MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποιοί είναι οι 20 ηθοποιοί που έκοψαν τα πιο πολλά εισιτήρια στο Box Office

Πολλά είναι τα κριτήρια για την αξία ενός ηθοποιού. Ένας από αυτούς -και ίσως ο πιο σημαντικός για τη βιομηχανία του Hollywood- είναι τα εισιτήρια που κόβουν οι ταινίες τους στο Box Office.

author-image Γιώργος Σμυρνής

1. Tom Hanks: Οι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστεί ο διάσημος ηθοποιός, έχουν κερδίσει συνολικά 4,26 δισ. δολάρια. Σε μέσο όρο κάθε ταινία του Tom Hanks κερδίσει 101 εκατ. δολάρια. Η πιο εμπορική του ταινία ήταν το Toy Story 3.

2. Morgan Freeman: Χαρούμενοι είναι οι παραγωγοί που θα κλείσουν και τον Morgan Freeman. Ο ηθοποιός με τη μεγάλη καριέρα έχει κάνει ταινίες, οι οποίες έχουν αποφέρει κέρδη 4 δισ. δολαρίων. Σε σχέση με τον Hanks, πρέπει να ειπωθεί ότι σε  πολλές από αυτές τις ταινίες, όπως και στην πιο εμπορική του ταινία, τον “Σκοτεινό Ιππότη” πλαισιώνεται από άλλα μεγάλα ονόματα του Hollywood. Επίσης, ο μέσος όρος του ανά ταινία είναι 77 εκατ. , γιατί o 76χρονος έχει κάνει περισσότερες ταινίες από τον Hanks. 

3. Harisson Ford: Ο Χαν Σόλο του Πολέμου των Άστρων έγινε Indiana Jones, Φυγάς και γενικά είδε την καριέρα του να απογειώνεται και τις ταινίες του να σημειώνουν κέρδη της τάξης των 3,85 δισ. δολαρίων. Ο μέσος όρων των κερδών από τις ταινίες του είναι ίδιος περίπου με του Tom Hanks, 101,4 εκατ. δολάρια, αλλά έχει κάνει λιγότερες ταινίες. Η πιο εμπορική του ταινία ήταν “Ο Πόλεμος των Άστρων”.

4. Eddie Murphy: Ο κωμικός ηθοποιός είναι πολύ ψηλά στη λίστα, καθώς οι ταινίες του έχουν βγάλει κέρδη 3,81 δισ. δολαρίων. Η πιο κερδοφόρα του ταινία είναι το παιδικό Shrek 2, ενώ ο μέσος όρος των ταινιών του 100,3 εκατ. δολάρια

5.Samuel L. Jackson: Ίδια περίπτωση με το Morgan Freeman, αλλά σε λίγο μικρότερη έκταση. Τα κέρδη των ταινιών του ηθοποιού, ο οποίος συχνά είναι συμπρωταγωνιστής και όχι το πρώτο όνομα, φτάνουν τα 3,74 δισ. δολάρια. Η πιο εμπορική του ταινία ήταν η σούπερ επιτυχία της Marvel, “Οι Εκδικητές”. Ο μέσος όρος των κερδών στις ταινίες του είναι σημαντικά χαμηλότερος από τους παραπάνω του ηθοποιούς και φτάνει τα 66 εκατ. δολάρια, αλλά έχει παίξει σε πολλές. 

6. Tom Cruise: Κάποτε ήταν ο ορισμός του jeune premier. Τα χρόνια πέρασαν, η Σαϊντελογία και επώδυνοι χωρισμοί ήρθαν. Όμως ο Cruise και στα 52 του παραμένει ο νεότερος των 6 πρώτων ηθοποιών στη σχετική λίστα με τους πιο κερδοφόρους ηθοποιούς. Τα κέρδη του έχουν φτάσει τα 3,26 δισ. δολάρια, αλλά ο μέσος όρος των ταινιών του είναι υψηλός, καθώς φτάνει τα 96,8 εκατ. δολάρια. Η πιο εμπορική του ταινία είναι “Ο Πόλεμος των Κόσμων”.

7. Bruce Willis: Πολύ σκληρός, για να πεθάνει αλλά και για να μην είναι πολύ ψηλά στη λίστα των ηθοποιών με τις πιο εμπορικές ταινίες, με κέρδη που φτάνουν τα 3,17 δισ. δολάρια. Ο Bruce Willis έκανε μεγάλη καριέρα στους ρόλους των σκληρών αντρών, αλλά στην πιο πετυχημένη εμπορικά ταινία του, την Έκτη Αίσθηση παίζει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο. Ο μέσος όρος των ταινιών του 55,7 εκατ. δολάρια, χαμηλά σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά έχει κάνει πολλές ταινίες.

