MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι μας έλεγε για το… “βλάσφημο” Corpus Christi ο σκηνοθέτης του Λαέρτης Βασιλείου πριν ξεσπάσει ο χαμός!

Υπάρχουν κάποια πράγματα που νομίζαμε ότι τα αφήσαμε πίσω, αλλά τελικά διαρκώς επανέρχονται και ανακυκλώνονται. Από την εποχή που κάποιοι έσπαγαν κινηματογράφους, για να μην παιχτεί ο “Τελευταίος Πειρασμός” του Καζαντζάκη και πλέον τον μοιράζουν εφημερίδες σε dvd και δεν τρέχει τίποτα, ή τις δημόσιες καύσεις του βιβλίου “Μ εις την ν”, επιστρέφουμε πάλι σε επιθέσεις εναντίον έργων τέχνης, που θεωρούνται βέβηλα, όπως η παράσταση Corpus Christi που ανέβηκε επεισοδιακά το καλοκαίρι στο θέατρο Χυτήριο και ανεβαίνει ακόμα πιο επεισοδιακά αυτήν την περίοδο στο ίδιο θέατρο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Τα γεγονότα, οι αντιδράσεις, οι φασαρίες είναι γνωστά σε όλους από τα κανάλια και δεν αξίζουν ιδιαίτερου σχολιασμού. Τα έχουμε ξαναπεί και θα λέμε συνέχεια τα ίδια, γιατί μερικοί άνθρωποι και μερικά πράγματα απλά δεν αλλάζουν.
Προτού ξεσπάσει όλος αυτός ο χαμός, κοντά στο καλοκαίρι, ο σκηνοθέτης της παράστασης Λαέρτης Βασιλείου, ο οποίος στο έργο ερμηνεύει και το ρόλο του Ιούδα, μας είχε παραχωρήσει συνέντευξη.

Τότε κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλες αντιδράσεις, αν και όπως παραδέχεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης στη συνέντευξη, το έργο θεωρείται αιρετικό και είχε συναντήσει αντιδράσεις και στο εξωτερικό, όπου είχε ανέβει. Ο ίδιος ο Μακ Νάλι έχει καθαιρεθεί, ενώ σε κάποιες πολιτείες έχει καταδικαστεί σε θάνατο. Τόσο η παράσταση όσο και η ταινία ξεσηκώσανε θύελλα αντιδράσεων. Κι εμείς πληροφορηθήκαμε ότι η παράστασή μας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη, λίγο πριν την avant premiere της παράστασης.” μας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Παραθέτουμε κάποια βασικά σημεία της συνέντευξης που μας είχε δώσει τότε ο Λαέρτης Βασιλείου, στα οποία εξηγεί τι είδε σε αυτό το έργο και γιατί επέλεξε να το ανεβάσει.

Συγκεκριμένα ο Λαέρτης Βασιλείου δηλώνει:


“Το Corpus Christi, τουλάχιστον από τη δική μου ανάγνωση, δεν έχει να κάνει μόνο με τη ζωή του Ιησού. Μιλά για την ανάγκη ενός συνόλου να δημιουργήσει έναν ηγέτη. Ο Ιούδας είναι το πρόσωπο που συμβολικά και ιστορικά ήταν πιο κοντά στον Ηγέτη Ιησού και είχε επωμιστεί να φέρει σε πέρας το φορτίο της προδοσίας.

“Ήθελα να μιλήσω για το κάθε παιδί που είναι κάπως διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Και ο Τζόσουα είναι ένα παιδί διαφορετικό που μεγαλώνει σε μία αυταρχικά συντηρητική κοινωνία η οποία όχι μόνο δε δέχεται το “Άκου με την καρδιά σου” ή το “Αγαπάτε Αλλήλους”, αλλά -αντίθετα-προσπαθεί να καλλιεργεί και να πλάθει μονάδες, έτοιμες να κατασπαράξουν τον πλησίον τους.”

“Νομίζω ότι το Corpus Christi θα μπορούσε να έχει γραφτεί από ένα σύγχρονο Αριστοφάνη και Αισχύλο. Είναι ένα από τα στοιχεία που πηγάζει η δύναμή του.”

“Θεωρείται αιρετικό κείμενο. Ο ίδιος ο Μακ Νάλι έχει καθαιρεθεί, ενώ σε κάποιες πολιτείες έχει καταδικαστεί σε θάνατο. Τόσο η παράσταση όσο και η ταινία ξεσηκώσανε θύελλα αντιδράσεων. Κι εμείς πληροφορηθήκαμε ότι η παράστασή μας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη, λίγο πριν την avant premiere της παράστασης.”

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Λαέρτη Βασιλείου μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b