MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Πώς να φτιάξεις ένα ναζί”: Ιστορικό αντιναζιστικό cartoon από τον Walt Disney

Στις 15 Ιανουαρίου 1943 κυκλοφόρησε ένα 10λεπτο φιλμ κινουμένων σχεδίων του Walt Disney, με τίτλο “Education for Death: The Making of the Nazi” -Εκπαίδευση για τον θάνατο: Η κατασκευή ενός ναζί-, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Gregor Ziemer. Το αντιπολεμικό καρτούν πραγματεύεται τη διαδικασία του ναζιστικού ελέγχου πάνω σε ένα παιδί, τον Χανς, από τη στιγμή της γέννησης του, στη ναζιστική Γερμανία. Το βίντεο κυκλοφόρησε το 1943, όταν πλέον οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον των Γερμανών.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Η ιστορία έχει ως εξής:

Οι γονείς του Χανς αφού απέδειξαν σε ένα δικαστή Ναζί ότι το παιδί τους έχει «καθαρό» αίμα Άρειας φυλής, συμφώνησαν να αφιερώσουν το γιό τους στην υπηρεσία του Αδόλφου Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα. Η ανταμοιβή σε αυτή τους τη «θυσία» είναι ένα αντίγραφο του «Ο αγών μου» -το αυτοβιογραφικό μανιφέστο ηγέτης του Αδόλφου Χίτλερ- καθώς και ένα έγγραφο, το οποίο υπονοεί την ανάγκη της πατρίδας και για άλλους στρατιώτες, προτρέποντας την οικογένεια να αφιερώσει και άλλα παιδιά σε αυτήν.

Ο Χανς μεγαλώνει με παραμύθια. Συγκεκριμένα, το πρώτο του παραμύθι είναι η παραποιημένη εκδοχή της Ωραίας Κοιμωμένης. Οι ρόλοι έχουν κατανεμηθεί κάπως παράδοξα βέβαια και με σαφή σαρκαστικά σχόλια. Η κακιά μάγισσα είναι η Δημοκρατία, την οποία νικάει ο καλός ιππότης, που δεν είναι άλλος από τον Χίτλερ. Φυσικά η ωραία κοιμωμένη, σε μορφή παχύσαρκης Βαλκυρίας, είναι η Γερμανία, την οποία ο Χίτλερ έσωσε. Αυτή είναι διαστρεβλωμένη ιστορία είναι ο λόγος που η χιτλερική νεολαία γοητεύτηκε με τον Φύρερ, που με πολύ κόπο έσωσε την Γερμανία, αποδίδοντας του τον γνωστό χαιρετισμό.

Όμως, η νοητική διάπλαση του νεαρού ναζί Χανς διακόπτεται όταν αρρωσταίνει. Αν δεν θεραπευτεί γρήγορα θα υποβληθεί σε ευθανασία, όπως ενημερώνει τη μητέρα του, ο Ναζί αξιωματικός που επισκέπτεται το σπίτι τους για να παραλάβει τον Χανς για την στρατιωτική του θητεία. Ταυτόχρονα, ο αξιωματικός διατάζει τη μητέρα να μην παραχαϊδεύει το γιο της γιατί οι στρατιώτες δεν πρέπει να έχουν συναισθήματα!
Ο Χανς ευτυχώς αναρρώνει και συνεχίζει την ναζιστική του εκπαίδευση φυσιολογικά.

Καθημερινά δίνει όρκο να πολεμήσει να υπακούει και να πεθάνει για τον Φύρερ σε μια σχολική τάξη που περίοπτη θέση λαμβάνουν τα πορτραίτα του Χίτλερ, του Γκαίριγκ και του Γκαίμπελς. Ωστόσο, ο Χανς έρχεται γρήγορα σε δύσκολη θέση και τιμωρείται, όταν δεν δίνει την απάντηση που θέλει ο δάσκαλος -στο πλαίσιο της ναζιστικής διδασκαλίας- η οποία δεν ήταν άλλη από το ότι «Ο κόσμος ανήκει στους δυνατούς και στους κτηνώδεις» όπως ομολόγησαν οι συμμαθητές του. Ο τιμωρημένος Χανς στο άκουσμα της ορθής απάντησης, απαρνήθηκε την άποψη τους και αφομοίωσε τον ορθό ναζιστικό τρόπο σκέψης: « οι Γερμανοί έχουν φυλετική υπεροχή και όλοι οι άλλοι θα υποδουλωθούν σε αυτούς».

Το αγόρι, μεγαλώνει λαμβάνοντας μέρος σε κάψιμο των βιβλίων που αντιτίθενται στον Χίτλερ, στην αντικατάσταση της Αγίας Γραφής με το Mein Kampf (Ο αγών μου), και στο κάψιμο μιας Καθολικής Εκκλησίας. Τα χρόνια περνάνε και ο Χανς γίνεται ένας καλός ναζί, παρελαύνει και χαιρετά με αλυσίδες παρωπίδες και φίμωτρο. Παρελαύνει και χαιρετά μόνο για να καταλήξει σε ένα τάφο με σβάστικα και κράνος. Γιατί η διάπλαση του ολοκληρώθηκε επιτυχώς! Γιατί η εκπαίδευση για το θάνατο ολοκληρώθηκε επιτυχώς!

Δυστυχώς το αν σήμερα υπάρχουν Χανκς, το αν εκπαιδεύονται βιασμένα και ανελέητα και το αν υπάρχει σωτηρία, έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με την αντιληπτική μας ικανότητα. Μόνο όταν κοιτάξεις τον εχθρό μπορείς να τον νικήσεις. Αρκεί μια ματιά έξω από το παράθυρο, μια ματιά στον καθρέφτη, μια ματιά στους δρόμους και η νίκη δεν θα αργήσει.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b