MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τα κουνούπια πληθαίνουν λόγω κλιματικής κρίσης – Δάγκειος πυρετός και ελονοσία απειλούν την Ευρώπη

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια εξαπλώνονται στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής κρίσης, λένε ειδικοί.

Monopoli Team

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα έντομα μεταδίδουν ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, οι επιπολασμοί των οποίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία 80 χρόνια, καθώς η θέρμανση του πλανήτη έχει δώσει τις θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες.

Η καθηγήτρια Ρέιτσελ Λόου, η οποία ηγείται της παγκόσμιας ομάδας ανθεκτικότητας στην υγεία στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης στην Ισπανία, έχει προειδοποιήσει ότι τα κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια πρόκειται να εξαπλωθούν σε ανεπηρέαστα μέρη της Βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας τις επόμενες δεκαετίες.

Η ομάδα πρόκειται να κάνει παρουσίαση στο παγκόσμιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βαρκελώνη για να προειδοποιήσει ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια απότομη άνοδο σε αυτές τις ασθένειες.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς ασθενειών που μεταφέρουν και μεταδίδουν την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό μπορούν να βρουν σπίτι σε περισσότερες περιοχές, με κρούσματα να εμφανίζονται σε περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιθανό να είναι ανοσολογικά αφελείς και τα συστήματα δημόσιας υγείας απροετοίμαστα», είπε η Λόου.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλύτερες θερμές εποχές θα διευρύνουν το εποχικό παράθυρο για την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια και θα ευνοήσουν τα ολοένα και συχνότερα κρούσματα που είναι ολοένα και πιο περίπλοκα να αντιμετωπιστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Ένα δυστοπικό μέλλον για τη Θεσσαλία”: 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις για την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας12.09.2018

Ο δάγκειος πυρετός βρισκόταν κατά κύριο λόγο σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς οι θερμοκρασίες κατάψυξης κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώνουν τις προνύμφες και τα αυγά του εντόμου. Οι μεγαλύτερες θερμές εποχές και οι λιγότερο συχνοί παγετοί σημαίνουν ότι έχει γίνει η ταχύτερα διαδεδομένη ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια στον κόσμο και εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b