8. Robin Williams: Ο ηθοποιός με τη μεγάλη καριέρα έχει στο ενεργητικό του ταινίες, που έχουν αποδώσει κέρδη 3,16 εκατ. δολάρια. Η πιο εμπορική του ταινία ήταν το “Μια Νύχτα στο Μουσείο”, ενώ ο μέσος όρος των κερδών του ανά ταινία αγγίζει 67,3 εκατ. δολάρια.

9. Johnny Depp: Ο γοητευτικός ηθοποιός έχει κάνει ταινίες με κέρδη της τάξης των 3.07 δισ. δολαρίων. Η ψηλή του θέση στη λίστα οφείλεται κυρίως στους “Πειρατές της Καραϊβικής”. Ο μέσος όρος των ταινιών του είναι της τάξης των 77,8 εκατ. δολαρίων.

10. Robert Downey Jr.: Ο ηθοποιός είδε τα τελευταία χρόνια την αξία του στο χρηματιστήριο του Box Office να απογειώνεται, λόγω του Iron Man. Τα κέρδη των ταινιών του δημοφιλούς και εκκεντρικού ηθοποιού έφτασαν τα 3 δισ. δολάρια, ενώ η πιο εμπορική του ταινία είναι οι “Εκδικητές”, όπου ερμηνεύει τον Iron Man. Ο μέσος όρος των ταινιών του είναι στα 61,3 εκατ. δολάρια, ένας μέσος όρος που έχει ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

11. Michael Caine: Ο συμπρωταγωνιστής στο Sleuth του κορυφαίου μάλλον ηθοποιού του 20ου αιώνα, του Laurence Olivier, κουβαλάει μια τεράστια διαδρομή, με πάρα πολλές ταινίες, οι οποίες συνολικά έχουν αποδώσει στο Box Office 2,94 δισ. δολάρια. Όμως, η πιο εμπορική του ταινία είναι σχετικά πρόσφατη, “Ο Σκοτεινός Ιππότης”, όπου ερμηνεύει τον μπάτλερ του Batman. Ο μ.ο. ανά ταινία είναι 55,5 εκατ. δολάρια. 

12. Robert DeNiro: Τα κέρδη των ταινιών του DeNiro έχουν φτάσει τα 2,9 δισ. δολάρια. Το πόσο αναντίστοιχη της πραγματικής ποιότητας των ταινιών είναι η σχετική λίστα, φαίνεται από το γεγονός ότι ο ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στο “Νονό νο 2” του Coppola, στον Ταξιτζή και σε τόσα άλλα αριστουργήματα του Scorsese, έχει ως πιο εμπορική ταινία στο ενεργητικό του το σαχλό Meet the Fokers. Ο μ.ο. των κερδών του ανά ταινία είναι χαμηλός: 39,3 εκατ. δολάρια. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο ο μεγάλος αριθμός των ταινιών, που δεν ήταν όλες πρώτης ποιότητας, αλλά και η διαφορά στην τιμή του εισιτηρίου, μες τα χρόνια, λόγω των υποτιμήσεων του δολαρίου. 

13. Cameron Diaz: Επιτέλους μια γυναίκα στη λίστα. Η Diaz δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα, αλλά και η νεότερη της λίστας. Η 41 ετών ηθοποιός έχει παίξει σε ταινίες που έχουν αποδώσει κέρδη της τάξης των 2,82 δισ. δολαρίων. Όπως και στην περίπτωση του Eddie Murphy, έτσι και στη δική της, η πιο εμπορική της ταινία ήταν το παιδικό Shrek 2, όπου δάνεισε τη φωνή της. Ο μ.ο. των κερδών ανά ταινία φτάνει τα 91.1 εκατ. δολάρια. 

14. Garry Oldman: Όταν ήταν πιο νέος και έπαιζε με περισσότερο νεύρο, είχε καθιερωθεί σε ρόλους κακών (κατά προτίμηση και psycho). Αργότερα, έπαιξε πιο ήπιους ρόλους, με σκοτεινά σημεία, αλλά που δεν κατατάσσονται στους εγκληματίες. Με όλη του τη διαδρομή, πάντως, ο τόσο σημαντικός αυτός Βρετανός ηθοποιός, έπαιξε σε ταινίες, που σημείωσαν κέρδη 2,81 δισ. δολάρια. Ο “Σκοτεινός Ιππότης” ήταν και γι’ αυτόν η πιο εμπορική του ταινία, ενώ ο μ.ο. των κερδών του ανά ταινία είναι της τάξης 82,9 εκατ. δολαρίων.

