MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Είδαμε το «Η πιο δυνατή» στο θέατρο Σημείο- Ο μονόλογος μίας απατημένης

Μία γυναίκα αντιμετωπίζει κατάματα την ερωμένη του άντρα της, προσπαθώντας να της δείξει ότι αυτή είναι «η πιο δυνατή». Μόνο που στην παράσταση του μονόπρακτου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο θέατρο Σημείο, απέναντί της δεν έχει μία γυναίκα, αλλά έναν περίεργο καθρέφτη, για να βλέπει τον εαυτό της.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Την παράσταση «Η Πιο δυνατή» του Στρίντμπεργκ σκηνοθετεί ο Δημήτρης Κανέλλος. Πρόκειται για ένα σύντομο μονόπρακτο του Σουηδού δραματουργού, που γράφτηκε το 1889 και κανονικά δεν κρατάει πάνω από 10 λεπτά.

Η κυρία Χ, ηθοποιός, παντρεμένη με τον Μπομπ, διευθυντή θεάτρου, αποφασίζει να μιλήσει στην Αμέλια, νέα ηθοποιό και ερωμένη του άντρα της. Οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Η σύζυγος και η ερωμένη, η ερωμένη και η σύζυγος. Η κυρία Χ, θα βρει την δύναμη να αντιμετωπίσει την Αμέλια που πίνει μόνη σε ένα άδειο café την παραμονή των Χριστουγέννων, παίρνοντας δύναμη από τα μεγάλα της μάτια που απόψε την κοιτάζουν διαφορετικά. Η Αμέλια διαλέγει την σιωπή απέναντι από τον ήχο της κυρίας Χ. Οι λέξεις δεν φτάνουν και άλλοτε γίνονται τραγούδι και άλλοτε γίνονται κραυγή. Η Αμέλια μεταμορφώνεται σε ένα καθρέφτη μέσα από τον οποίο η κυρία Χ προσπαθεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει την ζωή της. Ποια είναι η πιο δυνατή;

2h pio dynati
Στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κανέλλος η διάρκεια του έργου είναι σημαντικά μεγαλύτερη και κρατάει κάτι λιγότερο από μία ώρα. Επίσης, υπάρχουν τραγουδιστικά μέρη, με τη μουσική που υπογράφει ο Κώστας Χατζόπουλος. Η πιο σημαντική, όμως, επιλογή είναι ότι η Αμέλια (το βουβό πρόσωπο στο έργο) δεν εμφανίζεται επί σκηνής. Η κυρία Χ είναι μόνη της και μιλάει σε κάτι κρεμασμένα στρογγυλά γυάλινα αντικείμενα, τα οποία λειτουργούν ως (παραμορφωτικοί;) καθρέφτες.

Η σκηνογραφία της Ελένης Μανωλοπούλου είναι ιδαίτερα ενδιαφέρουσα. Πέρα από τους καθρέφτες, που κρέμονται από το ταβάνι, το ίδιο το ρούχο της πρωταγωνίστριας λειτουργεί σαν σκηνικό, με τα στοιχεία που κουβαλάει πάνω του. Θυμίζει νυφικό, με μια περίεργη όμως έννοια, ενώ υπάρχουν πάνω του κολλημένα η φωτογραφία ενός μωρού, ένα όπλο και άλλα στοιχεία που μας δίνουν πληροφορίες για την πρωταγωνίστρια και την ψυχική της κατάσταση. Πάντως, τα πολλά ευρήματα δεν βοηθούν τόσο πολύ στην κατανόηση του κειμένου, αλλά περισσότερο στη δημιουργία ενός ευρύτερου σκηνικού θεάματος.

Τα μουσικά μέρη θυμίζουν έντεχνο ήχο της εποχής του Χατζιδάκι, αλλά δεν με εντυπωσίασαν. Πάντως, δίνουν ένα πιο γλυκό χρώμα στην ατμόσφαιρα απελπισίας που χτίζει ο Στρίντμπεργκ. Η Ελένη Κούστα, που ερμηνεύει την κυρία Χ είναι πολύ καλή στο ρόλο της και νομίζω ότι αποτελεί το πιο δυνατό στοιχείο της παράστασης. Εκφράζει την απελπισία, το πάθος, αλλά και τη δύναμη της ηρωίδας με βάθος και πειστικότητα, γεμίζοντας με την ερμηνεία της μια παράσταση ενός μονολόγου. Επίσης, αποδίδει αρκετά ικανοποιητικά τα τραγούδια.

Συμπερασματικά, «Η πιο δυνατή» είναι μια συμπαθητική παράσταση, που αρέσει στον κόσμο. Οι ενδιαφέρουσες σκηνοθετικές και σκηνογραφικές επιλογές και -κυρίως- η ερμηνεία της Ελένης Κούστα είναι τα κύρια ατού της παράστασης.

Γιώργος Σμυρνής

Info: η παράσταση “Η πιο δυνατή” παίζεται κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:15 έως τις 10 Απριλίου 2014 στο θέατρο Σημείο, Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από την Πάντειο). Τηλ: 210 9229579, 6977231347

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b