MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εκτός ελέγχου η αμερικάνικη οπλοκατοχή!- 270 εκατομύρια όπλα έχουν οι Αμερικάνοι πολίτες!

Το τραγικό γεγονός στον κινηματογράφο του Κολοράντο θέτει για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα το θέμα της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι ο παρανοϊκός wannabe Joker διδακτορικός φοιτητής ψυχιατρικής James Holmes μπόρεσε με τόση ευκολία να έχει στην κατοχή του τέσσερα όπλα, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ευκολία με την οποία κάποιος σαν τον Holmes βρίσκει όπλα στις ΗΠΑ (ακόμα και μέσω internet) έχει επιδράσεις και στην φονικότητα των διαφόρων παρανοϊκών επιθέσεων. Για παράδειγμα, αν ο Holmes είχε στην κατοχή του ένα όπλο και όχι τέσσερα, το μακελειό στο Κολοράντο θα μπορούσε να περιορισθεί σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι το πρώτο όπλο του, το αυτόματο, μπλόκαρε και συνέχισε να σκοτώνει με την καραμπίνα, ενώ είχε στην κατοχή του και δύο πιστόλια.

Και δεν ήταν μόνο τα όπλα που είχε στην κατοχή του. Ο Holmes αγόρασε μέσω internet 6.000 σφαίρες, ενώ είχε στην κατοχή του εκρηκτικά, με τα οποία ναρκοθέτησε το σπίτι του. Η περίπτωση του ψυχοπαθούς δολοφόνου, μία από τις αρκετές επιθέσεις με μαζικά θύματα που έχουν συμβεί στις ΗΠΑ, επανέφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των όπλων.

Η δήλωση του Δημάρχου της Νέας Υόρκης είναι εντυπωσιακή. Στην προσπάθεια του να θέσει προ των ευθυνών τους τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, δήλωσε το εξής: “Έχουμε περισσότερα όπλα από ανθρώπους!” Η φράση αυτή είναι πολύ κοντά στην αλήθεια. Σε πληθυσμό 313 εκατ. ανθρώπων, τα όπλα που έχουν στην διάθεσή τους οι Αμερικάνοι πολίτες (και όχι αστυνομία ή στρατός) φτάνει στον τρομακτικό αριθμό των 270 εκατομμυρίων!

Το αποτέλεσμα είναι οι ΗΠΑ να είναι πρώτες στους θανάτους από όπλα σε αναλογία με τον πληθυσμό (αυτοκτονίες και δολοφονίες) στον κόσμο, με νούμερο δύο την Βραζιλία. Δεν υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ότι η πρωτιά αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή στην συγκεκριμένη χώρα. Και μολονότι πολλοί το βλέπουν και υπάρχουν ισχυρές κοινωνικές πιέσεις, για να τεθούν κάποια όρια, το πράγμα πάντα τρενάρει. Η δύναμη του λόμπι των υποστηρικτών όπλων στις ΗΠΑ είναι τεράστια. Επίσης, μία τόσο εκτεταμένη οπλοκατοχή δημιουργεί μία σημαντική αγορά, που διαθέτει οικονομική δύναμη, άρα πόρους για να ασκήσει πιέσεις στην πολιτική εξουσία. Κυρίως όμως είναι οι απώλειες σε ψηφοφόρους που φοβίζουν τους πολιτικούς και ιδίως τους δημοκρατικούς. Έχει υπολογισθεί πως όταν γίνεται λόγος για περιορισμούς στην κατοχή όπλων, οι Δημοκρατικοί χάνουν ψήφους ιδίως στις αγροτικές περιοχές, στις οποίες οι κάτοικοι, εκτός του ότι είναι αρκετά συντηρητικοί, έχουν μάθει να ζουν με τα όπλα.

Πάντως, οι νόμοι που ελέγχουν την οπλοκατοχή δεν σημαίνει πως θα εξαλείψουν φαινόμενα τύπου Holmes. Έτσι κι αλλιώς η επίθεση στο Κολοράντο έγινε ένα χρόνο μετά τις μαζικές δολοφονίες από τον Breivik στη Νορβηγία. Όπως υποστηρίζει η Guardian, στην σκανδιναβική χώρα ισχύει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου της οπλοκατοχής. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον ψυχοπαθή “χασάπη” Anders Breivik να παρακάμψει τους νόμους αυτούς και να προμηθευθεί ένα μικρό οπλοστάσιο, με το οποίο σκότωσε 76 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου του 2011.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b