MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Από άνοια πάσχει ο νομπελίστας συγγραφέας του “100 χρόνια μοναξιά”!

Η γεροντική άνοια δεν κάνει διακρίσεις ούτε στους νομπελίστες συγγραφείς. Ο Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές- ένας από τους κορυφαίους εν ζωή λογοτέχνες κι ένας από τους πιο σπουδαίους που ανέδειξε η Λατινική Αμερική- πάσχει από αυτήν την ασθένεια, όπως αποκάλυψε ο αδερφός του.

author-image Γιώργος Σμυρνής

“Ο αδελφός μου έχει πρόβλημα με τη μνήμη του. Μερικές φορές νομίζω ότι τον χάνω” δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ο Χάιμε Γκαρσία Μάρκες, αναφερόμενος στον αδελφό του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία μετέδωσε ότι εδώ και καιρό κυκλοφορούν φήμες στη χώρα για την κατάσταση της υγείας του σπουδαίου συγγραφέα.

“Η φυσική του κατάσταση είναι πολύ καλή, όμως πάσχει από άνοια. Διατηρεί όμως το χιούμορ, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια που πάντα είχε” τόνισε ο μικρότερος αδελφός του.

Ο 85χρονος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1928 στο χωριό Αρακατάκα της Κολομβίας. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1947 με το διήγημα “Η τρίτη παραίτηση”. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1967, δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του «Εκατό Χρόνια Μοναξιά», το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας και έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές ενός νέου λογοτεχνικού ύφους, του μαγικού ρεαλισμού. Το 1982 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στο τεράστιο έργο του συμπεριλαμβάνονται και τα μυθιστορήματα: “Το φθινόπωρο του Πατριάρχη”, “Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου”, “Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας”, “Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα” και “Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων”. Επίσης, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.

Αυτήν την περίοδο ο Κολομβιανός συγγραφέας ζει στο Μεξικό και δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b