MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ομοφυλοφιλία: Πόσο την αποδέχονται ως δικαίωμα οι διάφοροι λαοί της Γης

Ενώ η Ουγκάντα πέρασε δρακόντειο νόμο ενάντια στην ομοφυλοφιλία, με ισόβια για όσους «υποτροπιάζουν», η Ρωσία κατηγόρησε την Ευρώπη για επιθετική προπαγάνδα του ομοφυλοφιλικού έρωτα. Η ομοφυλοφιλία είναι ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, που για κάποιους μεταφράζεται ως ηθική παρακμή μιας κοινωνίας, ενώ για άλλους ως ανθρώπινο δικαίωμα. Ο χάρτης που βλέπετε συγκεντρώνει την αποδοχή και την απορρίψη της ομοφυλοφιλίας ανά τον κόσμο σε ποσοτικοποιημένα δεδομένα.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ο χάρτης είναι αποτέλεσμα του κέντρο έρευνας, Pew, και απεικονίζει με σκούρο κόκκινο χρώμα τις χώρες που εναντιώνονται στο θέμα της ομοφυλοφυλίας, εν αντιθέσει με το πράσινο χρώμα που αποδέχονται πλήρως την διαφορετικότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας συγκεντρώθηκαν από 37.653 ερωτηθέντες, 39 χωρών σε δημοσκόπηση του Pew Research Center.

2013-homosexuality-05Το κέντρο έρευνας σημειώνει ως πιο βασική παρατήρηση πως “Οι πιο εύπορες και λιγότερο θρησκευτικές χώρες φαίνεται πως μπορούν να δεχθούν την ομοφυλοφυλία σε σύγκριση με τις πιο “φτωχές” και πιο θρησκευτικές, οι οποίες την απορρίπτουν κατηγορηματικά”.

Ο χάρτης που βλέπετε εδώ, επισημαίνει το χάσμα μεταξύ των εθνών. Για παράδειγμα, στη Ρωσία, το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, ένα ποσοστό που είναι κοντινό με αυτό της Τουρκίας, στην οποία το 78% δεν αποδέχεται την ομοφυλοφιλία. Στη Νιγηρία το ποσοστό “απόρριψης” αγγίζει το 98%.

Από την άλλη, στον Καναδά το 80% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κοινωνία θα πρέπει να αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία, ενώ το 88% των Ισπανών συμφωνούν απόλυτα με τον Καναδά. 

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η “ζυγαριά γέρνει” στην αποδοχή της ομοφυλοφυλίας, ωστόσο τα όρια είναι πολύ λεπτά. Τα ποσοστά εναντίον της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα (40%) είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι σε χώρες, όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ιταλία… Σε αυτό το θέμα είναι πιο κοντά σε κοινωνίες, όπως αυτή της Πολωνίας και του Ισραήλ (με τη διαφορά όμως ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά υπέρ της αποδοχής της ομοφυλοφιλίας είναι μεγαλύτερα). 

Μάλιστα, στο θέμα αυτό οι Ελληνίδες εμφανίζονται πιο προοδευτικές. Το 59% των Ελληνίδων θεωρούν ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να είναι αποδεκτή απο την κοινωνία, ενώ στους άντρες Έλληνες τα ποσοστά φτάνουν το 47%. 

Βέβαια, υπάρχουν και “τυφλά” σημεία στο χάρτη, όπου η έρευνα δεν διεξάγει. Πρόκειται για την Ινδία, στην οποία η αποδοχή της ομοφυλοφυλίας ήταν μηδαμινή, δεδομένου ότι είναι και η πρώτη χώρα που πιστεύει στην ποινικοποίηση της. Παράλληλα, στο χάρτη δεν συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός από άλλες αφρικανικές χώρες και ένα μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία είναι αρκετά σταθερή τα τελευταία χρόνια. Ώστόσο, το κέντρο έρευνας Pew, επισημαίνει πως μεγάλη “αλλαγή στάσης” έχει παρατηρηθεί στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας έχει αυξηθεί κατά 10% από το 2007.

Ένα γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από την ανάλυση των στατιστικών δεοδμένων, είναι πως υπάρχει μικρότερη ανεκτικότητα στην ομοφυλοφιλία σε χώρες με υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα. Υπάρχουν, πάντως, δύο εξαιρέσεις. Η Ρωσία και η Κίνα (και οι δύο χώρες που έχουν περάσει από κομμουνιστικό καθεστώς) έχουν χαμηλά ποσοστά στις έρευνες για το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά έχουν υψηλά ποσοστά στην μη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας (74% και 57%). Αντίθετα, οι κάτοικοι της Βραζιλίας και των Φιλιππινών εμφανίζονται πιο ανεκτικοί στην ομοφυλοφιλία, αν και έχουν υψηλά ποσοστά θρησκευτικότητας.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b