MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Φόλκερ Λούντβιγκ, συγγραφέας του έργου “Μια γιορτή στου Νουριάν” στο θέατρο Πορεία

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο συγγραφέας του, ιδρυτής του θεάτρου GRIPS, θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 για να παρακολουθήσει την παράσταση, που μετέφρασε και διασκεύασε ο Βασίλης Κουκαλάνι και σκηνοθέτησε μαζί με τον Παντελή Δεντάκη, και να συζητήσει με κοινό και δημοσιογράφους.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το έργο “Μια γιορτή στου Νουριάν” του Φόλκερ Λούντβιγκ παίζεται με επιτυχία για 2η συνεχή χρονιά στην παιδική σκηνή του θεάτρου Πορεία.

Ο Φόλκερ Λούντβιγκ (ψευδώνυμο) γεννήθηκε το 1973 στο Λούντβιγκσαφεν. Ιδρυτής και ερμηνευτής του θεάτρου GRIPS το 1969. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και ιστορία της Τέχνης στο Βερολίνο και στο Μόναχο. Το GRIPS ήταν στο καιρό του μοναδικό γιατί έως τότε το παιδικό θέατρο στη Δυτική Γερμανία αποτελούνταν σχεδόν ολοσχερώς από Χριστουγεννιάτικα παραμυθάκια που παρουσιάζονταν με τρόπο βαρετό και ανέμπνευστο.

Μια Γιορτή στου Νουριάν1Το «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» (που τώρα μετονομάστηκε σε «Μια γιορτή στου Νουριάν»), υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα έργα που παρουσίασε ποτέ το GRIPS και που είχε κι έχει τεράστιο αντίκτυπο. Πραγματεύεται ένα σημαντικό θέμα: τους μετανάστες, ή ακριβέστερα τους Gastarbeiter (οικονομικούς μετανάστες-εργάτες), των οποίων τα παιδιά πλημμύριζαν κατά χιλιάδες τα γερμανικά σχολεία. Στην ομάδα του Λούντβιγκ πήρε χρόνια να βρει τη σωστή ιδέα για την πλοκή του έργου. Παρεμπιπτόντως το τελικό τραγούδι της παράστασης (“είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας γης”), το οποίο στην ελληνική παράσταση υπογράφουν οι Active Member, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του θεάτρου GRIPS από ιδρύσεώς του!

Τί σημαίνει όμως Grips;
Η λέξη GRIPS στη βόρεια γερμανική διάλεκτο σημαίνει την «ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι κάτι αμέσως». Το GRIPS είναι η λογική που περιλαμβάνει την εξυπνάδα, είναι ένας τρόπος σκέψης που έχει πλάκα, είναι διασκεδαστικός.

Ο ίδιος ο Φόλκερ Λούντβιγκ σημειώνει:
Το GRIPS είναι το όνομα που δώσαμε στο θέατρό μας. Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της κίνησης των σπουδαστών ώστε να δημιουργηθεί ένα θέατρο για παιδιά, μια καινοτομία στην τότε Δυτική Γερμανία, γιατί έπαιζε ρεαλιστικά έργα «για παιδιά από 5 ετών και πάνω», που αφορούσαν το παρών. Μετά από χρόνια σκεπτικισμού ή και εχθρότητας από κριτικούς και συντηρητικούς πολιτικούς, το GRIPS κατόρθωσε να καθιερωθεί στην γερμανική σκηνή και είναι τώρα διεθνώς αναγνωρισμένο.

Αυτό που έκανε το GRIPS μοναδικό ήταν η μέθοδός του: προσπάθησε να αναγνωρίσει και να αδράξει τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του κοινού του και να δημιουργήσει ευαίσθητα, ζωντανά έργα, όπου το κοινό αναγνωρίζει τον εαυτό του στους χαρακτήρες. Τα έργα μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την κοινωνική τους φαντασία και να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον που ζουν, με την προοπτική να το αλλάξουν.

Σήμερα η ομάδα GRIPS έχει ήδη παρουσιάσει πάνω από εξήντα έργα σε 1500 και πλέον παραγωγές σε 40 χώρες! Και πάντα καταπιάνεται με θέματα καυτά για τους έφηβους όλου του κόσμου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Μετάφραση – Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης – Βασίλης Κουκαλάνι
Ηθοποιοί: Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος,
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Τραγούδι Παράστασης: Active Member

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.poreiatheatre.com

Διεύθυνση: Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 – Πλατεία Βικτωρίας
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210.8210991 & 210.8210082
Κυριακή 03/03/2013 στις 12:00 π.μ.
Γενική είσοδος: 8 ευρώ

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/qeik27oRiP0″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Το Θέατρο Πρόβα αποχαιρετά τον ηθοποιό Σωτήρη Τσόγκα
Εκδηλώσεις
Το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου «ανοίγει» τα μεσάνυχτα με δύο ξεχωριστές παραστάσεις
Θεατρικά Νέα
Πέθανε ο ηθοποιός Σωτήρης Τσόγκας
Θεατρικά Νέα
Θέατρο Πόρτα: Νέα σεζόν με Σαίξπηρ, «Κο Ζυλ» και «Ελίζα» – Early Bird στο θερινό ηλιοστάσιο
Θεατρικά Νέα
«Η Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ» του Στίβεν Κινγκ για 2η χρονιά στο Θέατρο Άνεσις
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Ρεματιάς 2026: Θέατρο, συναυλίες και αφιερώματα σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα
Θεατρικά Νέα
«Μήδεια»: Ανοίγει η προπώληση και για τις παραστάσεις του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα
Θεατρικά Νέα
Ιστορική τιμή για την Judi Dench: Θέατρο του West End θα φέρει το όνομά της
Θεατρικά Νέα
Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών: Το ανατρεπτικό παιδικό musical του Γιάννη Ξανθούλη σε καλοκαιρινή περιοδεία
Art & Culture
Το βράδυ που ο Γιώργος Λούκος επέστρεψε μετά τιμής στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Η βραβευμένη παράσταση με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη ξανά στο Θέατρο Ιλίσια
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Ολυμπίων: Ένας νέος πυρήνας πολιτισμού “ανθίζει” στους Κήπους του Ζαππείου