MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Προβληματίζει ο φασιστικός χαιρετισμός KAI του Νότη Σφακιανάκη (video)

Με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τον ντόρο που έχει πάρει αυτή η ιστορία από τα ΜΜΕ, όποιος κάνει φασιστικό χαιρετισμό και έχει και κάποια δημοσιότητα, γίνεται πρώτο θέμα. Έτσι κι ο Νότης Σφακιανάκης, με τον ναζιστικό του χαιρετισμό, γίνεται μεγάλο θέμα και προβληματίζει.Συγκεκριμένα, ο διάσημος τραγουδιστής, την ώρα που τραγουδούσε πάνω στην πίστα, σήκωσε το χέρι, χαιρετώντας φασιστικά.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Είναι όμως η περίπτωση Σφακιανάκη ανάλογη με αυτήν του ποδοσφαιριστή Κατίδη; Θα πρέπει να ζητήσουμε τον … αποκλεισμό του από τις πίστες;

Ο Σφακιανάκης μπορεί να απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών. Τον ναζιστικό χαιρετισμό του τον έκανε πάντως ένα χρόνο πριν, απλά τώρα κυκλοφόρησε το βίντεο -ίσως λόγω της μεγάλης δημοσιότητας του θέματος Κατίδη. Επίσης, το γεγονός ότι τραγουδούσε την ώρα που σήκωσε το χέρι και κυρίως ο στίχος που έλεγε “το κράτος ασπιρίνη” μπορεί να κάνει κάποιον να εικάσει πως επρόκειτο για σχόλιο πάνω σε αυτό που έλεγε. Μπορεί να ήθελε να πει ότι το κράτος είναι φασιστικό και γι’ αυτό να σήκωσε το χέρι έτσι (δείτε το στο video περίπου στο 3:00). 

Από την άλλη, όμως,  ο Σφακιανάκης μπορεί να ήθελε να δείξει και την υποστήριξή του στην Χρυσή Αυγή. Δεν έχει και πολύ διαφορετικές ιδέες από τους Χρυσαυγίτες. Ο τραγουδιστής συχνά υιοθετεί έναν δημαγωγικό λόγο, με ακροδεξιό περιεχόμενο. Κι έχει υποστηρίξει την Χρυσή Αυγή με δηλώσεις του, όπως οι εξής: “Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι απόφαση του ελληνικού λαού και πρέπει να τη σεβαστείτε”. Και συμπλήρωσε: “Η Χρυσή Αυγή δεν σπάει κανένα στο ξύλο. Σπάνε τους πάγκους σε όποιον δεν έχει άδεια, Μπορεί να πάρουν τα προϊόντα και να τα δώσουν σε φτωχές οικογένειες. Μια χαρά…” .

Η επίσημη γραμμή που περνάει η πλευρά του τραγουδιστή είναι πως πρόκειται για ένα ειρωνικό σχόλιο και για παρεξήγηση. 

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b