα γερμανικά ναυπηγεία Blohm + Voss και Lürssen το 2006. Το κόστος του υπολογίζεται στα 225 εκατ. ευρώ. Το πλοίο διαθέτει μεγάλη τραπεζαρία, σκάλα καλυμμένη από γυαλί που ενώνει τις σουίτες των VIP και τους ξενώνες, ανελκυστήρες για τα πολλά πατώματα, αλλά και ελικοδρόμιο. Επίσης, αναβαθμίστηκε με υψηλό κόστος το σύστημα κλιματισμού, ώστε να ταιριάζει στις κλιματολογικές συνθήκες της Μέσης Ανατολής.

4) Al Said
al said
Ανήκει στον Σουλτάνο Καμπούς του Ομάν. Κατασκευάστηκε το 2007 στα γερμανικά ναυπηγεία Lürssen κι έχει μήκος 155 μέτρα. Όταν παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο. Στην συνέχεια όμως ξεπεράστηκε από το Eclipse και το Azzam. Η τελική του ταχύτητα μπορεί να φτάσει τους 25 κόμβους.

5) Prince Abdulaziz
Prince Abdulaziz yacht
Το πέμπτο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο δεν κατασκευάστηκε σε γερμανικά ναυπηγεία. Ναυπηγήθηκε στα Helsingør Værft της Δανίας το 1984 και για 22 χρόνια ήταν το μεγαλύτερο πλωτό παλάτι στον κόσμο. Αρχικά ανήκε στον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά μετά τον θάνατο του το 2005 πέρασε στην κατοχή του ετεροθαλούς αδερφού του Abdullah ibn Abd al-Aziz. Έχει μήκος 147 μέτρα, ενώ μπορεί να πιάσει τελική ταχύτητα 22 κόμβων. Το πλήρωμά του μπορεί να φτάσει τα 55-60 άτομα.  

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b