MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του Ριχάρδου του Γ!

Η ανακάλυψη των οστών του Ριχάρδου του Γ έδωσε την δυνατότητα στους επιστήμονες να προχωρήσουν στην αναδημιουργία του προσώπου του μονάρχη χρησιμοποιώντας το κρανίο του. Την μορφή του προσώπου του γνωστού από τον Σαίξπηρ μονάρχη παρουσίασαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Όπως έχουμε ήδη γράψει, η ανακάλυψη των οστών ανακινεί ξανά το θέμα κατά πόσον ο Ριχάρδος ο Τρίτος ήταν τόσο αιμοσταγής, όσο τον περιέγραφε η τραγωδία του Σαίξπηρ. Μάλιστα, η Phillippa Langley, μέλος της κοινότητας του Ριχάρδου του Γ, δήλωσε “αυτό δεν μοιάζει με το πρόσωπο ενός τυράννου. Λυπάμαι, αλλά δεν μοιάζει!”

Βέβαια, μια τέτοια ερμηνεία είναι αρκετά λομπροζικές και ο Λομπρόζο, που προσπαθούσε να εντοπίσει τους εγκληματίες από την φάτσα τους, έχει ξεπεραστεί από την εγκληματολογική επιστήμη. Το αν είναι κάποιος τύραννος ή όχι, δεν θα το κρίνουμε από την φάτσα του, αλλά από τις πράξεις του, όπως καταγράφονται από τα ιστορικά ντοκουμέντα.

Η αναπαράσταση του προσώπου έγινε με βάση το κρανίο του Ριχάρδου του Τρίτου. Ωστόσο, τα οστά δεν δίνουν κανένα στοιχείο για το χρώμα των ματιών και των μαλλιών του. Για να του βάλουν λοιπόν μάτια και μαλλιά, οι επιστήμονες βασίστηκαν σε πορτρέτα της εποχής.

Πέρα πάντως από το πώς έμοιαζε στην φάτσα, τα οστά του μονάρχη δίνουν και άλλα στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι πως είχε σκολίωση από 10 ετών, γεγονός που του μείωνε αρκετά το ύψος, το οποίο θα ήταν 1,72 υπό κανονικές συνθήκες.

Περισσότερα για την σημαντική αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη διαβάστε εδώ.



 
 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b