MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Προσοχή! Τα 39,99€ είναι 40€! Όχι 30€…

Αγόρασα τις προάλλες κάτι με τιμή 39,99€ από ένα κατάστημα. Η τιμή μου φάνηκε αρκετά καλή για το προϊόν, αλλά και σε σχέση με αυτό που περίμενα να πληρώσω. Όμως, για κάποιον μυστήριο λόγο, όταν πήγα στο ταμείο κι έδωσα 40€, χωρίς να πάρω καθόλου ρέστα από το ταμείο, με κυρίευσε μία αίσθηση εμπαιγμού!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Θα μου πείτε, στο ένα λεπτό ρέστα κόλλησες; Και θα υπήρχε περίπτωση κανείς να ζητήσει το ένα λεπτό; Όχι. Αλλά θεωρώ ότι δημιουργείται μια άλλη αίσθηση από την πλευρά του καταναλωτή, όταν το προϊόν έχει μπροστά τον αριθμό 3 σε σχέση με τον αριθμό 4. Όντας κάπως αφηρημένος και ψωνίζοντας λίγο σαν υπνοβάτης ο άνθρωπος, προδιατίθεται σαφέστατα διαφορετικά όταν το προϊόν έχει την τιμή 39,99€, αντί των 40€. Το 40 δείχνει πολύ μεγαλύτερο. Και όμως, η τιμή είναι 40€ και στις δύο περιπτώσεις!

Παλιότερα ίσως να κρατούσαν τα καταστήματα κάπως τα προσχήματα και δεν σου έβαζαν τιμή 39,99, αλλά 39. Τουλάχιστον έπαιρνες ένα ευρώ ρέστα. Τώρα, με αυτό το σύστημα, δεν παίρνεις τίποτα.

Μπορεί να μου πείτε, βέβαια: “καλά είσαι ηλίθιος; Δεν καταλαβαίνεις ότι το 39,99 έχει διαφορά μόνο 1 λεπτό, δηλαδή τίποτα, από το 40; Είναι σοβαρό θέμα αυτό;”

Σε αυτό έχω να απαντήσω το εξής: Γιατί το κάνουν, αν δεν έχει αποτέλεσμα; Προφανώς, για να παρουσιάζουν τα 40 ως 39,99 θα έχουν δει ότι επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών.

Αλλά ελεύθερη οικονομία έχουμε. Και ίσως η μόνη αντίδραση του πελάτη είναι να επιμείνει να πάρει εκείνο το ένα λεπτό ρέστα. Όχι, γιατί θα του κάνει καμιά διαφορά, αλλά για να την σπάσει στους ταμείες του καταστήματος.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b