MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Star Channel: Γελοία επίθεση σε Γουλιώτη- Γλείψιμο σε Παπαρίζου!

Το αν οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ή όχι κάποτε ήταν συζήτηση καφενείου. Τώρα πια, με την οικονομική κρίση, έχει πάρει πατριωτικές διαστάσεις. Και όποιος, όπως η Παπαρίζου, λέει ότι δεν είναι τεμπέληδες, θεωρείται μεγάλος πατριώτης. Όποιος δεν κάνει τέτοιες… πατριωτικές δηλώσεις, είναι τουλάχιστον… παραπληροφορημένος και οπωσδήποτε σε λάθος γραμμή, σύμφωνα με το Star Channel!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ένας δημοσιογράφος του κεντρικού δελτίου του Star (αυτός που πολλά τα λέει σε ομοιοκαταληξία) έπλεξε το εγκώμιο της ποπ τραγουδίστριας Έλενας Παπαρίζου, που δήλωσε με… πατριωτικό σθένος στους Σουηδούς ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες!

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση από σουηδούς δημοσιογράφους, αν αληθεύουν τα όσα ακούγονται για το ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, η Παπαρίζου απάντησε πως οι Έλληνες δουλεύουν πάρα πολύ, γύρω στις 12 ώρες την ημέρα και επιστρέφουν στο σπίτι τους αργά το βράδυ.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν αντικείμενο ολόκληρου θέματος για το δελτίο ειδήσεων του Star Channel , το οποίο έχει σκοπό φαίνεται να ανεβάσει το ηθικό των Ελλήνων. Πήρε συνεντεύξεις και από άλλους celebrities, οι οποίοι είπαν τα ίδια με την Παπαρίζου, όπως ήταν αναμενόμενο, γιατί αυτό αρέσει στους Έλληνες να ακούνε.

Μία παραφωνία υπήρξε, αυτή της σπουδαίας ηθοποιού Στεφανίας Γουλιώτη, η οποία σχολιάστηκε ιδιαιτέρως δηκτικά από τον δημοσιογράφο- ποιητή του Star. Η Γουλιώτη σε ερώτηση του Star, δεν είπε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Αλλά δεν το διέψευσε κιόλας. Υποστήριξε όμως ότι ως λαός βολευτήκαμε εδώ και χρόνια σε κάποιες καταστάσεις και εδώ που φτάσανε τα πράγματα, αναγκαστικά θα ξεβολευτούμε.

Αυτή η άποψη, που δεν την έχει μόνο η Γουλιώτη, παρουσιάστηκε σαν η απόλυτη αντίθεση προς την πατριωτική θέση της Παπαρίζου. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης οι στατιστικές που δείχνουν ότι οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη. Την είπαν παραπληφορημένη και ότι δεν είναι τόσο σωστή Ελληνίδα, όσο η Έλενα Παπαρίζου. Επίσης, η Γουλιώτη δέχθηκε και την ενοχλητική ερώτηση, αν η ίδια αισθάνεται τεμπέλα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ηθοποιός απάντησε “όχι” και από όσο φαίνεται από τις ερμηνείες της, που είναι προϊόν δουλειάς, όσο και ταλέντου, μάλλον έχει δίκιο.

Για να είμαι δίκαιος, πρέπει να πω ότι ο δημοσιογράφος δεν ήταν ιδιατέρως χλευαστικός με τη Γουλιώτη, ωστόσο ήταν αποδοκιμαστικός. Ο λόγος που δεν την χλεύασε, υποθέτω ότι είναι πως σεβάστηκε το υψηλό της κύρος και την μεγάλη καλλιτεχνική της ποιότητα. Κατά τη γνώμη μου, όμως, και μόνο η σύγκριση με την Παπαρίζου είναι άτοπη. Δεν συγκρίνονται ως καλλιτεχνικά μεγέθη οι δυο τους. Μπορεί η Παπαρίζου να είναι πολύ διάσημη και να έχει κερδίσει τη Eurovision, αλλά δεν είναι σε καλλιτεχνικό επίπεδο στο ίδιο βάθρο με τη Γουλιώτη.

Μιλάμε βέβαια για τελείως διαφορετικούς χώρους. Το Star είναι λογικό να στηρίξει τους δικούς του. Παπαρίζου πουλάει και όχι Γουλιώτη. Πίστα πουλάει και όχι Εθνικό Θέατρο. Επομένως, δεν μου κάνει εντύπωση η εγκωμιαστική προσέγγιση του θέματος σε σχέση με την Παπαρίζου και τη βρίσκω λογική. Όμως είναι τελείως αδικαιολόγητος και άδικος ο σχολιασμός εις βάρος της Γουλιώτη και τα υπονοούμενα που άφηνε, ότι πρόκειται για μια αντιπατριωτική δήλωση.

Ως προς το ίδιο το θέμα, του αν είναι οι Έλληνες τεμπέληδες ή όχι:  Πρέπει να πω ότι πάντα ήμουν επιφυλακτικός σε αυτές τις γενικεύσεις του τύπου “οι Έλληνες είναι συλλήβδην τεμπέληδες” τις οποίες πάντως δεν άκουγα τόσα χρόνια από Γερμανούς ή άλλους … εχθρούς του ελληνισμού, αλλά από τους ίδιους τους Έλληνες. Άλλωστε, το να βρεις κάποιον τεμπέλη εδώ ή εκεί, δεν αποτελεί απόδειξη πως όλοι είναι τεμπέληδες. Αλλά στην χώρα μας τη γενίκευση την έχουμε εύκολη.

Όμως, επίσης διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τις στατιστικές που μας δείχνουν τους πιο σκληρά εργαζόμενους Ευρωπαίους, διότι δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες. Θεωρώ λάθος να είναι το μόνο κριτήριο οι ώρες εργασίας. Μπορεί κάποιος να εργάζεται πολλές ώρες αλλά να μην έχει την όρεξη ή την παραγωγικότητα κάποιου που εργάζεται πολύ λιγότερες. Υπάρχουν και άλλα κριτήρια, για να υπολογισθεί η εργατικότητα κάποιου, όπως για παράδειγμα η ένταση της εργασίας. Επίσης, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι υπάρχει θέμα με την παραγωγικότητα στην Ελλάδα. Αν δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη και υστερούμε σε παραγωγικότητα, κατά τη γνώμη μου είναι χειρότερο από ό,τι αν ήμασταν πραγματικά τεμπέληδες και δουλεύαμε λίγο.

Φυσικά, όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν το δελτίο του Star, το οποίο απλώς ήθελε να φτιάξει ένα εμπορικό πλαίσιο του τύπου: αυτοί είναι πατριώτες και λένε πως οι Έλληνες σκοτώνονται στη δουλειά και οι άλλοι δεν είναι πατριώτες και λένε πως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Κι έτσι κατηγορούν εύκολα τη Γουλιώτη και υμνούν ακόμα ευκολότερα την Παπαρίζου.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b