MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι θεατρικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2012

Μια ματιά στη λίστα των θεατρικών παραστάσεων που περιλαμβάνονται φέτος στο πρόγραμμα του φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2012, μας αποκαλύπτει την απουσία ηχηρών ονομάτων από το εξωτερικό και ταυτόχρονα το “άνοιγμα” του φεστιβάλ σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Φυσικά δεν λείπουν τα μεγάλα ονόματα της εγχώριας θεατρικής σκηνής ενώ η Επίδαυρος φιλοξενεί φέτος 4(!) παραστάσεις βασισμένες σε αριστοφανικά κείμενα. Στην προκειμένη περίπτωση θα λέγαμε ότι η κρίση θέλει γέλιο και οι περιοδείες των θιάσων “ασφαλείς” επιλογές!

Monopoli Team

Einfach Kompliziert (Απλά περίπλοκος) του Τόμας Μπέρνχαρντ.
Σκηνοθεσία: Claous Peymann
Ο διευθυντής του Berliner Ensemble από το 1999, σκηνοθετεί, με πρωταγωνιστή τον Γκερτ Φος, το μονόλογο Einfach Kompliziert (Απλά περίπλοκο). Ένας ηλικιωμένος θεατρίνος, κλεισμένος στο σπίτι του, θυμάται με πίκρα το παρελθόν, τότε που έπαιζε τον Ριχάρδο τον Γ΄, ρόλο που θεωρούσε πεπρωμένο του.

Σονέτα του Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία: Robert Wilson
Ο Mπομπ Ουίλσον, σε μια ακόμα συνεργασία με το θέατρο του Μπρεχτ, έπεισε τον Ρούφους Γουέινραϊτ να γράψει πρώτη φορά μουσική για παράσταση και ανέβασε στη σκηνή 24 από τα 154 ερωτικά Σονέτα του Σαίξπηρ σε μια άκρως στυλιζαρισμένη, σουρεαλιστική, ονειρική εκδοχή, όπου τα φύλα μπλέκονται και τον βάρδο ενσαρκώνει η 86χρονη μεγάλη κυρία του γερμανικού θεάτρου Ίνγκε Κέλλερ.

Σονάτα των φαντασμάτων του Στρίντμπεργκ
Σκηνοθεσία: Μats Ek
Ένας κορυφαίος χορογράφος, ο Ματς Εκ, ανέλαβε να σκηνοθετήσει στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Στοκχόλμης, εκατό χρόνια μετά το θάνατο του Στρίντμπεργκ, τη Σονάτα των φαντασμάτων, το πιο παρεξηγημένο, παράδοξο και γι’ αυτό τόσο κοντά στις θεατρικές αναζητήσεις της εποχής μας έργο του.

Ερρίκος E΄ του Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία: Edward Hall
Το βρετανικό θέατρο εκπροσωπείται από την ενέργεια, την τόλμη και τη φαντασία του 35χρονου Έντουαρντ Χωλ, γιου του μεγάλου Πήτερ. Ο εικονοκλαστικός Ερρίκος E΄, τον οποίο ανέβασε με την αυστηρά ανδρική σαιξπηρική του ομάδα Propeller, είναι ήδη παγκόσμια επιτυχία. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο.

Golgota Picnic του Rodrigo García
Με προστασία αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλώσεις ακροδεξιών και θρησκευτικών οργανώσεων, παίχτηκε στη Γαλλία το τολμηρό Golgota Picnic του 48χρονου Ροντρίγκο Γκαρσία. Γνώριμος του Φεστιβάλ, ο Αργεντινός καλλιτέχνης, που ζει στη Μαδρίτη, επιτίθεται με την trash αισθητική του στην καθολική εκπαίδευση, που γεννά στα παιδιά το φόβο της κόλασης.

Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Μετά την απήχηση της περφόρμανς Πεθαίνω σαν χώρα στην Πειραιώς 260 και στο εξωτερικό, Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επανέρχεται με ένα ακόμη κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, το Insenso, εμπνευσμένο από το Senso του Λουκίνο Βισκόντι: «Είμαι η κόμισσα Λίβια Σερπιέρι. Κατέδωσα τον εραστή μου υπαξιωματικό Φραντς Μάλερ για λιποταξία απ’ τον αυστριακό στρατό»… Τον μονόλογο-ποταμό πάνω στο θέμα της διπλής προδοσίας ερμηνεύουν αξιόλογες Ελληνίδες ηθοποιοί, με μια Ιταλίδα συνάδελφό τους ανάμεσά τους.

Δεσποινίς Τζούλια του Στρίντμπεργκ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Με τους Δημήτρη Λιγνάδη και τη Στεφανία Γουλιώτη

Καρέκλες του Ιονέσκο
Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Με τους Όλια Λαζαρίδου και Δημήτρη Καταλειφό

Αθανάσιος Διάκος. Η επιστροφή: της Λένας Κιτσοπούλου
Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Με τον Νίκο Καραθάνο.

Επίσης:

  • Η Ομάδα Blitz, που πρόσφατα παρουσίασε δουλειά της στο Βερολίνο με ιδιαίτερη επιτυχία, υπόσχεται μια performance-έκπληξη.
  • Την Ερωφίλη (αρ.3) προτείνει η ομάδα Χώρος του Σίμου Κακάλα, που με αφοσίωση αναζωογονεί τη σχέση με την παράδοση.
  • Ο Δημήτρης Κουρτάκης με την παράσταση Αμόκ (Ορέστης) προσεγγίζει το καυτό θέμα της εφηβικής εγκληματικότητας, συνδέοντας το αμόκ της βίας που καταλαμβάνει τους Ατρείδες στον Ορέστη του Ευριπίδη, με το αμόκ δύο έφηβων δολοφόνων στο Columbine High School. Γιοί και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας, βασισμένη σε συνεντεύξεις ηλικιωμένων ανεβάζει αυτή τη φορά ο Γιάννης Καλαβριανός.
  • Βόιτσεκ. Το κορυφαίο έργο του Μπίχνερ ενώνει Έλληνες και Γερμανούς καλλιτέχνες σε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Σκηνοθετεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχει ο Αργύρης Ξάφης.
  • Ο Δημήτρης Καρατζάς σκηνοθετεί με τη νεανική ομάδα του τον Μικρό Έγιολφ του Ίψεν.
  • Η Σύλβια Λιούλιου προτείνει τον Λάμπρο του Διονύσιου Σολωμού.
  • Την εγκατάσταση Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς παρουσιάζει το Θέατρο Σημείο του Νίκου Διαμαντή στο Μουσείο Μπενάκη.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

  • Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή/ σκην. Γκραουζίνις
  • Θ.Ο.Κ., Ηλέκτρες / σκην. Χανάν Σνιρ
  • Εθνικό Θέατρο, Νεφέλες του Αριστοφάνη/ σκην. Μαστοράκης
  • Κ.Θ.Β.Ε, Ιππείς του Αριστοφάνη/ σκην. Φασουλής
  • ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, Όρνιθες του Αριστοφάνη/ σκην. Κακλέας
  • Θέατρο του Νέου Κόσμου, Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη/ σκην. Θεοδωρόπουλος
  • Εθνικό Θέατρο, Αμφιτρύωνας του Μολιέρου /σκην. Λευτέρης Βογιατζής 

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b