MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αρχαία Τραγωδία

Οιδίπους επί Κολωνώ από τους Γάλλους Scarface Ensemble στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ο Σοφοκλής μιλάει γαλλικά… Η ομάδα Scarface Ensemble έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ». Για τρείς παραστάσεις, 25, 27 και 28 Νοεμβρίου, που θα παρουσιαστούν στη γαλλική γλώσσα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Πρόκειται για το τελευταίο έργο του τραγικού ποιητή που βλέπει τον Οιδίποδα να μεταμορφώνεται σε μύθο και τον εξόριστο βασιλιά της Θήβας να επικαλείται την Αθηναϊκή φιλοξενία, «κεντρική αξία πολιτισμού για την Αρχαία Ελλάδα, όπως και για την εποχή μας» (E. M.).

Η παράσταση είναι στη γαλλική γλώσσα

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας
Πρέπει κανείς να ανατρέξει πολύ πίσω στον χρόνο για να θυμηθεί πως η φιλοξενία αποτελεί μια από τις κεντρικές αξίες πολιτισμού για την Αρχαία Ελλάδα, όπως και για την εποχή μας.
Τελευταίο έργο του τραγικού ποιητή, το κείμενο αυτό αφηγείται την εξαφάνιση του ήρωα Οιδίποδα και την ανέγερση του ομώνυμου μύθου, μπροστά στις πύλες των Αθηνών.
Όταν αφήνει τη Θήβα για να ζητήσει άσυλο στον αθηναϊκό δήμο του Ιππίου Κολωνού, ο Οιδίπους υπερασπίζεται την αθωότητά του. Πώς να είναι ένοχος για γεγονότα που αναγγέλθηκαν πριν από τη γέννησή του, και που αγνοούσε παντελώς;
Θα συνεχίσει να ενσαρκώνει το πρόσωπο του ενοχλητικού ήρωα που φοβούνται οι τύραννοι και θα αρνηθεί να επιστρέψει στις πύλες των Θηβών, χαρίζοντας το θάνατό του — ανακτημένη ελευθερία; — στην αθηναϊκή δημοκρατία, μέσα σ’ έναν ενδιάμεσο χώρο, σ’ ένα είδος μη-τόπου, σ’ ένα σκοτεινό ξέφωτο.
Κάτι το ουσιαστικό αρθρώνεται σε αυτό το έργο που μιλάει για το αδύνατον της επιστροφής μετά από την εξορία.
Ο μύθος θα παραμείνει στο σύνορο για να επιτρέψει στους ανθρώπους να βρίσκονται μέσα στην πόλη. Ο θεατρικός χώρος δεν είναι ο πολιτικός χώρος, ο τελευταίος όμως δεν μπορεί να θεμελιωθεί εάν δεν συνυπάρχει μ’ έναν άλλον τόπο, εκείνον του καθαρού φαντασιακού, εκείνον μιας συνοριακής ζώνης˙ αυτό φαίνεται να μας λέει ο Σοφοκλής περί τα 400 προ Χριστού.
Élisabeth Marie

Σκηνοθεσία: Élisabeth Marie
25, 27 & 28 Νοε. 2013, στις 21:00.
Γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 6 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Σοφοκλής
Σκηνοθεσία: Élisabeth Marie


Παίζουν: Kim Biscaïno Marc-Henri Boisse Nathalie Bourg Jacques Bruckmann Aurélie Miermont Jack Reinhardt

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b