15. Will Smith: Ο 45άρης ηθοποιός έχει παίξει σε ταινίες με κέρδη της τάξης των 2,76 δισ. δολαρίων. Έχει και τον πιο μεγάλο μ.ο. ανά ταινία, με 131,5 εκατ. δολάρια. Λίγες και εμπορικές. Η πιο εμπορική από όλες “Η ημέρα Ανεξαρτησίας”

16. Matt Damon: Ο νεότερος άντρας της λίστας και ο δεύτερος νεότερος μετά την Cameron Diaz, o 43χρονος Damon έχει παίξει σε ταινίες με κέρδη 2,7 δισ. δολάρια. Ο μ. ο. των κερδών ανά ταινία, που ερμήνευσε τον Jason Bourne– τον πιο πετυχημένο εισπρακτικά ρόλο του- φτάνει τα 73,5 εκατ. δολάρια.

17. Ben Stiller: Ο κωμικός ηθοποιός έχει παίξει σε ταινίες με κέρδη 2,67 δισ. δολάρια. Το Meet the Fokers είναι η πιο πετυχημένη εμπορικά ταινία του. Ο μ.ο. των κερδών ανά ταινία φτάνει τα 78,7 εκατ. δολάρια.

18. Ian McKellen: Από τον Magneto στον Gandalf, η καριέρα του 75χρονου (δεύτερου μεγαλύτερου σε ηλικία, μετά τον Morgan Freeman) ηθοποιού, είδε στο Box Office να αποδίδει κέρδη 2,63 δισ. δολαρίων. Οι πιο εμπορικές του ταινίες ήταν η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο Ο μ.ο. των κερδών ανά ταινία είναι πολύ υψηλός: φτάνει τα 94,4 εκατ. δολάρια- ίσως, γιατί, παρά τα χρόνια του, τις μεγάλες του επιτυχίες στο σινεμά τις έκανε τα τελευταία χρόνια.

19. Julia Roberts: Η Pretty Woman είναι η δεύτερη και τελευταία γυναίκα της λίστας. Και αυτή κάτω των 50 (46 ετών), με κέρδη στις ταινίες της 2,64 δισ. δολάρια. Η πιο πετυχημένη της ταινία είναι “Η συμμορία των 11” και  ο μ.ο. των κερδών ανά ταινία φτάνει τα 67,7 εκατ. δολάρια.

20. Liam Neeson: Ο Ιρλανδός ηθοποιός έχει στο ενεργητικό του ταινίες με συνολικά κέρδη 2,62 δισ. δολάρια. Ο μ.ο. των κερδών ανά ταινία φτάνει τα 47,8 εκατ. δολάρια. Η ταινία “Star Wars – Επεισόδιο I: Η Αόρατη Απειλή” είναι η πιο μεγάλη του επιτυχία στο Box Office. 

Στη λίστα με τους 20 ηθοποιούς, με τις πιο κερδοφόρες ταινίες, εκτός από τα ονόματα των διάσημων ηθοποιών, βλέπουμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία:

α) Οι παιδικές ταινίες, οι κωμωδίες και οι περιπέτειες έχουν το “πάνω χέρι” στο Box Office.

β) Θυμίζουμε την έρευνα που έδειχνε ότι Ελάχιστες γυναίκες πρωταγωνιστούν στις ταινίες του Hollywood
Το βασικό συμπέρασμα συμπληρώνεται και από το ότι οι γυναίκες πρωταγωνιστούν και σε λιγότερο εμπορικές ταινίες, από ό,τι οι άντρες ηθοποιοί. Κι όχι μόνο αυτό. Βλέπουμε ότι οι 2 πρωταγωνίστριες, που κατάφεραν να μπουν στη λίστα, είναι σημαντικά νεότερες σε σχέση με το μέσο όρο των αντρών ηθοποιών- κάτι που είχε δείξει και η έρευνα που αναφέρουμε. 

γ) Στους ηθοποιούς μεγάλης ηλικίας, όπως ο Morgan Freeman, ο Robert DeNiro και ο Michael Caine πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη τις μεγάλες υποτιμήσεις του δολαρίου μέσα στα χρόνια, που έχουν ως αποτέλεσμα να είναι σημαντικά φθηνότερο το εισιτήριο όταν αυτοί ήταν νέοι ηθοποιοί σε σχέση με σήμερα.

Πολλοί και χρυσοφόροι, λοιπόν, οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο πιο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η βιομηχανία του Hollywood.

Γιώργος Σμυρνής

Πηγή: BusinessInsider

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b